Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 20:41 - От къде произлизат македонците като наименование?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1479 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.11.2009 21:24


Тракийските племена едони, мирмедони, македони и мигдони са наследници на една и съща етническа общност, която приема общите черти и еднаквия обществен генезис в общата съставка на имената.

От позицията на съвременни четци ние трябва да приемаме целите на политиката в нейните многолики проявления. Именно държавността и обществените нагласи променят имената, но държат задължително да посочат откъде произлизат и с кой се родеят. Така е и с едоните, мирмедоните, мигдоните и македоните.
Защото политиката сменя според своята власт имената, но се задължава да покаже произход като знак за политическа приемственост. Най-добрите държавности се ръководят от политическата приемственост, с което гарантират своето стабилно бъдеще, власт и царуване.
Бистоните също могат да се причислят към племената родствени на едоните. Много историци извеждат името им от основателя на град Бистония - Бистон - син на Арес и Пирене. Това очевидно е признание за високите военни умения на този народ, който гърците не могат да завладеят множество десетилетия. Имената на племената понякога се изглаждат взависимост и позицията и името на друго съседно племе. Точно такъв е случая със бистоните. Те всъщност се наричали Биседони, което ще рече "съседни на едоните", но с времето това име се транформирало  в бистони.
Същото важи и за разположени по западните граници на едоните мигдони: (между градовете Пела (Pella) и Амфиполис (Amphipolis), край река Ехедорус (Echedorus).
Същинското им име се определяло от близкото териториално съседство с едоните, а първичното им име било Мигедони, от което при трансформация възникнало името на по-късно обособилото се племе в древността македони, но съставено от същия човешки ресурс.
В този смисъл няма съмнение, че сегашната политически обусловена група от хора, която се самоопределя като македонци е възникнала от взетото в последствие име на тракийското племе мигдони, които всъщност били с истинското име мигедони, чието име се модифицирало и от него прозлязло нарицателно име македони. Понякога и това се случва в историята - някое племе да открадне името на друго, по-прочуто от неговото собствено.
Всъщност точния превод и значение на името "едони", означава на български "радостните, щастливите". Наименованието произлиза от древногръцката дума хедоне, която се превежда като щастие. Очевидно са били изумени от обичаите на траките да се смеят и пеят при смърт - обичай, който не всички траки споделяли.
С други думи ако действително някога на Земята е съществува македонска държава, защото държавата на Филип и Александър Велики е тракийски държавен конгломерат, наложен под силата на ножа, то днешна Македония не би следвало да има каквито и да е териториални претенции към България, а по -скоро към гърците, окупирали незаконно цяла егейска тракия с презумцията, че тя е била някога част от Византия.


image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465155
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031