Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 13:27 - Произход на името на бог Посейдон. На кое племе е бил той бог?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2971 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.11.2009 01:29


Предисловието трябва да започне с прочутия мит за Атина. Богинята атина и Бог Посейдон се състезавали кой да стане покровител на града. Това наистина е много древна сега, постепенно придобила цялостен облик на митологичен разказ. Атина дарила на атиняните маслинова клонка и своята протекция над града. Посейдон дарил на атиняните кон - сухоземно животно, но до този момент атиняните не били веждали такова животно. В последствие състезанието спечелила Атина, заради мъдростта, с която надарила града и сигурната защита на ума пред морската стихия. В крайна сметка тази сага пресъздава една историческа реалия по превръщането на един морски народ в уседнало и земеделско поселение, усвоявайки новите територии на във вътрешността на Елада. Това още веднъж показва, че Посейдон е божество, пренебрегнато от атиняните, въпреки техните морски корени и свидетелства за негръцкия произход на божеството. Напълно възможно е дорийското божество на морето да е отстъпило култа към по-популярния култ към Посейдон. При нахлуването на дорийците на Балканите те са малцинство пред живеещите отдавна тук траки-пелазги.  
Следва да зададем въпросите, на които да търсим отговор. На кое племе е бил бог Посейдон и какъв е произхода и значението на неговото име?
Новата етимологична хипотеза, е че Посейдон е бог на едоните. Първоначалното арпайчно име било Бисоаедон, което означава "едонът от дълбокото". По всичко личи, че божеството не е малоазийско, както се предполагаше досега, а едоно-тракийско, което ни кара да мислим, че едоните заради близкото съседство с егейското крайбрежие са най-добрите траки мореплаватели. Тук следва да заключим, че бисос, бизос е тракийска дума с значение на дълбок, така както гръцката дума "абисос" за "бездънен". Имената Бисос, Бизас (Byzas) и неговия женски вариант Бизия (Byzia) са с ясен тракийски произход.
Може със сигурност да се предполага, че пълвите колоние на Черно море не са били гръцки, а тракийски. Такъв е случая със селището Бизоне, което както показва името е кръстено и основано от фригийски колонисти, а не гърци както пише до този момент. Името на Бизоне също произлиза от бисос, бизос - дълбок.
Оттук и възможното значение на името на сина на Посейдон и Кереса - Бизас, цар Бизас от Мегара - "дълбок", "тъмен", за Бизантион - "градът на тъмното цвете", като тази етимология е само превод на семантичната база на корените в името.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14501814
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930