Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 00:32 - Семантичен превод на името на Клитемнестра
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3159 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2010 17:49


Клитемнестра е едно от най-важните имена в няколко трагедии на Есхил, свързано както със сюжетните линии на Троянската война, така и с поемите за Орест и Електра на древногръцките драматурзи Есхил, Софокъл и Еврипид.
Майката защитница, майката престъпница и майката отпъждаща са няколко съчетани образа, които развиват трагедичното действие в няколко поредни трагедии на античния свят. В качеството на кралица Клитемнестра се прочула със своите качества из целия древен свят. Това било най-споменаваното име за достойна майка-защитница и последвалата майка, която отблъсква и дели децата си.
В точен семантичен превод на гръцки името Клитемнестра означава "прочутата съпруга". В малко по иносказателен стил името също значи "достойна за уважение". Това е така, защото гърците ценели майчиния гняв срещу несправедливостта на бащата, чийто личен или обществен дълг в качеството му на жрец или цар, го зове да изпълни обредите в ощърб на своето семейство и в случай на заплаха да жертва свое собствено чедо в името на общото благо на поданниците му и така да запази царските си инсигнии.
В случая с Клитемнестра се съчетават всички възможни многонаслоявания на образа. Тя е тази, която играе ролята на Пенелопа, но не дочаква връщането на съпруга си и се отдава на любовника си Егист, което в качеството й на царица е оправдан царски своевол и дори заклеймено като допустимо. Обратно отсъстващия цар Агамемнон, който не се грижи за царството си е в неизгодната позиция на жителите на Арос и Тесалия, тръгнал да задоволи своя царски авантюризъм. Гневна от това, че съпругът й унищожава нейните свидни чеда, я кара да настрои Егист срещу Агамемнон, който в последствие е намушкан с хладно оръжие по време на своята баня от Егист. Отново обществото приема случилото се като закономерен и законен акт. Дори развилият се родов мъст не е оправдан и Орест, който убива майка си Клитемнестра и Егист, не е оправдан за това свое деяние, а е преследван до края на дните си от ериниите.
Майката убийца е представена като подстрекателка, като узурпаторка на трона. Никой не успява да упрекне Клитемнестра затова, че дава на егист правата на трона, което се е считало за нормална практика. Омразата й към законния й съпруг е узаконена с обития й от първия брак нейн син. Така тя има правата на царица, която има основание да мрази мъжа си, да отдава другиму трона, да пренебрегва собствените си деца в изблик на омраза. Омразата е свещенно чувство за гърка. То не се спира, а вилнее точно както ериниите беснеят върху грешника. Всеки порив у древния грък се изразходва и не се спотайва. Омразата, както и любовта се консумират докрай, развивайки един пагубен трагизъм.
Стига се до такава перфектно префинена крайност, че Клитемнестра, която очевидно страда от психично разстройство, заради конфликтите и липсата на обич със законния си съпруг, чийто деца тя пренебрегва, отблъсква и детронира, е реабилитирана във всяка една трагедия и всеки неин вариант. В случая авторовото драматургично верую напълно е в унисон с гръцкото разбиране за морал. Вместо това скърбящата, детронирана, уженене на сила за селянин Електра и превърната в робиня е описана в световната литература като първообраз на психичния компрекс на Електра. В действителност търпейки тези си неблагополучия гръцкия древен морал не е позволявал на децата на монарсите да изявяват открито своите претенции, защото логиката на обществения ред е в това патриархално общество, децата да се подчиняват на родителите си безпрекословно. Така Електра е бунтарка, провокаторка, носи основен принос за обсебването за мъст, което сее в брат си Орест, тикана не на последно място от хленча й да бъде династично омъжена и реабилитирана, женейки се за царския син Пилад.  Този пръв бунт на младото поколение е жестоко наказан във фабулата на трагедите от античните автори. Нещо повече, той показва кризата на ценности и настъпилия разврат в цяла Гърция по време на Троянската война. Очевидно за разпуснатите нрави говори както нормалното възприемане на връзката на Клитемнестра с Егист, така и на връзките на множество жени аристократки, изоставени от своите воюващи съпрузи и възползващи се от услугите на любовници. Може би в периода на Троянската война цяла Гърция е проплакала от раздори, разврат и упадък на моралните устои. 
Така аргонавтите се завръщат достойни и с богата плячка, а ахейците и данайците се завръщат с плячка, но опозорени заради тяхното социално безрасъдство. Да не забравяме, че и оскотелите бойци в гръцкия стан допълнително засилват впечатлението на упадъка в нравите и порядките.
В това отношение Агамемнон е мълчаливо упрекнат за неговия триумф от Троя - Касандра, от която той самия има деца. Нейното убийство и това на синовете й от Клитемнестра, не води до падение на образа на царицата. Това е начин да се справи с разпада на семейните устои, с образуването на две държавни семейства начело на държавата. Ето в най-добра степен този разпад на нравите е санкциониран от царицата Клитемнестра - ето затова тя носи прозвището прочутата съпруга, защото решава държавните дела така, както самия цар не би могъл да ги реши и затова закономерно пада от ножа на своята съпруга.






