Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 01:19 - Мисли
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1935 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 16.11.2009 01:29


     
 
 
 
 
   
  image
 
Абрахам Мол ЗА РОЛЯТА НА СМИ: "Те фактически контролират цялата ни култура, пропускайки чрез филтрите си и отделяйки отделни елементи от общата маса на културните явления и им придават особетна тежест като увеличават ценността на една идея, обезценяват друга и така поляризират цялата култура. Онова, което не е попаднало в каналите за масова комуникация, в наше време почти не оказва влияние на развитието на обществото".
А. Майерхоф Пропагандата не изкривява непременно истината. По-точно е да се каже, че пропагандата се основава на разнообразни комбинации от подбрани истини, полуистини и откровени лъжи.
Алберт Айнщайн Никога не можем да разрешим проблемите с този начин на мислене, който ги е породил.
Алберт Айнщайн Радостта да виждаш и да разбираш е най-прекрасният дар на природата.
Алекс Кери Обратно на общоприетото схващане, пропагандата играе важна и със сигурност по-прикрита и префинена роля в технологично напредналите демократични общества, където поддържането на съществуващата власт и привилегии зависи от общественото мнение.
Александър Деревицки Политикът, който манипулира нашето съзнание, ни представя само малка част от проблема, а и тази малка част раздробява на още по-малки парчета, така че да не можем да осмислим цялото и да направим избор. Налага се да му вярваме както се вярва на жреца, притежаващ цялото знание.
Александър Поуп Истинските любители на спора са като спортистите: и за тях цялото удоволствие е в самия спор.
Анди Грунберг, The New York Times В бъдеще ( т.е. в новата дигитална епоха), читателите на вестници и списания най-вероятно ще възприемат новинарските снимки повече като илюстрации, а не като фоторепортажи, тъй като вече няма да могат да правят разлика между автентичното изображение и онова, което е било манипулирано.
Артур Макивен Новина е всичко, което може да накара читателя да възкликне: “Виж ти!"
Б. Дизраели Това, което наричаме обществено мнение, е всъщност обществена емоция.
Бен Брадли Ако един репортер твърдо е решил да ви излъже, вие непременно ще бъдете излъган.
Бисмарк Ако повторим една лъжа три пъти, народът ще повярва.
Бисмарк Само истината, но не цялата истина.
Брихадараняка Упанишада "Ако познаем собствената си същност, ще познаем цялата Вселена"
В.М.Бехтерев Внушението като фактор заслужава най-внимателно изучаване от историка и социолога, иначе цяла редица исторически и социални явления получават непълно, недостатъчно и може би несъответстващо обяснение.
В.М.Бехтерев Внушенията се закрепват в дълбочината на душата – в безсъзнателното и влизат в сферата на личното съзнание и като не се разпознават като външно влияние, подчиняват личното съзнание в по-голяма или по-малка степен.
Владимир Леви Стреми се преди всичко да разбираш и на второ място - да бъдеш разбран.
Георг Лихтенберг Най-опасните неистини са леко изопачените истини.
Д-р Уейн Дайър Любящите хора живеят в свят пълен с обич. Враждебните хора в свят пълен с омраза. Същият свят.
Д.В.Кандыба Животът - това са нашите мисли за него, и ако искаме да го подобрим, то преди всичко трябва да променим целия си начин на мислене.
Дарил Бем, социален психолог НИЕ СЕ ПОДДАВАМЕ НА ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ РЕКЛАМИ ДОРИ КОГАТО ЗНАЕМ, ЧЕ СА НЕОБЕКТИВНИ.
Дейвид Огилви „Ако някога си имал късмет да създадеш истински добра рекламна кампания, скоро след това някой вече я е откраднал. Това е дразнещо, но не се тревожи: никой никога не е изградил марка чрез имитиране рекламата на друг.“ —
Деметри Флаерски Тази сила, която има желязото по време на война, в поитическия живот има словото.
Джон Милтън Преди всички други свободи ми дайте свободата да знам, да говоря и да споря свободно според съвестта си.
Джордж Сантаяна Рекламата е съвременният заместител на доказателството; нейната функция е да представи по-лошото като по-добро.
Древна японска поговорка Много пътища водят нагоре по планината, но гледката към луната от върха е една и съща.
Ерик Берн Голяма част от човешките отношения се основава на измами и уловки, понякога весели и забавни, понякога долни и злобни. Само малка част щастливци, такива като майките и малките деца, истинските приятели и влюбените са съвършено искрени един с друг. (в кн. Сексът в човешките игри)
Ерик Хофер Пропагандата не мами хората; тя им помага да се самоизлъжат.
Ерих Фром В технологичното общество личността все повече и повече е подложена на манипулации. Работата, потреблението, свободното време на човека се манипулират от и идеологията. ... Човекът губи активната си и отговорна роля в социалния процес; става напълно "регулиран" и обучаван, че всяко поведение, действие, мисъл или чувство, които не се вместват в общия план, ще му донесат големи неприятности.
Институт за анализ на пропагандата Що се отнася до индивидите, изкуството на демокрацията е изкуството да се мисли и да се дискутира свободно.
Йозеф Киршнер Медиите са носители на манипулативните импулси на неколцина към масите … Онова, което приемаме безкритично и следваме доверчиво, ще ни въздейства в полза на неколцината. Онова, което проверяваме критично в неговите закономерности и намерения, ще употребим за себе си доколкото ни е необходимо.
Конфуций Благородният човек предявява претенции към себе си, подлият — към другите.
Лао Дзъ “Да разбереш другите е мъдрост. Да разбереш себе си е просветление.”
Ле Бон Великите събития се раждат не от рационалното, а от ирационалното. Рационалното създава науката, ирационалното направлява историята.
Линда Елдер и Ричард Пол Въпросите тласкат мисленето напред, отговорите, напротив, често са сигнал за пълно затихване на мисълта.
Линда Елдер и Ричард Пол Не можем да сме добри в мисленето без да сме добри в задаването на основни въпроси. Задаването на въпроси е ключът към продуктивното мислене, задълбоченото усвояване на знанията и ефективния начин на живот.
