Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 16:01 - Произход на старото име на град Асеновград и селата около него
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3439 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2011 13:10


Старото име на града е с гръцки произход и е звучало Стенимахос - Στενήμαχος. Още от ромейско (византийско) време в града има постоянно поселение на гърци, евреи, българи и други, което оформя населеното място като интернационален конгломерат. Българските жители на този интернационален град са транслитерирали името като Стенимаха, Станимака, Станимъка. Семантичният превод на името Стенимахос е "затварям борбата", "затворена борба". Не трябва да забравяме, че като гръцка крепост, градът имал високи отбранителни стени, което го е правил непристъпна крепост за всеки един завоевател. Тези стени са окончателно разрушени след неколкократни нападения на къджалиите и турските разбойнически орди. Отчитайки особеностите на двата планински склона, които реката прорязва накрая по пътя си в равнината трябва да отчетем, че именно склона откъм десния бряг на реката е изключително стръмен и непристъпен. Това ни дава възможност и да възстановим провизорните стени на крепостта. Още от излизането на река Чая от Родопите и навлизането и в равнината по десният и бряг е минанавала речната (западна) крепостна стена, която е била подсилена от естествената речна преграда на река Чая и е могла да бъде дълга един и повече километра. Източната естествена защита на крепостта Стенимахос е била отвесната скала откъм десния речен бряг, висока 40-50, а на някои места и повече метра. И тъй като тези провизорни стени отчитат логистиката на естенствените географски и релефни особености на местността се оказва, че нивото на крепостта е започвало малко след нивото, на което разклонява отсечката за Асеновата крепост. По този начин използвайки алувиални клин отбразуван между реката и отвесната скала, крепостните стени са се подсилвали от естествените прегради, които местността предлага. Поселение е съществувало и извън стените на крепостта, което при военна заплаха или разбойнически набези е могло да намерие укритие в крепостта. Така жителите на града Стенимахос са се разделяли на екзокастрони - извън крепостта и кастрони. Тази далновидна крепостна защита е могла да държи града често пъти далеч от неговите завоеватели, макар и при хилядолетията града да е познавал и погроми.

Името на село Яврово така, както ясно ни показва грузинсия основател на Бачковския манастир севаст Григорий Бакуриани всъщност е Аврора. Така е споменато селището още в неговия указ за манастира, което показва, че римското име на селището се е запазило цели 600 години от края на империята на Рим и също ни свидетелства, че много от родопските села са били поселища и на римските легиони в Родопите. Не трябва да забравяме, че от 49 г- обявяването на Тракия за римска провинция до 495 година - окончателното според някои автори разделяне на Римската империя на две половини, римляните изграждат феноменална за времето си инфраструктура, от която най-голямо инженерно учудване предизвиква планинската пътна мрежа в Родопите и Хемус.
Аврора е римската богиня на зората и на нея е кръстено селото. Впоследствие българската близка дума явор се е наложила като аналог за окончателната модификация на името.
Неизвестно остава старото името на село Добралък - Добролонг. Лонг е старобългарска дума за поляна, ливада или гора, откъдето произлиза и думата за особен тип гора с лиани  - лонгоз. Автор: Д. Георгиев-Даков





Тагове:   Него,


Гласувай:
1



1. apollon - благодаря за коментара- за жалост ...
29.03.2011 13:11
благодаря за коментара- за жалост някои символи не са излезнали - използвайте алтернативен нацхин да ги предадете тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470120
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031