Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 16:23 - Българските думи в анатомията на човешкото тяло са от тракийски произход
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2985 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 29.12.2009 01:41


Димитър Георгиев - Даков

Като част от проект да спасим езика на България и на траките

Предисловие:
Съвременният институт по тракология в България твърди престъпното заключение, че тракийския език е мъртъв и не прави нищо да твърди обратното, особено когато гърците десетилетия наред са усвоявали тракийски думи, а българския език е основен носител на тракийското езиково богатство. Такова престъпно нехайство на подобен иститут най-малкото заслужава отнемането на всичките му субсидии. 

Феноменално е как повечето думи свързани с анатомията на човешкото тяло. И в този ред на мисли първата тракийската дума в човешката анатомия е тяло. Българската дума тяло е пряк наследник на тракийската дума тяло, която произлиза от древния индоевропейски глагол тилтея и неговата запазена съвременна форма тлея в значението на гния, гасна, чезна, изчезвам, замирам, отмирам, линея, губя се. Освен това значение тилтея и на замълчавам. Думите тлен, тленен също имат тракийски произход. В тракийската религия телесното и човешкия живот при някои племен е презиран и отхвърлян в името на вечния и безсмъртен живот в отвъдното.
Думата тяло е феноменално различна от същата лексема в  другите езици - corpus (корпус) на латински и soma (сома) на гръцки.
Една от най-характерните тракийски думи е думата буза. Във всички останали езици  когато думата буза е налице тя означава устна - това се среща в полски, литовски, латвински, латински и албански език. Единствено в българския и тракийския език думата буза означава страничните части на лицето под скулите. От думата буза произлиза и тракийско-българския глагол бозая. Някои предполагат, че глаголът бозая има тюркски произход. Това разбира се е невярно твърдение, тъй като  гръцката дума за бозая βυσάνω е лексикално и фонетично близка до българската такава и е изцяло заимствана от траките, а не от тюрките. В тракийската топонимика дори присъства селище с подовен корен с името Busipara.
Думата око е с тракийски произход и навлиза в латинския посредством етруския език или като директна заемка в думата oculus- окулус - око. Старобългарската дума за очи -глази, глазне е запазена в руския език като "глаза".
Дума длан за ръка и лимб за означение на граница на две области - роговица и склера, коса и лице също са от тракийски произход.
Особено силната концентрация на тракийски думи за анатомичните части на шията предизвиква и днес у нас удивление.
Думи като гърло, гръклян, гуша имат изконно тракийски произход. От тях думата гуша фигурира единствено в румънския и българския език, което показва, че е фигурирала, както в дакийското наречение, така и южнотракийските диалекти.
От тракийски произход са думите череп, лимб, ромб, като последната е взаимствана от гърците. Доказателство за това е, че думата ромб  присъства като корен в една от древните тракийски думи за специфично при траките оръжие, наречено  rhomphaia - хибридно оръжие между копие и меч, по-късно само извит по своеобразен начин меч. Очевидно ромбовидното сечение на обкова на хладните оръжия във формата ромб е давал максималното златно сечение между ефективност на пробождането и здравината на оръжието. Това е единствената запазена връзка в тракийския език между думите  rhomphaia и rhomb. В латинския език тази дума е навлезнала от копираната гръцка дума rhombos и е придобила характерното за латинския звучене rhombus.
Не са обаче малко и  думите от старобългарски произход - това са думите бърна, гръб, гръд, крак, ръка, черва, зъб. За разлика от бърна, уста е една от най-древните думи в индоевропейските езици със значение на отвор. Уста произлиза от санскрит. вед. ōṣṭhas, дв. ч. ōṣṭhāu, авест. аоštа „уста“ и влиза като корен в  състава на латинската дума ostium. Думата уста е тракийска дума, тъй като фигурира в един от тракийските топоними - името на селището Оstudizum.

Други тракийски думи:
раск- рязък
сермиос - поток, течение
скапт - изкопан
дактер - дъщеря
порис- син
кетри- четири
лази - лъжа, лош
истра -  течение, струя
стопанка - стопанка
клисура- планинска теснина
тирзас - клонки от храст или дърво
нере - жена, любима
синги - хора на низината
разеа - посечен, сразен
asn - аз съм
неско - ниско
lezy - лежа
пта - господар
меан - мен
сбелсура - светкавица, силна светлина









Тагове:   тяло,


Гласувай:
4



1. apollon - http://www. pishtov. com/Cold...
28.12.2009 16:23
http://www.pishtov.com/Cold_steel/romfeia/romfeia.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14502448
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930