Линда Елдер и Ричард Пол Ум, който не задава въпроси, е ум който не е интелектуално жив.
Линдън Джонсън Репортерите са марионетки. Те просто реагират на най-властното дърпане на конците.
Майкъл Паренти ЗА СВОБДАТА НА СЛОВОТО И ДЕМОКРАЦИЯТА: Някои си въобразяват, че щом можете да говорите всичко, което ви хрумне, това е демокрацията. Но свободата на словото е само едно, от необходимите условия за демокрацията. Често става така, че ние сме свободни да говорим каквото искаме, а онези, които притежават богатството и властта, са свободни да правят каквото си искат, без да обръщат никкакво внимание на това, което говорим. Демокрацията не е словестна битка и не е упражнение в ораторско майсторство. Тя е система на власт, както всяка друга форма на управление. Свободата на словото, също както свободата на политическо организиране, придобива смисъл само в случай, че осигурява отговорност на власт имащите пред онези, над които се осъществява тази власт. Нито изборите, нито съперничеството между партиите, са неопровергаем признак за демокрация. "Демокрация за неколцина" / "Democracy For the Few", Eight Edition
Майкъл Чукас Задачата на пропагандата е да сътвори човек, съвършено лишен от всякакви способности да се ориентира в положението на нещата, да мисли разумно и критично когато започне да действа под влиянието на изкуствени стимули и сили.
Николай Рьорих ЗА ДА РАЗВИЕМ МИСЛЕНЕТО СИ, ВСЕКИ ДЕН ТРЯБВА ИЗБЕРЕМ ЕДИН ВЪПРОС И ДА ГО РАЗГЛЕДАМЕ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, КАКТО И ДА ГО СЪПОСТАВИМ С ДРУГИ ВЪПРОСИ. СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ ДА ГО ПРАВЯТ.
Николай Рьорих Не е необходимо да настояваш, да изискваш, да заповядваш на другия, да се изкажеш така, че той да те разбере. Да намериш такава формула, която събеседникът ти би приел.
Ноам Чомски ПРОПАГАНДАТА Е ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ТОВА, КОЕТО Е СОПАТА ЗА ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА.
Ноам Чомски Искам да държа отворени очите на обществото, защото едно приспано общество е само мечта за демагозите.
Ноам Чомски Колкото повече свобода на словото - толкова по-изтънчени методи за контрол.
Ноам Чомски По-важно е да контролираш умовете на хората, мисленето им. Тогава имаш всичко!
Ноам Чомски Умният начин да се държат хората пасивни и послушни, е да се сложат ясни граници за спектъра от допустими мнения и да се разреши широко обсъждане вътре в тези граници, като дори се окуражават най-критичните и дисидентски възгледи. Това дава на хората чувството, че имат свобода на мисленето, докато през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането.
О" Мели Да се различи полуистината е два пъти по-трудно, отколкото да се различи лъжата.
П.Л. Траверс За мен няма отговори, а само въпроси и се радвам, че се появяват нови и нови въпроси. Аз не търся отговорите, тъй като смятам, че такива не съществуват. Щастлив съм да задавам въпроси.
Платон Недобросъвестните оратори се опитват да изкарат лошото добро.
Плутарх Езикът е даден на човека да скрива мислите си.
Пол Лазарсфелд и Робърт Мъртън Тези, които контролират възгледите и убежденията в нашето общество, прибягват не толкова до физическо насилие, колкото до масово внушение. Радиопредаванията и рекламата заместват заплахите и физическото насилие.
Публий Сир Бедата тласка дори честните да лъжат.
Робърт Фрост Умът е удивителен орган. Започва да работи в момента, в който се събудите, и не спира до момента, в който влизате в офиса.
Самюъл Бътлър Убеждават ни не аргументите, които могат да бъдат анализирани, а тонът и темпераментът, маниерът на говоренето, т.е. самият човек.
Сюзан Занос Сократовата максима "Опознай себе си" стои в основата на всяко духовно усъвършенстване.
Уилям Мадър Луис Днес светът е жертва на пропагандата защото хората не са интелектуално компетентни. Повече от всички друго САЩ се нуждаят от самостоятелното мислене на компетентните граждани.
Уолтър Карп Най-високо ценените журналисти са всъщност най-сервилните. Превръщайки се в полезни за властимащите, те получават достъп до “най-добрите” източници на информация.
Уолтър Липман Новините и истината не са едно и също нещо.
Хана Аренд Само простолюдието и елита могат да бъдат привлечени от мощта на тоталитаризма сам по себе си. Масите трябва да бъдат спечелени чрез пропаганда.
Ханс Спайер Пропагандаторът е специалист по продажба на мнения и убеждения.
Хари Труман КОГАТО ЛИПСВА ЛИДЕР, ОБЩЕСТВОТО СТОИ НА ЕДНО МЯСТО.
Хербърт Хъмфри За да е ефективна, пропагандата трябва да бъде повярвана. За да бъде повярвана, трябва да предизвиква доверие. За да предизвиква доверие, трябва да е истина.
Хорхе Луис Борхес ВИНАГИ СЪМ СИ ПРЕДСТАВЯЛ РАЯ КАТО БИБЛИОТЕКА
Шри Рамакришна Парамахамса Знанието обединява. Незнанието разединява.
Шри Рамакришна Парамахамса Колкото мнения, толкова и пътища.
Шри Рамакришна, Притчи "Напразно е живял този, който, след като е получил рядката възможност да се роди като човек, не е съумял да реализира Бога в своя живот."
Шри Рамакришна, Притчи "Напразно е живял този, който, след като е получил рядката възможност да се роди като човек, не е съумял да реализира Бога в своя живот."
ШУНРЮ СУДЗУКИ В ума на начинаещия има много възможности, в ума на знаещия — малко.
Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си.
* Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.
* Как можем да знаем какво е смъртта, когато не знаем още какво е животът.
* Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си.
* Трудно ще срещнеш човек, който отдал три години на учението, да не желае да заеме висок пост.
* Узнаеш ли в какво трябва да пребиваваш, ще се утвърдиш. Утвърдиш ли се, после ще можеш да бъдеш спокоен.
Станеш ли спокоен, после ще можеш да живееш в мир. Заживееш ли в мир, вече ще имаш възможност да обмисляш. А щом започнеш да обмисляш, вече ще можеш да постигаш.

