Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 12:44 - Произход на името на планината Витоша
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 12787 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 06.02.2011 21:49


Димитър Георгиев - Даков

Името "Витоша" според проф. Д. Дечев има тракийски произход и означава "двувърха, двуделна". По-старите имена - Скопиус, Скомброс, Скомиос имат общото значание "стръмна планина", което напълно й приляга!  Тукидит я споменава през V век пр. н. е. Тя често е укривала населението на Софийско поле от нашествия- през 370г. весготите, 442г. хуните начело с Атила, 474г. осготите и др. През лятото, голяма част от хората се качвали в планината за да избегнат болести като чумата и да укрият децата си от потурчване. Стратегическото разположение на полето е довело до издигането на крепости - на вр. Момина скала над Бояна, Големо Градище и Калето над Драгалевци и др. Старите имена на планината, споменати в съчиненията на Тукидит (името Скомиос), на Аристотел (името Скомброс) и Плиний Стари (името Скопиос) нямат сходство, както обикновено се изтъква. Според някои автори обаче и трите имена, споменати от старогръцките автори, се свеждат към значението "остра, стръмна планина".
Най-старото има на Витоша е Скопар (Vв. Пр. Хр.), което по-късно е станало Скомпос или Скопиос и означава "стръмна планина". Със сегашното си име Витоша е известна от Средновековието, като значението е двувърха (двуглава) планина.
Названието скопиус според новото виждане за произхода на древното име на планината идва от гръцката дума skopios, което означава кула, наблюдателница, заради разположението на множество наблюдателни кули в планината, която предлага, заради своите стръмни склонове чудесна видимост към Софийското поле. Не е правилно да се счита, че, скопиус значи стръмна планина. Планината от древността е била осеяна с наблюдателни постове, тъй като е предлагала съвършена видимост в околните низини. Заради това в превод от гръцки трябва старото име на планината Витоша, което е Скопиус да с превежда със значението на "планината кула".
Тъй като името Витоша се появява през средновековието, то има типично български генезис. Старите имена са оставили своя отпечатък върху сегашните топоними на планината в името на връх Скопарник, висок 2226 м.
От името на планината по-късно произлизат ред лични нарицателни български имена.
Тук се предлагат две теории, които могат да бъдат свързани във своя омогенезис и омонимика.
Името на планината Витоша е удивително еднакво с името на речен приток на реката Синху, а именно реката Витаста в Индия, която извира от Хималаите. Тази река е свързана с топонимиката на древния район Мадра и неговия народ Мадра. Както вече обяснихме, името Мадара е точно копие на името Мадра. Реката Витаста тече в пределите на географския район Мадра. Множество от имената в Северна България имат свой азиатски аналог във връзка с номадското преселение на прабългарския етнос. По каноните на старобългарското звукообразуване двата съседни звука с и т образуват новия звук "щ", който е съставен от ш и т. В този смисъл произлизат и двата варианта Виташа и Витоша като лесни за вербализация, от които запазен до днес е само Витоша.
Другата теория свързва името на планината Витоша с Авитохол. Тъй като граматическите родове на двете имена се различават, женския аналог на името Авитохол е Авитоха. Първия звук "а" се обеззвучава от "в", който прави прехода Авитоха---->Витоха. 
Въпреки разликата в етимологични преходи е възможно изначално корените на двете имена Авитохол и Витаста да са свързани още в древните земи на прабъларите и в пределите на тяхното старо отечество.
Ираноезична или по-скоро индо-иранска етимология се забелязва в един от корените на името Витоша. Вероятно той се е затвърдил с присъствието на турския етнос по нашите земи или е бил изначален. В този смисъл проф. Д. Дечев няма как да разчита името Витоша от тракийски като "двувърха планина", тъй като на тракийски език думата "връх" е kynth. По скоро разчитането "двувърха планина" идва от иранския корен "таш"- скала, връх, както подобно връзка бе направена с името на село Тешел, в която словообразуващ корен макар и видоизменен е думата "таш".
image





Тагове:   Витоша,


Гласувай:
3



1. анонимен - Щапаров Младши:
18.09.2010 05:14
Витоша=Видуша/Видеща,Виждаща надалеч/,Висича/Висока/,Богича/Божия/и т.н.
цитирай
2. apostapostoloff - И името Подуене е с тракийски
14.01.2013 18:24
произход. Легендата гласи, че когато Крали Марко стъпил с единия си крак на Витоша, а с другия- на Люлин, едно малко селце отдолу останало точно под хуя му. И го кръстили Подхуене, ама после траките (които иначе са големи развратници) от приличие зачеркнали една буква и то станало Подуене.
цитирай
3. apollon - Интерес представлява и името на ...
20.05.2018 14:31
Интерес представлява и името на връх Скопарника - тъй като от върха се открива гледка над околната панорама, то би следвало името да е свързано с военното наблюдение на околностите в миналото и да има връзка с топоними като Скопие например.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466786
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031