Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2010 16:24 - Произход на имената Спарадок и Спартак
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 11025 Коментари: 15 Гласове:
3

Последна промяна: 10.07.2010 21:07


Етимология на личните имена Спарадок и Спартак
Etymology of the thracian private names of Sparadokos and Spartacus
Димитър Георгиев - Даков

Тракийските войни ценели изключително силно изкуството да се хвърля копие в целта. Това било както част от военните умения, така и от уменията да се ловува и да се осигурява препитание и храна. Не случайно семплата философия, но и високото майсторство и ред умения са залегнали в човешкото занятие и спортна  дисциплина за хвърляне на копие. Копието е залегнало в имената на някои от най видните тракийски, като цар Спарадок. Името му се превежда като "царят с копието", "царят копиеносец". Близкото наименование на тракийския герой Спартак в антиримското възстание също трябва да се превежда като "копиеносец" или "копиехвърляч".
Монети на Спарадок.
imageimage  
image

image

image

По въпросите за укритите в музеи тракийски културни обекти ето един пример- до тях имат достъп само специалисти, но не и обикновените хора и граждани - това е една типична за България културна сегрегация на гражданите от собствената им култура.
image

Seuth III temple and Tomb - cult objects




Гласувай:
3



1. анонимен - комунист
10.07.2010 17:45
от доста време честа всичките ти постинги, които без да съм професионалист в тази област определям меко казано интересни и заслужаващи сериозно внимание. Историята винаги ми е била интересна като наука / може би хоби/, което бях оставил на заден план, но ти успя да възбудиж в мен онзи ученически национал патриотизъм, който притажавах някога -- гордостта че съм потомък на българския род. и точно по тази причина искам да ми коментираш една теория, защото ценя твоето професионално мнение ----
Д-р Славян Стоилов взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”. Той е участвал в повече от 30 международни експедиции и има натрупан опит, свързан със здравословните проблеми на хора, които пътуват в други климатични зони. Има изследвания в областта на древни медицински системи. Пред Агенция „Фокус” той говори за резултатите от последната експедиция в Иран и за генетичната карта на българите.

