Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 22:34 - Тревожността
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.11.2009 13:26


Тревожността е неприятно чувство на безпокойство, неспокойно очакване, опасение, преживяване за надвиснала заплаха. Различни са сигналите, които ни казват, че сме тревожни. Ето някои от типичните прояви:

  • Психологични: Очакване, свързано с опасения; погледът към настоящите събития и бъдещето е ограничен от безпокойства; езикът, който човек използва, е езика на страха; налице е повишена “бдителност”; човек постоянно е нащрек; има усещане за нервност и вътрешно напрежение.

  • Телесни: Мускулно напрежение(“тялото ми е стегнато”, “не мога да се отпусна”); симптоми като сърцебиене, задух, изпотяване, треперене на крайници или тяло, стомашен дискомфорт; затруднения в уринирането или чести позиви, сухота в устата.

  • Поведенчески: Безплодно суетене; изразена психомоторна затормозеност; бурни реакции на стимули; променливо поведение.

       Понякога телесните прояви на тревожността са единствените, които човек “забелязва”. Например, вниманието може изцяло да е насочено към усещанията от сърдечната област или към болки, подуване и свиване в корема. В тези случаи може да се говори за маски на тревожността – кардиологична, гастро-интестинална.
       Симптомите на тревожността са познати на всеки – това са страхове, мисли, представи, телесни усещания, които съпътстват човек в ежедневието.

       Наличието на тревожност не означава непременно, че имаме психично разстройство. Напротив, тревожността мобилизира ресурсите ни за справяне в различни ситуации: подготвя ни за посрещане на трудности и премеждия, стои в основата на всички наши творчески актове. Използваме я като ориентир за вътрешното ни състояние и сигнал за развоя на връзките ни с другите хора. Т.е. в непатологичните си варианти тревожността изпълнява важна адаптивна функция. Адаптивната (нормална) тревожност се отличава с това, че:

  • човек я понася сравнително леко;

  • тя няма сериозно присъствие в ежедневието му;

  • интензивността й може да бъде контролирана;

  • малко са телесните признаци на тревожността.


 


 


 

В настоящата разработка са разгледани резултатите на четири лица, изследвани чрез въпросникът TMAS (Teylor Manifest Anxiety Skale), като са отчетени възрастовите и полови психофизиологични специфики. При отчитане на резултатите, стойностите на две от изследваните лица попаднаха в една категория „ силно изразена тревожност“ и в този смисъл характеристиките им съвпадат.


 

    1. Изследваното лице – С. Р (36г), работи в сферата на услугите.

Образование – висше

Пол – жена

Резултат от теста – 65т. силно изразена тревожност


 

Изследвано лице – Л.Р (35г.), работи в шивашка фирма

Образование – средно

Пол – жена

Резултат от теста – 67т. Силно изразена тревожност


 

ХАРАКТЕРИСТИКА

 ИЛ показва силно изразена тревожност и безпокойство. Характеризира се  с наличието на неясен, дифузен страх. Тази висока степен на безпокойство и тревожност може да се приеме като трайностна личностна характеристика, изразяваща се като неувереност в себе си, потиснатост, несигурност, очакване на неблагоприятен изход от ситуацията. Понякога е възможна проявата на пристъпи на безпокойство при незначителни заплахи, появата на повишена внушаемост. За тези хора е характерна емоционална реакция на опасност. Те възприемат повечето от ситуациите като заплашващи и реагират на тях със състояние на тревога, която може да съответства или не на степента на опасност. Емоционалните процеси (страх, безпокойство, притеснения), съпровождащи устойчивото състояние на тревога, могат да предизвикат промени в организма на човека: в нервната система, в дейността на сърдечно-съдовата система, дихателните органи и храносмилателния тракт.Характерно е още постоянно чувство на неудовлетвореност, което кара ИЛ непрекъснато да се стреми към перфекционизъм и съвършенство – желано качество в множество професии. Склонен е често да се безпокои за различни неща или за развития на събития, които повечето хора считат за малко

вероятни. Възможно е за сравнително дълги периоди от време да изглежда видимо обсебен от собствените си

страхове и тревоги. Това влияе върху решенията му, може да му попречи да се концентрира върху изпълнението на

непосредствените си задачи и да го кара да избягва по-сложните или неопределени ситуации.

Високата тревожност може да означава, че изследваното

лице е по-чувствително по отношение на непреоделеността и се стреми да избягва рисковете в работата и в живота

си като цяло.


 


 


 


 


 


 


 


 

Изследваното лице – Н.Т (32г), работи като административен директор в частна фирма.

Образование – висше

Пол – мъж

Резултат от теста – 46т - средно изразена тревожност


 


 

ХАРАКТЕРИСТИКА

ИЛ показва леко завишени стойности по изследваната дименсия. Трудно можем да приемем тревожността и безпокойството като негова трайна личностна черта, по-скоро трябва да считаме измерените резултати като следствие на стресогенни фактори, на моментна неблагоприятна ситуация. сравнително балансирана и вътрешно постоянна природа на личността. ИЛ притежава добро самопознание и владее добре емоционалните си реакции, има ясно изградена “Аз”-концепция. Възможно е в определени ситуации да подценява своите възможности или да недооценява постигнатото, сравнявайки се с околните. Умее да намира изход в трудни ситуации. Характеризира се с грижовно и внимателно отношение към хората, развито чувство за принадлеждност към групата, търпеливост. В стремежа си да бъде одобрен нерядко е възможна проявата на конформистко поведение и нерешителност. Притежава умение да изслушва и оказва подкрепа на околните. Развитата социална интелигентност на тези хора ги прави подходящи за колективна дейност. Можем да зключим, че ИЛ е подходящо за социални професии, включващи широк кръг от междуличностни контакти.

 

Изследваното лице – Ф. Х (33г), работи в структурите на Министерство на финансите.

Образование – висше

Пол – мъж

Резултат от теста – 37т. – слабо изразена тревожност


 


 

ХАРАКТЕРИСТИКА


 

Изследваното лице е емоционално уравновесено, умерено сдържано и най-често реагира адекватно в стрес ситуация. При него се наблюдава баланс между емоционално и рационално, като в екстремна ситуация надделява рационалното и сравнително бързо успява да се овладее. демонстрира спокоен, уравновесен живот. На него може да се разчита, надежден е, когато изпълнява задълженията си го прави старателно, изпълнява поставената си цел. действат рационално, обръщайки внимание на детайлите и подробностите и систематичното действие. Обикновено действат акурантно и организирано. Имат изследователска нагласа. В общуването си такива хора нерядко са отегчителни, занимаващи околните с проблемите си, без да се съобразяват с ттехните. Рядко действат спонтанно, обикновено преценяват нещата, характерен е перфекционизъм. Вземайки предвид измерените показатели, можем да заключим че ИЛ е изключително подходящо за изследователска работа, изискваща систематичен и организиран трудов процес. 
 


 


 


 


 


 

 






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470975
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031