Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 14:26 - Произход на името на река Вардар. Лингвистичната връзка на имената Варна, Варанаси, Вана, Банну
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2258 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.06.2011 15:47


Общият корен на разглежданите топоними е вар или бан. Те присъстват в топонимните имена на градовете Варна, Варанаси, Вана, Банну. Вар е със значение на пазя и се използва като име за град крепост. Бан е със значение на управител и в историята на Босна и Херцеговина все още е запазена тази титла на местен владетел или управител на район, която по-късно се видоизменя и придобива значимостта на хан. Поради звуковото преливане на звуците вб, бар и вар са изентични по значение, както и корените бан и ван. Така, че можем да направим разлика между тези два типа селища - едните като граждански и цивилни поселища, а другите като военни и военновременни укрепления със стратегическо значение и смесен статут на военни градове с цивилно население.
Трябва да бъдем наясно, че макар литературното назнание Вардар да е по разпространено, двете имена на реката Вардар и Вардара са еднакво застъпени сред населението около реката. За нас разплитайки произхода на името на реката е по-важен вторият вариант на името на реката - Вардара. Именно той ни показва пълната идентичност на това име с азиатските реки Сърдаря и Амударя и защитава концепцията, че българите на Кубер заселвайки се в "Малка България", са оставили върху заетите нови територии своите най-стари топоними, които са заемали още преди да се установят в Скития. Това от своя страна ясно показва от една страна дълбоката приемственост и историческа памет и от друга, че древните Българи не са считали земите на Скития като своя родна земя, а като свое временно номадско завоевание. С други думи не е имало пълно откъсване в териториален план между тези земи и съседните земи около Каспийско море. Думата "даря" е от ирански произход и означава голяма река, море. Топонимът на Вардара в точен превод означава "реката която пази" и "реката, която огражда" или в друг смисъл Вардара означава граничеща река. Вероятно по време на своето заселване българите на Кубер са получили земя, която се опира до реката, поради което те първоначално са нарекли реката Вардар, в смисъла на реката, която пази границата или територията. Вероятно това било в самото начало на тяхното заселване като вероятно ограничение от страна на Византия.  Възможно е първите дейности от заселването на Кубер да са били строежа на крепостни гладове, както направил и Аспарух - една основна дейност при държавообразуването.
В етимилогичен аспект името на реката Вардара има ираноиндийски произход. няма съмнение, че речния топоним Вардара е донесен и използван от българите на Кубер. 

Оказва се, че в своето преселение от Валхика или Бактрия и района на Мадра, прабългарите като номади следват логиката на своята миграция, която точно отговаря на логиката на присъствието на сладководни ресурси. Тази миграция е била бавна и хилядолетна, с оформяне на множество поселения и е израз на политическите процеси в Централна Азия. Така от горното поречие на река Инд, реката която се счита за граница, след която от векове се счита, че започва индийското царство, българите се спускат в северозападна посока към Аралско море, което в миналото е било два пъти по-голямо. Засушаването и затоплянето на климата, както и пресъхването на реките Амударя и Сърдаря, очевидно са причината за миграцията на българите на Запад по северния бряг на Каспийско море. Тази миграция не е случайна. На юг морето има висока соленост и не става за пиене. Докато на север заради огромния сладководен приток на Волга солеността е само 0,5, което позволя употребата на водата за питейни нужди. Тава в известен период Аралско, Каспийско море, Сърдаря и Амударя са били източниците на питейна вода. По-късно равнината и поречието на Волга стават източник на вода. В последствие равнините и поречието на Дон, Днепър и Днестър стават източник на питейно вода и дават началото на новото българско поселение по тези земи. Автор:
Димитър Георгиев - Даков



Тагове:   река,   вана,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464971
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031