Тагове:   превод,


Гласувай:
3



1. apollon - Хомеопатия за жени - I част ...
01.11.2009 15:39
Хомеопатия за жени - I част






В тази част ще разгледаме използването на хамомила, игнация, цинк и други хомеопатични средства. Всички тези препарати ще ви помогнат да подобрите състоянието си, да се освободите от неприятни чувства и характерните за жени проблеми.

ИГНАЦИЯ — Ignatia /китайски боб или бобът Игнация/

Основни въздействащи средства – стрихнин и бруцин. Игнация това е типично женско средство. Физиологически й отговарят брюнетките с тъмна кожа, леко възбуждащи се и чувствителни. Както отбелязва един от известните хомеопати на миналия век проф. Фарингтон, това е средство за жени със скрита тъга, която са преживяли скоро стрес. Макар че, тази меланхолия и потайност може да премине в необуздан гняв, придружен с истеричен плач и вик.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Истерия. Игнация достатъчно бързо ще излекува локални симптоми, ще подобри настроението, ще го направи гладко, спокойно, ще намали нивото на възбуда. Това е незаменимо средство за лекуване на последствията от първия период след стрес, уплаха и мъка.

2. Схващания, при това не само от истеричен произход. При схващания, изискващи ИГНАЦИЯ, лицето обикновено е мъртво бледо.

3. Главоболие, предизвикано от умствено натоварване, притеснения. Усещане на "забит пирон" в главата. Понякога главоболието, изискващо ИГНАЦИЯ, има пулсиращ характер, по-лошо, ако е на нивото на веждите, в основите на носа. Пристъпът обикновено завършва с повръщане или обилно уриниране.

4. Нощно напикаване у младите момичета със силни и преждевременни менструации.

5. Закъсняване на месечния цикъл в резултат на емоционално напрежение и стрес.

Трябва да се отбележи, че както в алопатичната практика често задължителен компонент на рецептата се явява което и да е успокояващо средство / тазепам, валериана, седуксен и т.н.),, тъй като хомеопатията доста често въвежда в състава на рецептите ИГНАЦИЯ – при невралгия, тиреотоксикози, кардионеврози и т.н

ДОЗА – 6. С . Ханеман и неговите първи ученици са предпочитали високи дози – 12, 30

ЕСКУЛЮС ХИППОКОСТАНУМ — Aesculus gupp
(конски кестен)

Това средство е не само за жени, но независимо от пола, това са бавни, неактивни, с жлъчен характер хора. Може би, защото се прилага за лекуване на черен дроб и по-специално за системата на чернодробните вени.

Показания за употреба /за жени/

1. Разместване на матката.

2. Възпаление на женските полови органи, при което възниква усещането за тежест в тези органи, с ирадиация на болката в кръста.

3. Тъмни, лепкави, парещи течения

4. Хрема с не обилна, но пареща секреция.

5. Хемороидни топчета / външни или вътрешни, морави, много болезнени, по-рядко отделящи кръв, ирадиращи в областта на кръста./

ДОЗА – 3х3, 6 и във вид на мехлем

ЦИНК - Zincum metal

Средството доста енергично действа върху нервната система. ЦИНКЪТ за нервната система е същото , което е желязото за кръвта. За болестите, изискващи прилагането на ЦИНК са характерни слабост и мускулна треска.

