Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2009 18:46 - Вредно ли е да сте само вегетарианци?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2897 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 22.10.2009 19:28


Изкуството да се храним пълноценно

Всяко отклонение от разнообразното и пълноценно хранене може да бъде считано като грешка в диетичния режим, която може да доведе до значителни здравословни отклонения. Това само показва, че човешкия вид още от самото си възникване е устроен да бъде всеяден, а това е също и обща тенденция за приматния клас. Такъв е случаят със строгите вегетарианци. По принцип растителната храна от зърнен тип не крие заплахи за човешкия организъм. Такава заплаха крият свежите листни зеленчуци. Те влизат в менюто на всеки един строг вегетарианец и крият максимален риск за здравето. Това е така, защото зеленолитните зеленчуци съдържат в себе си незначителни или високи количества оксалати. Това са отпадни от растителния метаболизъм соли, които имат особено вредно въздействие върху човека, заради това че се отлагат в урината под формата на оксалатни камъни. Ето защо дългогодишното строго вегетарианство води след себе си до задължителното развитие на оксалатна нефролитиаза - една от най-тежките и упорити форми на заболяването. При това зависимостта е право пропорционална - колкото по-често и постоянно се консумират растителни зелени храни, толкова възможността за развитие на чисти оксалатни конкременти нараства. Не пълните и необлигатни вегетарианци също имат склонност да образуват смесени оксалатни конкременти, но именно тяхното хранително непостоянство е причината за смесения химичен състав на конкрементите. Важно е да се изтъкне, че освен храненето, причините за образуването на бъбречни конкременти и за появата на бъбречно-каменната болест могат да бъдат хроничните инфекции на уринарния тракт, лошите и нехигиенни навици в микционните навици, ниския воден прием и ниския прием на течности, употребавата на твърда вода за пиене. В тези случаи съчетаниет от тези разнородни по своя произход фактори може да засегне всеки един индивид от човешката популация, включително за да бъде по обективно изложението, могат да боледуват от камъни и основно месоядни индивиди, при това със същата честота, както и вегетарианците. Вегетарианците обаче са застрашени в най-висока степен от оксалната нефролитиаза, която създава най-големи трудности в лечението и пълното оздравяване.
Защо обаче оксалатните камъни са толкова опасни? Това е резултат от техния химичен състав. Оксаловата киселина е най-простата дикарбоксилна киселина от тази химична група съединения, тя е органична киселина, която заради свойството на карбоксилната група да изгражда деполяризирана планарна структура, оформя молекурен строеж с планарна разположение на атомите в нея. По отношения на химичните си отнасяния оксаловата и пермравчената киселина са едни от най-силните органични киселини. Оксаловата киселина е страничен продук от фотосинтетичния процес и се натрупва в зелените листни тъкани на растенията под формата на неутрални кристали, растящи в определени места в растителните тъкани под формата на друзи. Най-често се срещат калциевият и магнезиевият оксалат - CaC2O4, MgC2O4. заради плоската анионна структура на калциевия оксалат кристалните решетки се изграждат в много плътна структура, поради което физическата твърдост на калциевия оксалатен кристал е сравним с този на карбидите - друг клас твърди неорганични минерални съединея. Това изправя съвременните методи на лечение на нефролитиазата пред редица предизвикателства. Именно заради това и въпреки множеството консервативни методи навлезли в практиката за лечение на нефролитиазата, оксалатните конкременти държат лидерството на оперативните нефро и пиелотомии в екстракцията на уринарните конкременти. Най-големи трудности създават отливъчните оксалатни конкременти. 
Защо именно при вегетарианците се образуват най-често оксалатните конкременти във връзка и главно с тяхното хранително поведение? Първо, вече уточнихме, че основен източник на оксалати е вегетарианската диета. Второ, основен и най-важен фактор за отлагането на оксалатните кристали в урината е основното или алкално pH в урината при вегетарианците. Растителните хранителни източници имат свойството да алкализират химичната реакция на урината след тяхната хранителна употреба. В тази връзка именно едностранното хранително поведение е причината вегетарианците по-често да страдат от нефролитиаза.  
Месоядните хора при пълно здраве имат по-малка склонност да образуваат уринарни конкременти, заради киселата химична реакция - киселото pH, което се дължи на месната диета.
Това демонстрира колко много зависи процеса на образуване на бъбречни камъни от баланса в алкално-киселинното равновесие на организма.
Проблемът с оксалатната нефротиаза само демонстрира колко важно е равновесието на киселините и основите в течностите на организма. Въпросът за алкално-киселинното равновесие очевидно е ключов и по въпросите на дълголетието - следователно, освен генетичните компоненти са важни и жизнените условия, при които е даден човек живее, така че те да не отклоняват организма в неговия алкално-киселинен баланс. Когато организма често е подложен на стрес с ацидоза, която има по-силно значение за нарушената виталност на организма от алкалозата, тогава и неговия жизнен капацитет по отношение на дълголетието е нарушен.








Гласувай:
1



1. injir - Учудвам се на твоите разнообразни ...
22.10.2009 23:20
Учудвам се на твоите разнообразни интереси и търсения. Винаги получавам някаква полезна информация при теб. Има и за ежедневието, има и за душата. Чудесен си.
цитирай
2. apollon - много мило мнения - благодаря
23.10.2009 00:27
благодаря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14511940
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930