Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 18:14 - Пантеонът на здравните божества в барелеф от Пловдив
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2009 01:44


Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Фриз на здравеносните божества от Филипопол с изобразени (от ляво на дясно) Луна, Йазо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Махайон, Падалейриос, Сол (III в.)
image
Представената пред вас плоча е изключително рядка. Тя се среща по нашите земи, заради лековитите места, които предлагат земите на Балканите, а така също и заради възможност за сливане и разгръщане между гръцкия и римския пантеон на здравните божества. Мястото където е намерена мраморната плоча е град Пловдив като еманация на срещата и сплавта между гръцките и римските схващания за здравето като феномен.
Има дълбока симвалност и мистичност в подредбата на божествата в този конкретен ред. От ляво здравоносните божества са подредени запозвайки с Луна - римската богиня на Луната. Земният спътник Луна са влияели във вярванията на древните и според фазите на Луната са чертаели здравето и бъдещето на болните. Луната е символ на вечерта - древните лекари били наясно, че вечер заболяванията се обостряли. Затова богинята Луна е изобразена в качеството й на здравоносно божество.
В крайния десен край стои римското божество Сол Инвиктус - непобедимото слънце, като източник на топлина, здраве и слънце. В това откриваме дълбокото вярване на римските лечители, че светлината лекува. Каква потресаваща символи и древна мъдрост, за която съвременния и твърде образован човек често забравя или неглижира. Божеството Сол в Рим има митраистичен произход. Неговия символ е копието, което както по подобие на Митра богът мятъл към някоя скала, пробивало я и от нея потичал животворно поточе, както гласи историята в мита.
До Луна стои панацея, която опирайки се на нея в гръб държи Телесфор, с което крайната цел в лечението е гарантирана - пълно оздравяване. Малкото момче Телесфор е символа на живота, младостта и надеждата за нов живот. Панацея с другата ръка държи чашата с лекарство, подадена й от Асклепий, сина на Аполон в дълбокото значение, че красотата лекува и че здравето и красотата вървят ръка за ръка. Хигия не участва в преки взаимотношения с другите божества, но пази своята идея, разположена в непозредствена значимост до Асклепий. Тя дава шансове на болните и здравите да бъдат изцерени . Никое от божествата не влиза в контакт с нея, във взаимозависимост, но без нея здравето е немислимо.
В гръцката митология, Епиона е съпруга на Асклепий и майка на Панацея, богинята на лекарства, Хигия, богинята на здравето. Тя е вероятно също майка на известния лекари Machaon и Podalirius, които са споменати в "Илиада" на Омир.
Без гръко-римския култ към съпругата на Асклепий не е възможно пълното обхващане на гръко-римския здравен пантеон. Епиона е богиня на успокоение на болката.  Тя е съпруга на бог Asklepios-лекарство, и майката на редица от малките богове на изцелението, включително Hygeia (добро здраве), Panakeia (вселекуваща) и Iaso (Изцеление).
В гръцката митология  Подалейрос (Podalirius или Podalarius, на гръцки: Ποδαλείριος) е син на Асклепий. С Махаон, брат му, той води тридесет кораби от Тесалия в Троянската война на страната на гърците. Като Machaon, той е легендарен лечител. Той излекувал Филоктет, титуляр на лъка и стрелите на Херкулес, необходими за края на войната, с които гърците да спечелят войната. Така най-големият троянски стрелец Парис бил убит от лъката и стрелата на Филоктет.
Семейството и потомството на Асклепий е превърнато в божествен култ и обожествено, с което още веднъж отличилите се граждани на Елада били канонизирани в божества. Това именно се случвало само с хората с благороден произход - царе и герои. Геройството само по себе си неминуемо изисквало както божественост в произхода, така и божественост в делата. Геройството доближавало хората до боговете и ги правело равно на тях самите според древногръцките обичаи, вярвания и традиции.
Язо е богиня на лечението, средствата и начините за лечение. Тя е дъщеря и придружител на бога на лекарството - бог Asklepios.
image
Язо
От здравните божества липсва само Аегле и Акесо. AIGLE (или Aegle) е богиня на излъчването на добро здраве. Тя е придружител на баща си, лекарството-бог Asklepios. Акесо е богиня на заздравяване (рани) и втвърдяване (болест). За разлика от сестра си Панакея тя представлява процес на консервиране, а не на себеизлекуване. Нейният колега от мъжки пол е Акезис.
imageХигия - спътница на Афродита - образ върху хидрия.
image






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465510
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031