Друг важен симптом за прилагане е статичното състояние на болестта или, както сега казват, недостатъчна имунологична реактивност. Болестта в този случай е насочена към вътрешността на организма. Това може да се илюстрира с морбили или скарлатина, когато шарката не се появява, по време на поникването на зъбите и т.н.

ЦИНКЪТ се препоръчва да се приема от хора със забавена реакция, не способни бързо да реагират, със слаб интерес към околните, податливи към различни заболявания, които протичат дълго и упорито с чести рецидиви.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. При различни видове паралич, епилепсия, предимно, ако заболяването е свързано със засегнат гръбначен мозък.

2. При нередовни, често закъсняващи менструации.

3. При възпаленията на яйчниците, особено на левия, съпроводени от пронизващи болки.

4. При рак на шийката на матката.

ДОЗА – 3, 6,12

САБИНА — Sabina (сабина юлперус)

Напълно женско средство. По - приемливо за енергични, поривисти и импулсивни жени .

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Евентуален спонтанен аборт. Обикновено започва с преждевременни родилни болки .

2. Кръвотечение, свързано със задържането на плода.

3. Маточни кръвотечения менорагии, метрорагии, хеморагични метрити. Наличие на съпътстващо раздразнение на правото черво и пикочния мехур е най-добър симптом за избора на САБИНА при тези заболявания.

4. Главоболие. Тежест и налягане от горе до долу. Главоболието се появява изведнъж, изчезва бавно и често се появява периодично.

5. Кашлица. Особено по време на бременност.

6. Алергия, предизвикана от подагра. Основно при жените, които имат неприятно усещане в слабините.

7. Дразнещи течения по време на бременност.

ДОЗА – 3,6

ЛАХЕЗИС — Lachesis
(отрова ляхезис мутус или сарукуту, от много отровна змия , обитаваща
в Южна Америке, особено в Бразилия)

Препоръчва се на слаби хора, прекалено нервни. Той се прилага при много болести /ангина, пневмония, хемороиди, разширени вени, сърдечни болести и т.н/.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Менопауза. Лахезис е силно средство в периода на менопаузата. Той доста леко премахва проявите й /приливи/ , но се справя и с по-сложни /сърцебиене, мозъчни разстройства/.

2. Хронични язви.

3. Главоболие. По -често възникващо от излагането на слънце.

ДОЗА – 3,6

АУРУМ — Aurum
(ЗЛАТО)

Препоръчва се на пълни, склонни към приливите, мургави жени, със затворен характер, като правило те са тъжни, подозрителни, склонни винаги да се притесняват за бъдещето, дори, когато то им се усмихва.

ЗЛАТОТО е полифункционален препарат, както и повечето хомеопатични средства. Неговото въздействие върху носните кости е карало хомеопатите да го използват по време на лекуването на сифилис. Това е добро средство за лекуване на ревматични възпаления на подчелюстните жлези. ЗЛАТОТО притежава две основни свойства – то лекува пълнокръвието на вътрешните органи и ипохондрични състояния.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Ипохондричен синдром, дълбока психическа депресия със склонност към самоубийство, макар никога да не се реализира.

2. Главоболие при учащи. Главоболие, когато се прилага АУРУМЪТ, има свои особености: предсърдечно гадене и усещане за висока температура при най-малкото умствено натоварване. И едното, и другото се обяснява с пълнокръвие, приливи или, както казват алопатите, регионална хипертония.

3. Хронично възпаление на яйчниците.

4. Изпадане на матката. Трябва да се отбележи, че не всички видове изпадане, свързано с отслабване на връзките, което обикновено се лекува с Lilium или Nux Vomika, а изпадане, свързано с пълнокръвието, увеличаването на теглото на матката. И в този случай ЗЛАТОТО е незаменимо средство.

5. Всяко заболяване на матката от типа на миома, като цяло – възпаленията, ендометрит, свързано с хиперемията.

ДОЗА – при заболяването на женската полова система - 3, 6, при ипохондрични синдроми – 12, 30

БОРАКС — Borax

Препоръчва се основно за жени и деца.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Стоматит при новородените.

