Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 19:10 - Тракийският култ към Лето
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2251 Коментари: 1 Гласове:
3



Димитър Георгиев - Даков - 01-12-2009

Питам се на света имало ли е по-големи крадци от народите, с които траките са живели. Първо и доказателствено от троянската война, трябва да направим въведението, че Лето е тракийска богиня, независимо от това, че ражда на остров Делос според митологията. Нито един друг народ не нарича себе си на тази богиня освен траките - при това не  едно, а цели две племена- дентелети, койлалети. Древните смятали, че зъбите са символ на роднините, но думата идва от тракийската лексема денту, което е род, племе. Гърците взели думата "денту" и я превърнали в "донти" и понеже нямали дума за зъб взели корена в името на племето дентелети, което буквално преведено означава "племе на забравата". По-късно римляните взели думата и я трансформирали по своите езикови закони в дентус - зъб, което било най-правилното отражение на тази тракийска дума в чуждите езици. Името койлалети буквално се превежда като племето на "кухите, забравени години". Няма друг народ, който в комбинация със сакрализацията на виното, в толкова висша степен да е почитал забравата. Оттам лето означава "забравено, изминало време".
Те са издигали до висша степен култа към забравата.  Оттам превода на името lethe е именно забрава. В това е основната божествена сила на богинята Лето. Именно затова тя е хтонично божество, макар и невключена в списъка на хтоничните персонажи, тъй като помага на мъртвите да забравят земния живот, така както живите чрез годините, забравят несгодите и неблагополучията.
И ето тук вече идва голямата загадка за това как траките са възприемали схващането за забравата. Гърците не дават точна отлика каква е разликата между реката Лета и богинята Лето - това е защото точно култа към Лето им е чужд и е внесен отвън - неразбран за тях. Няма други народи като траките и египтяните, които през живота си така дълбоко и сакрално за изживяват мислите си за смъртта. Именно за това божеството Лета е тяхна богиня, иначе те нямаше да се наричат с името -лети.
Четири са основните елемента, които траките признавали, като средство за постигане на забравата и това именно се разкрива откулта към богинята Лето. Първият начин бил с виното, вторият с водата (и до днес в българските земи забравата за уплах се лекува с глътка студена вода, сякаш за да убие тръпката от ужаса). И другите два начина изхождат от майчинството на Лета - двете големи орфически загадки, които не бихме разбрали ако не можехме да се разшифроваме посланията на траките, останали неразшифровани в древногръцката митология.
Никой от вас не си е задавал въпроса, защо богинята Лето е майка на Аполон и Артемида. Незадаването на този въпрос е довел до логичната закономерност да не  разкрием истината за житейската философия на траките. А отговора е наистина е прекрасен. Лето е майка на Аполон и Артемида, защото само чрез децата й може да бъде постигната тя самата. Защото чрез красотата и трудовото занимание (в онази епоха земеделието)е могла да се постигне забравата и древния трак да забрави за житейските си тегоби. Затова не друга, а именно Лето, тракийската богиня, е майка на тракийските богове Аполон и Артемида.



Гласувай:
3



1. анонимен - Прекрасен материал
20.12.2009 00:55
Много добре е, че в последно време все по-често се появяват материали показващи на света духовната нищета и плагиятството на шумно възхваляваната като най-великата древна цивилизация - елинската.Оказва се, че поради липсата на национална идентичност те съвсем смело са си присвоявали чужда, досущ както и днешните македонци.Така Троянската война е едно предание в което елините е нямало как да участват, защото се появяват в района 3-4 века след нейния край. Великият Акропол е построен на мястото на друг доста по-внушителен от него храм, но варварски разрушен от тях. Отделни елементи от този храм са погребани в основите на Акропола, но дори и от там показват изяшество и величие поне 2-3 пъти по-голямо от това на днешния Акропол. Наричаната от гърците крито-микенска култура или цивилизация, за която те претендират да са наследници е културата и цивилизацията на древните траки населявали както земите на елините, преди тяхното появяване, така и тези от източното средиземноморие до Крит. И когато наши "специалисти" започнат да квалифицират уменията на древните тракийски майстори при обработката и изработката на златни и др. предмети намирани в различните тракийски гробници, като повлияни от елинската школа или доставени от Елада - просто нямам думи с които да им кажа, че най-малкото не са никак прави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465926
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031