Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2010 01:10 - Едно оспорено мнение
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1555 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2010 01:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки един син на българския народ и всяка една памет следва да бъде уважавана.
Който оплюва без да познава личността от извора прави най-големия грях на живота си.
А още по-мъдрите люде казват, че за мъртвите или добро или нищо - това почтенния и справедлив подход, този подход, който именно не води до омърсяване във никаккъв аспект. Българската държава е длъжник на Яне Сандански заради противоречивите оченки, които се допускат с такава лекота, както такъв длъжник е и българската историография. Българската държава е длъжник на всички свои герои и синове, които не намират нужната слетлина в оценката за техния живот и дело - онази светлина, която поставя зрителя не в заблуда и почтенното осмисляне на абсолютната истина, която има право да бъде осмисляна.
Особено е нужна сила на държавния дух когато в тази държава се носи име на град с името на Яне Сандански и същата тази държава позволява оплюването на национален герой, признат от страни като Македония и България, но жалост тенденциозно и методично оплюван.
Питам къде е достойнството на един народ, когато сам оплюва и предава най-светлите свои чеда, най-светлите свои герои?
Учудвам се и от толерантността на българското гражданство към всякакви мнения с противоречив характер, които не се решават навреме, а се влачат с години в общественото пространство.


Съвременното мнение на потребителя на сайта блог.бг - Толстоист: Защото въпросният "господин" не ми допусна последния отговор в блога си ще му отговоря тук:Моля,да покаже снимки на Сандански с младотурски офицери,тъй като прадядо му е участвал в младотурската революция и рамо до рамо с турски офицери се е бил срущу султана.Първичното мислене е зло когото се опитва да прави генерални и мащабни изводи-да сравнява Сандански с Левски и Ботев.Знаем какво е направил Левски за България,Какво е направил Ботев,най-вече с поезията си-а Сандански-той е регионален водач -серски рев.окръг ,подчинен на ЦК на ВМРО и никога не е заемал централно място а просто е изпълнявал инструкцийте на ВМРО.Нито е създател нито водач на ВМРО,нещо повече той започва братоубийствата във ВМРО и изпраща убиеца на Гарванов и Сарафов-водачи на дясното-тясно национално крило на ВМРО.Сандански се опитва да съчетае националната със социалната борба но не успява,защото нито народа още по малко младотурците,гърците и сърбите са над шовинизма си.Той е българин с леви убеждения каквото е и обкръжението му и противопоставянето на Сандански срещу останалите рев.окръзи в Македония
е факт,когато Сандански основава федеративна партия след младотурския преврат,а останалите окръзи-БЪЛГ.конституционни клубове....Затова всеки да си знае мястото -Сандански е от ранга на Х.Димитър,кап.Петко войвода...но никога не се е издигнал повече.Така че,поклон пред неговия патриотизъм но той си остава орела на Пирин не на Македония защото се е ограничил с един район няма сила и ум да ръководи цялата вътр.организация-с ятаган и куршум не става трябва и разум-но този разум липсва и на неговия наследник -патриот,който не прави разлика между държава и народ,политика и морал,да не говорим,че до религиозния разум няма никаква надежда да достигне някога...Най-много да обезглави някой глупаци като мен,които се опитват да го вразумят....



Тагове:   мнение,   едно,


Гласувай:
2



1. bachym - Сега прочетох
24.01.2010 09:54
за Яне Сандански.Ходих (не нарочно) на мястото където е убит.Македония е моята "любов".От тази дето и казват невъзможна.Заради тази "пуста" Македония се изпокарахме.И са се "тепали".Онзи ден ми хрумна не знам дали съм прав.Македония е била "атрактивна" докато е имало Османска империя.Както Котел и Елена и Македония губи от разтурването на империята(икнонмически).Сега ако беше българска пак там нямаше да има българи.Българските села са празни.
цитирай
2. apollon - Исторически възникналите отце...
24.01.2010 10:41
Исторически възникналите отцепления на два кръвни народа не могат да бъдат отдадени на като заслуга на един герой. Мисля, че думите на Яне са свещенни, защото ако ставаше въпрос за Капитан Петко войвода и той би имал правото да каже - Родопите са моята любов или Тракия е моята любов, което е естествено залагане към носталгията и любовта на своя роден край. С други думи това, което се опитвам да кажа е, че израза Македония е моята любов не значи липса на патриотизъм и отцепничество. Това е една и съща словесност и е идентична на израза България е моята любов. Македония не е друг народ и друга страна. Македония е тази част от България, която остава извън нея и в пределите на Османската империя - тази която десетилетия е била тъпкана без закон и без закррила от никого.
цитирай
3. bachym - Аз имах предвид "моята" любов.
24.01.2010 11:25
после прочетох че и Яне Сандански го е казвал.Македония - романтичната българска любов с трагичен край.Да направим инвазия(туристическа) в Македония. —:)
цитирай
4. apollon - може и да си прав - може наистина нищо ...
24.01.2010 11:27
може и да си прав - може наистина нищо българско да не е останало в Македония
цитирай
5. bachym - Не знам с какво настървение някои
24.01.2010 11:41
се самонавиват колко българите сме ... и само лошо сме и типично българското е само лошо.Аз знам де това са повърностни твърдения на полуинтелигенти(им казвам) уж много чели и слушали ама почти нищо не разбрали.Знаят ли кога е почнало "настъплението" на албанците там.Каква е била структурата на населението по времето на "комитите".Каква е била политиката на България Гърция и Сърбия на Румъния даже ами на "Великите" сили.Време е да се сдобрим така мисля.И "кротко" да си построим магистралите и да ги свържем с Македонските сръбските румънските(те май хич си нямат) турските и гръцките.Нашите едно време от това са печелели от отворените макар и несигурни пътища на Османската империя.
цитирай
6. apollon - благодаря на анонимното мнение - ...
24.01.2010 11:47
благодаря на анонимното мнение - жалко наистина че си анонимен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14504712
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930