2. Остри болки по време на менструалния цикъл.

3. Безплодие.

ДОЗА – 3.6

КАМОМИЛА — Camomilla
(лайка обикновена или маточна трева)

Камомилата физиологически отговаря на децата и на нервните, истерични жени. Обикновено това са затворени, с тежък характер хора. Отличават се с крайна чувствителност към болката, която ги довежда до ръба на отчаянието.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Истерия: прекалена чувствителност, склонност към припадъци. Конвулсии със стонове и отчаяние.

2. Най-добро средство срещу избухливост.

3. Невралгия със силни болки, особено, ако болките не се търпят и предизвикват у болния състояние на избухливост и отчаяние. В този случай добри резултати дава редуването на КАМОМИЛА и БЕЛАДОНА.

Освен това, КАМОМИЛА е добро средство срещу зъбобол, предизвикан от гореща храна или напитка.

4. Обикновено маточно кръвотечение или кръвотечение, предизвикано от аборт или след раждане. Кръвта е червена със съсиреци. Леко втрисане, редуващо се с висока температура. Лицето периодично се зачервява. Усещане на тъга и безпокойство.

5. Болезнени менструации. При тази патология КАМОМИЛА е традиционно важно средство.

ДОЗА – 6, 12. КАМОМИЛА започва да действа само след 6- та.

КРЕОЗОТУМ — kreosotum
(продукт на дестилацията на буковия катран)

Като повечето от хомеопатични препарати, КРЕОЗОТУМ притежава полифункционално действие. Това е чудесно средство срещу зъбобол. Особено е добър при поникването на зъбите, ако този период се съпровожда от отслабването на организма. При децата той лекува нощното напикаване. Препоръчва се при спазматична кашлица, особено сутрин. За женските заболявания се използва като средство срещу ракови заболявания.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Рак на гърдата. Старите хомеопати препоръчват КРЕОЗОТУМ, когато гърдите са червени с посинял оттенък и подути.

2. Рак на матката. Особено се препоръчва, когато се усещат силни парещи болки, като от нажежени въглища, с отделяне на кръв със съсиреци.

3. Не може да не се посочи още едно заболяване, при което се прилага креозотът. Главоболие със силно пулсиране в областта на челото. Понякога започва сутрин по време на ставане, по-лошо по време на менструалния цикъл. При това болната има усещане на тежест в главата /особено при пълните жени/.

ДОЗА - 3

СЕКАЛЕ КОРНУТУМ — Secalle cornutum
(мораво рогче)

От повечето симптоми, при които се препоръчва препаратът, някои хомеопати избират старческите гангрени, дълго не заздравяващи, течни, като рани /трофични язви/, макар че спектърът за прилагане на препарата е много по-голям. Това се обуславя с това, че той регулира състоянието на тъканта, подобрява микроциркулацията и , което е важно, стимулира функцията на костния мозък.

ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ

1. Старческа гангрена, трофични язви, особено, когато засегната област / Като правило крайниците и ходилата/ е студена. Това означава, че става въпрос и за атеросклеротичен ендоартрит.

2. Маточно кръвотечение. Това е особено важно за слабите жени, със слаби тъкани, с бавно кръвотечение. Нито едн лекарство не може да се сравнява с действието на СЕКАЛЕ при кръвотечения след раждане и по време на менопаузата.

3. Хроничен хемарогичен метрит.

4. По време на раждане, когато болките са слаби и редки, за изтощени жени.

5. Болки след раждане.

6. При евентуален спонтанен аборт, особено в 3 месец от бремеността и повече.

7. Хеморагичен васкулит. По-добре действа в късните стадии на болестта.

8. Мигрена.

ДОЗА — Зх, 3, 6.

КОМЕНТАРИ (3)

Хомеопатия за жени - II част
В тази част ще разгледаме прилагането на някои хомеопатични препарати: белодона, колоцинт, кониум и други средства. Беладона – Belladonna /Лудо биле/ Многогодишно растение от семейство картофови. Беладона отговаря на лица с повишена емоционалност, впечатлителност, с бърза, дълбока, силна реакция, макар и не продължителна: интелигенти, артисти, худо...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466925
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031