Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 01:11 - Въпросът за българското обединение. Дали германците са виновни или ние сме непросветени? Могат ли да живеят заедно македонци и българи?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1339 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 06.01.2010 01:18


И така накратко. Не можем да се сърдим на германците, че се обединиха, защото хората имаха добра воля, помнят кои са и се обединиха. Германското правителство умори половин Европа и накрая Европа взе решение, че германския народ не е виновен за политиката на своето правителство, при което Европа даде карт бланш на обединението на двете Германии.
Тогава идваме до следния факт. Защо България не може да се обидини с Македония?
Просто е? Първо имахме философски настроен президент, който реши да признае Македония. После имаме и министър без порфейл - добре че е така, който не се умори да доказва на света и на самите македонци "колко били глупави", че не се обединявали с нас и не признавали българската история за своя. Тези двамата с мед да ги намажеш. После на трето място имаме най-добрата дипломация на света. Никой не е казал, че македонците са лесни, но такива сме и ние самите.
Може би трябва да се научим да гледаме с уважение на своите съседи, които гледат на държавата си с по-голямо уважение, отколкото към другите съседи и което май е логично и закономерно.
Второ нека не забравяме, че по времето на съществуването на Румелия София е многократно молена от това население да бъде присъединено към България, но това така и не става.
И до ден днешен се намират държавници, които открито използват своите постове, за да се конфронтират със македонските ни съседи - на тези персони никой не им държи сметка.
Какво ни е нужно, за да се обединим отново в един истински и светъл народ пред изкуствено поставените различия.
Нима не можеше на обединението на Германия, наш политик да каже, че има още народи, които са разделени в Европа от самата тази Европа. Тези пропуснати исторически мигове няма кой да възвърне. 
Нима не можем да се научим към това да уважаваме македонците? Трудно ни е, защото един със друг трудно се  уважаваме.
Какво още ни е нужно?
Нужно ни е просветление. Нужни са хора като Чардафон, като Сава Муткуров и Димитър Ризов, които да сторят чудото. Но сами разбираме, че тези хора днес ги няма и няма повторно да се раждат в подобни времена.
Нужно ни е да няма разлагане на човешките взаимотношения.
Нужно ни е и просвещение. И за това просвещение също няма хора, защото почти са угаснали делата без заплата. Дори и просвещението ни липсва.
Затова няма защо да се сърдим, че хората знаещи своя език и които Георги Димитров нарече "варвари говорещи с конете си", днес са обединен народ.
Може ли дребните интереси да са над националното обединение на българския и македонския народ? Май наистина няма хора. Даже има българска партия, която е направила повече прах да се тупа в гърдите, отколкото да стори нещо добро за македонци, българи или каквото и да било - не беше ли въоръжената македонска организация. Може би историческото наследство с въоръъжението й пречи да мисли трезво?
А може би всички тези въпроси са излишни, празни? Може би всичко се намира в ново време, което ни лишава от възможност българи и македонци да сме заедно? Нещо ме кара да си мисля, че нищо от това не е празно, просто липсват хората, които да направят всичко това пълно и светло. Тях ги няма, още не са се родили и може би чакат да бъдат родени от доста време.
Наистина трябва да ни срам да празнуваме светлия празник на 6-ти септември, като знаем колко българи сме оставили зад нашата граница и дествително ли тази дата е реалната дата на нашето обединение- не се ли залъгваме, не ни ли залъгват историците, че 6-ти септември е датата, когато реалното ни обединение предстои.











Тагове:   дали,   обединение,   Ние,


Гласувай:
1



1. demograph - Жесток си Аполоне!
25.01.2010 03:11
Отдавна исках да кажа високо това. благодаря ти. Даваш не даваш, ще разпращам викът ти за мъдрост и любородие, където ми падне.
цитирай
2. анонимен - ZAWO
31.01.2010 22:30
....SPAROTOK---DEMOGRAPH--JEKOV---AVITOHOL,I MNOGO DRUGI,-ZAWO NE SE OBEDINITE , -NA NAM BALGARITE NI E NUZNO I O4EVADNO TOVA OBIDENENIE -TEZI FAKTI SEGA E MOMENTA DA SE PODNESAT NA MINISTARA BEZ PORTFEIL B.D.-VAPREKI 4E TOI ZNAE TIAH---VIARVAITEMI WE POLU4ITE -100% -BALGARSKA PODKEPA!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14506910
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930