Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 14:28 - Произход на името Методи и на героя Одисей
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6498 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 23.11.2010 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Димитър Георгиев - Даков
Името Методи, Методий, Методиус от думата метод. Повечето учени смятат че думата метод е с гръцки произход, но съдържанието на този постинг оспорва това становище. Думата метод е образувана от meta - след, през и hodos - път, пътуване от старогр. ὁδεύω „скитам“. За първи път Омир използва думата οὐδός в Одисея само на едно място в текста. С това ясно се показва, че това не е типична дума за гръцкия език, а е заемка вероятно от тракийско-пеласгийските наречия: ст.-бълг. ходити, хождѫ, докато на гръцки думата ходя означава πορεύεσθαι, περιπατεῖν,  Праслав. *xoditi, *xodjǫ, старогр. ὁδεύω „скитам“.Думата метод е със значение на "след пътя", "следвайки пътя", "вървейки по отъпкана пътека" и е синоним на начина за постигане на нещо.
По-късно думата метод се видоизменила и започнала да се използва като нарицателно за човек под влияние на религията. Така думата Μεθόδος се превърнала Μεθόδιος и изменила своята семантика за човек, който следвал Бога, от което значение името придобило и по-бързото си разпространение в ортодоксалния християнски свят. Прогресията под влияние на религията в семантиката на това име изменила общоприетото значение от "следващ пътя" към "следващ Бога". Първата личност с това име в историята е епископ Методиус Олимпийски починал през 311 г сл. Хр. Огромен тласък в разпространението на името изиграва и носенето му от един от патриарсите на Константинопол Свети Методиус I (Μεθόδιος), който е на този пост от 843 до 847 г. от н.е. Третата изтъкната личност с това име е Свети Методий 826-885, архиепископ на Велика Моравия и Срем. Животът му преминава в утвърждаване делото на брат му константин Кирил Философ и в борба с немското духовенство.
Още една етимологична версия извежда името
Μεθόδιος от религиозно-семнтичната база на изказа "мета диос" -"през Бога, чрез Бога" или още по-точно "постижимо чрез Бога". В типичната теологична християнска концепция няма знание, което да е постижимо извън Бога. Оттам и думата метод е "начин на постигане на знанието(изследване), който е достижим само чрез Бог и божията промисъл".
От думата
οὐδός в поемата Одисея на Омир следва да се търси сематиката на името на итакийския цар. Така в превод името на Одисей би значело пътник, скитник, какъвто той действително е, ясно представен в дългото му пътуване, а Одисея, би се превеждала като пътуване, скитане, странстване, като и трите имат различни семантични нюанси. Ето защо за случая с Одисей най-точното е "странстване по неволя", заради невъзможност да се намери верния път.  
Официалната версия за името на Одисей е от глагола
odussomai (oδύσσομαι) - мразя. Тя обачеможе да бъде оспорена.
Кое е най-важното обстоятелство, което пречи на Одисей да стигне до своята родина? На първо място това е гнева на Посейдон. Това не позволява на Одисей да се прибере благополучно на своя остров Итака.
А можем ли да твърдим, че Одисей не е моряк? Няколко много важни критерия могат да послужат като доказателство в тази връзка. В самото начало на Илиада, Одисей е представен от Омир като ора на нива, а както знаем земеделската работа не е характерна за моряците. Като второ доказателство можем да изтъкнем, че липсата на добра навигация, освен всичките възможни препятствия са солиден довод, че Одисей не е моряк по призвание.
И тук е мястото да се предложи една  нова финална етимология за произхода на името Одисей. То може да се разглежда като израз получен от ὁδός - път, пътешевствие и σεύω - прогонвам, преследвам. В превод означава "злощастно, независещо от волята на човек пътешевствие".
Благодарение на хитростта и жаждата за злато на Одисей, мнозина невинни загинали, а Троя била превзетас помощта на троянския кон. Одисей натрупал прегрешения, за които възмездието на съдбата го отнесла за цели двадесет години далеч от дома в страдание и носталгия. Автор: Д.Георгиев-Даков

image
image
Одисей:
imageimageimageimageimage
imageimageimage



Тагове:   методи,


Гласувай:
4



1. iliada - Много богат и красив постинг!
16.01.2010 16:54
Поздравления!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14511069
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930