Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2009 12:45 - Истинското име на Мраморно море и неговият произход
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2630 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.10.2009 21:09


image
Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Морето Мармара в днешен аспект не е представено с истинското си име. Сегашното му име е плод на погрешна транслитерация между различните езици. Древното му гръцко име е Пропонтис, което значи Предпонтийско море. Очевидно името мраморно се налага след падане на Константинопол под турска власт и след незнаачителна смяна в един от звуковете в името. Това само показва, че колкото и да е консервативен езика, той дава своите почти незабелязани грешки в имената сред идните поколения. Точното име на името е било с римски произход и е звучало Маr мaris,  което в точен превод е звучало море сред моретата, което най-точно отразява неговата истинска същност и по блестящ начин описва същинската географска позиция на вътрешното море между Егейско и Черно море. Феноменално е как промяната i ---->a може да измени коренно първичното семантично значение на името и от "море сред моретата" името да придобие значението на мрамор. Така на турски морето звучи по този начин
: Marmara Denizi, а на гръцки: Θάλασσα του Μαρμαρά. Самото гръцко наименование е съставно и ясно показва отлики от характерната гръцка ономастична традиция, особено когато гърците са така силно културално привързани в процеса на наименоване на своите топоними.
Доказателството за сензационното разкритие на истинския семантичен характер на реалното име на морето сес състои в неговата точна географска характеристика - "море сред моретата", която напълно точно се покрива от ричския вариант на името на морето. Не трябва да забравяме колко добри мореплаватели са били римляните и колко точни са били те своите географски познания от една страна и от друга колко точно са възприемали турците старите топоними в новозавзетите територии в своята Балканска инвазия и едва в по-късен етап след около 2-3 века е настъпила традицията за турско наименоване на местните топоними.
Силно се надявам статията за истинското име на Мраморно море да е предизвикала у вас реален интерес, такъв какъвто аз имах докато пиша статията.
Погрешна е представата, че богатството на шисти и мрамор в Мраморните острови във вътрешността на Мраморно море са дали неговото име - мраморно, защото също така е известно, че тези острови също са богати и на гранит - скала съвсем различаваща се от мрамора във визуален, физичен и геологически смисъл. Да не говорим, че никъде по света не е застъпена практиката да се кръщават цели морета на името на един от техните острови.
Феноменално е как историците са правили толкова дълго тази грешка на наричат морето между Егейско и Черно море мраморно, но очевидно са били подведени от направен отдавна лингвистичен пропуск, който съществено се е отразил по-скоро на семантиката, отколкото на звученето на името. Примерът с мраморно море само показва колко крехко може да бъде едно съдържателно истинско име в ръцете на чужд народ или завоевател.

Площта на морето е 11 350 кмІ. Дължината му от най-североизточната точка до най-югозападната е 280 км, а ширината му на най-широкото място е близо 80 км. Въпреки малката площ, средната дълбочина на морето е около 494 м, като най-дълбоката точка се намира в центъра на морето и е на 1355 м дълбочина.
image






Тагове:   море,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467592
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031