  * Човекът е човек, когато е закусил.
* Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.
* Който постига новото, грижейки се за старото, той може да бъде учител.
* Лудият се оплаква,че хората не го познават, а мъдрецът - че не познава хората.
* Мъдрият човек не прави на друг това, което не желае да му бъде сторено на него.
* Мълчанието е верен приятел, който никога няма да те предаде.
* Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка.
* Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите.
  * Покоят е благоденствие.
* Проклятие е да живееш в интересни времена.
* Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове.
* Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.
* Който не вижда далечната опасност го заплашва близка беда.
* В древността хората учили, за да се самоусъвършенстват. Днес - за да смаят другите.
* В древността хората учили, за да се усъвършенстват. Днес учат, за да направят впечатление на другите.
* В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.
* В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.
* Да изпращаш хората на война без обучение, означава да ги предаваш.
* Да признаеш за своите недостатъци, когато те упрекват - това е скромност; да ги разкриеш пред приятели - това е простодушие и доверчивост, а да ги показваш пред всички - това е горделивост.
* Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес отколкото утре.
* Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три.
* Не убивай комар с меч.
* Ако с добро накажеш враговете, с какво ще наградиш приятелите си?!
  * Благородният човек предявява претенции към себе си, подлият — към другите.
* Блажен е този, който нищо не знае, той не рискува да остане неразбран.
* Нещата имат корени и клони, делата имат край и начало. Когато знаеш кое стои отпред и кое следва, ще се приближиш до пътя.
* От сина на небето чак до простолюдието само усъвършенстването на личността може да придобие на всекиго здрав корен.
* Това, което е трудно да се направи, трябва да се прави с голяма настойчивост.
* Този, който говори красиво и притежава привлекателна външност, рядко е наистина човечен.
* Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението - това е най-благородният път, пътят на подражанието - това е най-лекият път, и пътят на опита - това е най-горчивият път.
* Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава.
* Работи върху пречистването на мислите си! Ако нямаш лоши мисли, няма да имаш лоши постъпки.
* Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение.
* Срамно е да се държиш приятелски с човек, комуто тайно завиждаш.
* Стрелбата с лък ни учи как трябва да търсим истината. Когато стрелецът не улучи, не обвинява другите, а търси вината в себе си.
Източник: bg.wikiquote.org
  image


Тагове:   мисли,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. basta - :)
16.11.2009 01:35
от много мисли често
главата ми бучи ужасно
затова обичам с песен
да живея, и е прекрасно

:)

http://www.youtube.com/watch?v=0yTr3Tg2koM

поздрави!
цитирай
2. iliada - Това си избрах аз от всички сентенции:)!
16.11.2009 13:49
"Работи върху пречистването на мислите си! Ако нямаш лоши мисли, няма да имаш лоши постъпки."
Хубав ден!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14524210
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930