Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2009 15:08 - Яне Сандански и битката му с върховистите. Мис Стоун в защита на атентатора си Яне.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1519 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 24.09.2009 20:28


Толкова било непоносимо авантюристичното ядро от офицери във върховистите, така се уморил да препречва мераците на Гоце Делчев да прави бомби и да обмисля атентати, че на Яне му идело да спре борбата, особено когато разбрал как бързо членовет на 11 конгрес взели решение за възстание.
При това Яне имал търпението да изчака всички да извършат своите магарии. Върховистите от България вдигали възстание и безчинствали в множество села, където агитирали, но не пропуснали да сторят и безчинства. те агитирали за въстание без да са даи на хората оръжие. Гоце пък дал всички пари спечелени от Яне с аферата мис Стоун, за да плати на солунските атентатори за взривяване на пристанището, френския кораб и Банка Отоман. На връщане сам той пада убит предаден от предателите, която Яне по-нататък е длъжен да прочиства. 
Целият устрем на Яне за борба бил потъпкан от грешките, личните своеволия и пристрастения на членовете както на вътрешната организация, така и на Върховния комитет. Изкупител на разногласията, но и слагащ край на борбите и разединенията, става самия Яне, като прочиства цялата "мърша" в своите редици. Навсякъде било пълно с предатели. Те щели да му видят по-рано сметката, ако не действал разумно и хладнокръвно.
И така една непонятна абсурдна ситуация, за която Яне се жертвал по всякакъв героичен и недотолкова умен начин за успеха на делото, които други разсипвали след него.
Не взимайки за себе си нито стотинка от откупа на Мис Стоуни обвиняван още тогава, че е присвоил сумата, Яне справедливо търси сметка на ръководството къзе са отишли парите на Вътрешнаа организация, след като няма закупено нито едно оръжие в неговия район, особено след като заслугата, мъката и нервите по най-тежкото отвличане на чужд гражданин в империята, а и в България, били изцяло негова и на неговите верни хора.
Оказало се, че само Яне действал разсъдливо и премерено. Но никой не слушал Яне. В разединението Върховния комитет атакувал и плюел Вътрешната организация. Вътрешната организация не плюела, а по скоро била на противни позиции от тези на върховистите. Първите искали възстание без пушки, вторите искали пушки преди възстанието.
Чудя се след като мис Стоун  във възторг от своя атентатор Яне, как е възможно тя чужденката, изстрадала от перипетии, глад, неприятности, нехигиенични условия, въшки и какво ли още не, как е възможно мис Стоун да е преклонена от личността на Яне и да държи реч пред американското общество в защита на Македонизма, а ние българите да плюем героя си. Мис Стоун става първата жена пострадала от Стокхолмски синдром.
На мен лично днес ми е обидно. Много обидно. Тук е важно да изтъкна, че въпреки убийствата на свои другари Яне е български патриот. Не е македонски такъв.
А относно моята позиция, считам чене желая да защитавам напъните на Македония да се описва като нова, независима и исторически възникнала държава. Тя е плод на европейския сепаратизъм на Балканите. Разделението на българската нация роди македонския въпрос и Европа дължи извинение, обяснение и репарации за гнусната си политика.
Ако наречем Яне престъпник, че е отвлякъл мис Стоун, то по същата логика трябва да наречем Христо Ботев такъв, като отвлича австрийския кораб Радецки и взима в плен екипажа и имуществото на кораба. Но бихме могли да ги наречем така. По международните закони, както отвличането, така и отнемането на чужда собственост са престъпления, но ние като техни сънародници не бихме ги нарекли каквито и да било, освен герои, защото знаем със сърцата си техните подбуди.







Тагове:   Сандански,


Гласувай:
3



1. tolstoist - Посмали малко лъжите и локумите
24.09.2009 16:24
То Яне е Бог!Няма друг освен него и пророкът му-apоllon.Професоре македонски, парите са разпределени в София и не са дадени всички на гемеджиите-прочети Шатев и Страшимиров.Невежеството е храна на глупака...Глупостите ти са равни с тези на скопските историци
цитирай
2. apollon - уважаеми господа - ето един ново...
24.09.2009 16:26
уважаеми господа - ето един новорододен от майка си патриот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14524921
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930