Фокус: Д-р Стоилов, каква територия беше в обхвата от българската експедиция в Иран?
Д-р Славян Стоилов: Изминахме 11 хил. км., като посетихме 77 обекта без да броим градовете. Към тези обекти могат да бъдат включени освен стари исторически градове и археологически разкопки, но и всички местни и регионални музеи. Допуснаха ни, и то с право на заснемане, в Националния исторически музей в Техеран, допуснаха ни и в Националната библиотека на Иран, допуснаха ни и до Университетската библиотека на Иран. В повечето големи градове, в които ходихме, също ни допуснаха без проблеми в техните музеи. По принцип достъпът, особено до фондовете на Националната библиотека, където се съхраняват старите ръкописи – там има ръкописи, които са по над 1000 години – е доста труден. Допуснаха ни и там, което беше един изключително голям жест от иранска страна. Това е нещо като бункер със специална защитна система – там ние бяхме допуснати. Оказваше ни се голямо съдействие от официалните лица, постоянно с нас имаше придружител, който ни помагаше в контактите с местните хора. Имахме две срещи със съветника на иранския президент по културните въпроси. Аз имах среща с ректора на техния университет по традиционна медицина – това е среща, която се случва за пръв път.
Фокус: Каква беше вашата роля в експедицията?
Д-р Славян Стоилов: Главната ми цел беше здравето на участниците в експедицията. Другото важно нещо, тъй като аз отдавна се занимавам с изследването на старите медицински системи по целия свят, беше да се докаже какъв точно тип медицина е българската традиционна медицина. Доказвайки характера на българската народна медицина, която е една прекрасно развита система, можем да докажем косвено към кой културен ареал принадлежим. Нашата медицинска система е индоевропейска медицинска система по своя характер. Това означава, че няма нищо общо с практиките на Северна Азия, грубо казано, с шаманските практики, за които се казва, че би трябвало да имаме, ако сме с тюркски произход. Тук с проф. Николай Овчаров имахме спор, който в личен разговор коментира, че е доказано присъствието на шамански лечители в Плиска, което за мен е нещо абсолютно нормално – всеки добър владетел, имайки възможности, е могъл да покани лечители от всички водещи страни. Това се е случвало и в Персия, например. Освен своите лечители, те са канели и такива от Византия. Доказахме, че двете системи – персийската и българската, са индоевропейски. Това беше изяснено в хода на разговорите ми с ректора на иранския университет за традиционна медицина.
Фокус: На какви конкретни практики се натъкнахте при обиколките ви в Иран, които да съвпадат с българската традиционна медицина?
Д-р Славян Стоилов: Имаме такива заснети като материал и придружени с обяснение. Тези две медицини са може би единствените, в които се използват екстракти от розово масло. Това го има в персийската медицина, тоест розовото масло и екстрактът от розово масло се използва в медицинските системи само в България и Персия. Не е само този пример, разбира се.
Фокус: Вие се позовавате и на базата на ДНК-проучване, което доказва индоевропейския произход на българите...
Д-р Славян Стоилов: Това е на базата на метаанализ, който се прави с европейски средства от Клиниката по генетиката в Майчин дом. Това са данни и на проф. Иво Кременски, и мои полеви данни, които донесохме от предишната ни експедиция от Памир. Тъй като тези данни се изкривиха в пространството искам да уточня – тези генетични карти на Европа съществуват свободно в интернет и са на водещи университети. Тези проценти, които дават данните за индоевропейския произход на българите, са дадени без да има вмешателство на български учени в тях. Тоест, те не могат да бъдат субективни, защото те са правени от колеги, които не са българи. По тези данни някои проценти ние дори съзнателно завишихме с колегите от Генетичната лаборатория във Военномедицинска академия, за да не се скандализира още повече обществото, поне в началото. Според данните става въпрос за 20% славянско присъствие. По генетичните данни на университетите този процент варира от 6 до 12. Но тъй като това би звучало много стресиращо за много хора, ние решихме, че по-реалната стойност за момента за проучванията в България, е около 20%.
Фокус: Как тогава можем да обобщим генетичната карта на българите?
Д-р Славян Стоилов: Картата оборва три мита. Първият е, че ние сме генетично пъстър народ, тъй като сме учили, че всеки завоевател би трябвало да си е оставил тук гените. Оказва се, че ние сме изключително монолитен народ, който притежава само три генетични линии – едната е на 7800 години, което означава, че ние сме едно от най-древните европейски населения. Това са 40% от населението, като е доказано категорично. И тъй като съотношението е по равно за мъже и за жени – по 20%, това означава, че населението, което е дошло тук, не е било армия от завоеватели мъже, а е било планово преселване на цял един народ. 40% от българското население в момента на наша територия носи такъв ген. 20% приемаме, че принадлежат на славянската група народи. Това е вторият мит – за славянското море. Тук има една важна особеност – генетиката разглежда генетичните съотношения и във времето. Както казваме, че едните гени са на 7800 години, за славянските гени можем спокойно да кажем, че те са се формирали в нашето общество преди само 1000 години. С други думи тези гени са влезли в нашия народ 200 или 300 години след основаването на държавата, което означава, че българите, когато са дошли на Балканския полуостров, поне 200 години са спазвали брачни правила и не са извършвали смесени бракове със славяни. Останалите 40%, които не ги споменаваме какви са, защото за тях нямаме направена точна генетична карта, са индоевропейски по характер. Към момента не можем да ги определим като прабългарски. В проучванията, които се правят от две години в България, няма открит нито един българин, който да носи ген на жълтата раса.
Фокус: В хода на дискусиите около тази експедиция дори се заговори за пренаписване на учебниците по история?
Д-р Славян Стоилов: Дневникът на предишната експедиция от 2008 година в Афганистан, Узбекистан и Таджикистан е готов и вероятно есента ще излезе от печат. За настоящата експедиция се очаква да излезе един филм, а дневникът от нея вероятно ще излезе догодина. Темата за генетичните анализи е изключително интересна, но към нея трябва да се подхожда много сериозно, защото когато има неразбиране, обществото почва да се бърка. За момента ДНК-анализът се счита за едно от най-сериозните доказателства в науката. Но тъй като е сравнително нов метод, за сега не е толкова популярен. Далеч съм от мисълта, че моята скромна личност ще започне да пренасипва учебниците по история – това е работа на други хора, които ще разгледат и обобщят, събраните от нас материали и данни.
Фокус: Имате ли амбиция тази експедиция да продължи?
Д-р Славян Стоилов: Имаме такава амбиция. Остана един много сложен ареал, който трябва да се посети – става дума за района на западните граници на Пакистан и Североизточен Афганистан. Проектът е готов и се надявам скоро да бъде осъществен.
Юлиан ХРИСТОВ
цитирай
2. apollon - радвам се, че успявам да въздейс...
10.07.2010 18:29
радвам се, че успявам да въздействам на хората и лично на теб, Юлиян Христов, по позитивен начин

