Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2009 13:04 - Тестостероновото заместване при мъже - плюсове и минуси
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1784 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2010 18:57


Д. Георгиев - Даков

Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства. След 30-та година при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10 процента. Едновремено с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin или SHBG) нараства. Този фактор свързва част от тестостерона и останалия несвързан хормон (свободен тестостерон) е този, който е биологично активен. За оценка нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния тестостерон, а не свързания или общия.
С прогресията на възрастта, расте нивото и на естрогените в кръвта на мъжа.
При това мъжете употребяващи храна извънредно богата на протеини, имат по-бързо нарастване на сек-свързващия протеин и по-бързо настъпват в менопауза - от тази гледна точка, културистите и фитнесманиаците имат по-високи нужди от тестостерон. Същият тоз хормон - тестостерон е основен протективен фактор срещу инфарктни инциденти в късна възраст. Мъже с по-високи нива на тестостерон в кръвта и без абдоминално затлъстяване са генетично предразположени към дълголетие.
Ниското ниво на тестостерон е основна причина за редица физически, мисловни и емоционални промени при възрастните мъже. Според д—р J. Wright те включват: липсата на способност за концентрация, понижено настроение и емоционалност, стигащо до депресия, раздразнителност, безпокойство, обща слабост и умора, нарушения в паметта, хипохондрия, намален интерес към околните.
При всички случаи е важно да се разбере един от най-важните факти - тестостеронозаместителна терапия се прави при млади мъже с абдоминално затлъстяване, общ тип затлъстяване и захарен диалет тип 2, както и при тези с хипогонадизъм и хипотестостеронемия. Защо заместването се прави при млади мъже. Първо младата възраст е най-подходяща, защото така значително се намалява прогресията на спада в нивото на тестостерон, както и се сензитират клетъчните рецептори към по-високи нива на тестостерон, което стимулира ендогенна синтеза на хормона.
В по-късна възраст са необходими по-големи количества на тестостерон и по-чести апликации от него, за да има траен и по-висок процент от него в кръвта. Диетата води до по-ниски нива на секс-свързващия протеин и по-висока бионаличност на тестостерон.
За по-доброто наличие на тестостерон в тъканите помага селена.
Тестостеронозаместителната терапия има и своите недостатъци - при мъжете тя води до андрогенна алопеция, което е най-лошия ефект от терапията.
Единственият начин тя да се избегне е комбинацията от перорален селен с естрогенното третиране на скалпа с препарати като Алпикорт.

Следователно основният извод статията е, че тестостеронозаместителната терапия е необходима превенция за андропаузата, но при мъжете на млада възраст, а като палиативно и изцяло субституиращо лечение за хората в старческа възраст. Тази терапия удължава живота и намалява рисковете и усложненията при  неинсулинозависим диабет тип 2 при мъжете.
Освен това нужно е да се изясни, че непрекъснатите апликации на тестостерон са физиологично много по-драстични и вредни от апликациите с паузи.
Апликацията на тестостерон при млади мъже крие надеждата да бъде увеличена и стимулирана ендогенната синтеза на хормона и при намален калориен внос намалява нивата на секс-свързващия проетин, което е още по-отчетливо при фракционираното аплициране на тестостерон, с което не се цели подтискането на ендогенната синтеза, по същия аналогичен механизъм, по който и кортикостероидите в организма се въвеждат чрез алтернираща терапия, за да не се подтисне физиологията на хормоналната система. Ето защо непрекъснатият внос на тестостерон е вреден за фзиологията на мъжа.



Тагове:   минуси,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470904
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031