теорията не се различава от моите схващания

какъв конкретен въпрос имаш към мен
цитирай
3. анонимен - Произход на имената Спарадок и Спартак
21.08.2010 02:12
Аз бих добавил и Спарта и Аспарух/което е прякор по името на едно селище...личното му име е било-Атил/
В основата на всичките имена е прилагателното-Аспар.Това е булгарска дума от арийски произход/който няма нищо общо с Иран в случая/.Нищо чудно ако оригиналното название да е било Аспардок,както при Спартак е било-Княз Себертек.Булгарите,траките,спартанците,както и ахейците-аргивци,имат една прародина.Това е Древната източноарийска държава Идел-Ура,оттам и близката и често пъти идентична култура и сходства в езика.Аспар е булгарска дума и означава-суров.Колкото до фантазиите и теориите,за този прословут произход на българите,то и на това ще му дойде краят един ден.Защото имаме и памет оставена ни от нашите деди.Които безспорно са били наясно по въпроса.
Атил Булгарбаши
цитирай
4. анонимен - ....Елица
25.08.2010 16:23
Този Спарадок ме изумява-и като историческа личност,а и като присъствие в блог-бг
Това тракийско име съответства на това на Аполон-правилно ли съм схванала-
аман от глупавите ми въпроси
цитирай
5. apollon - за присъствието в блог бг не съм к...
25.08.2010 20:19
за присъствието в блог бг не съм компетентен - ти можеш да кажеш повече
цитирай
6. анонимен - ....Елица
25.08.2010 20:52
Много,много Страст,Борбеност,Енергия в този Спарадок-нещо много диво,изпепеляващо-много яко отстоява себе си и думите си-представям си го като
Спартак от едноименния филм-готин българин-РОДОЛЮБЕЦ
цитирай
7. анонимен - ....Елица
25.08.2010 22:51
Последните ми два коментара не са предназначени за масовата аудитория-нека си останат м/у теб и мен-моля те-благодаря ти за разбирането
цитирай
8. apollon - не ме затруднявай да трия - много ...
25.08.2010 23:55
не ме затруднявай да трия - много мила молба, която няма да удовлетворя, защото елиците в България са 1000
цитирай
9. apollon - много демодтеист
25.08.2010 23:55
много демодтеист
цитирай
10. apollon - той, чете тази страница през две ...
25.08.2010 23:56
той, чете тази страница през две седмици - ще я прочете и ще узнае, че има страстна почитателка на име Елица към 50-тте - ще се зарадва
цитирай
11. анонимен - ....Елица
26.08.2010 00:16
Направо ме разплака..Ти да не си преродената баба Ванга..
Много слаба интуиция имаш-разочароваш ме
Няма нужда да го чете-ТОЙ си го знае
цитирай
12. apollon - в този случай щ бъде трогнат
26.08.2010 00:17
в този случай щ бъде трогнат
цитирай
13. анонимен - ....Елица
26.08.2010 00:26
Трогнат е меко казано-направо сразен
Как да спечеля сърцето на такъв див българин
като и аз съм ДИВА балканджиика
Помогни със съвет-моля
цитирай
14. apollon - на първо място бих желал да прекъсна ...
26.08.2010 00:29
на първо място бих желал да прекъсна този неприятен за мен разговор
цитирай
15. анонимен - ....Елица
26.08.2010 00:40
ОК,съжалявам,ако по някакъв начин съм те засегнала
но любовта ми е размътила главата-
ИСКРЕНО съжалявам-прости ми,ако можеш
Лека

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466287
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031