Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 04:05 - Най-голямата загадка в ранната история на България и възкачването на престола на хан Крум
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4021 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 11.07.2010 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Историците са неспособни да обяснят и възстановят фактите около продължителните междуособици в ханския двор,, започнали с узурпирането на властта от хан Кормисош. Една от най-големите загадки си остава смяната на владетелския род Дуло с рода Вокил.
Сигурни изводи в нарушаване на принципа на династическото монаршеско право са, че властта е взета насилтвено и еднолично от Кормисош, защото както показва "Именник на българските ханове" той е изменил на рода Дуло. В случая ние не търсим съучастие, а причините за узурпирането на трона и убийството на хан Севар.
Налице са две особено силни противоречия, за които прабългарската аристокрация е могла да спори ожесточено. Първото е, че войствената аристокрация не желае мир с, а монарсите се придържат към държавническото поведение на хана, което също така е трябвало да кореспондира с политическата обстановка и с дипломатечните нужни и желания на вражеската византийска страна. Не трябва да се забравя, че основния поминък дори и на най-знатните прабългарски аристократи е плячкосването и облагоделестване чрез победи във военни действия. Именно затова не бива да ни учудва, че за периода от Кормисош до Телериг хановете управляват за кратко и бива избивани от прабългарската аристокрация. Второто огромно негодувание е, че в контакт с византийците българските ханове от рода Дуло вече са приели христианстовото еднолично и имат религиозни вярвания напълно различни от традиционните.  Аспарух, сина му Тервел и по всяка вероятност Севар са покръстени в новата вяра на Христос.
Все пак трябва да правим разлика между военната аристокрация на българите, в която тържествуват стари воени схващания на прабългарите, където прячката е един почтен начин за получаване на материални блага от една страна, а друга монарха христианин, чието държавно поведение изисква спазването на политически морал и етика. В това отношение хановете от рода Дуло са почтени и по-големи християни от ромеите, старанието им в посоката на християнско поведение е очевидна предвид непрестанните нападки и обвинения във варварство. В това отношение Пресиян е този, който е изумен от човешкото двуличие и религиозно лицемерие на ромеите в следния надпис на Филипи:

Който и да търси

истината, Бог вижда,

който и да лъже, Бог

вижда. На християни-

те българите напра-

виха много добрини.

И християните ги за-

бравиха, но Бог вижда.
Разликата между българите и славяни в контекста ясно показва религиозната езическа принадлежност на Пресиян. Нещо повече, той е горд от своята езическа природа и презира лукавството и подлостта на византийскит си съседи християни. Българските монарси като Омуртаг, Преслав, Маламир безспорно са дуалисти във времена все още далеч от покръстването. Тогава княз Борис реже с нож с времето, след което настъпва християнската ера. Много изследователи искат да заклеймят въпросните трима владетели или като езичници, или дават уклон за някои от тях като християнски владетели. Абсолютизацията би била далеч от истината, тъй като това са владетели, които са протектирали езичничеството в житейски план, но във външнополитически план заради престижа са се представяли с християнски инсигнии. Особено важен момент е, че при българите християнството пуска силни корени, заради тяхната монотеистична религия.

Тези думи ясно показват религиозните различия, но и стремежа за почтенност и подобаващо обрисуване на почтенността на българите в християнски облик. Единствен Телериг отвръща на византийските хитрости по подобен начин, за да се отърве от предалите си в собствената му столица, заради които губи особено тежко битка в Македония.
Навоваването към титлата им "от бога архонт" на хановете Омуртаг, Пресиян, Маламир и дори Симеон е стремеж да озаконяват чрез божествената милост своето властване като своеобразна гаранция срещу враговете си по скоро от вътрешнополитически план. С титлата архонт, българските владетели наблягат върху приемствеността си с владетелите на Боспорското царство. Изцяло личи стремеж за равност по достойнство от страна българските монарси в василевсите.
Българските ханове дори използват гръцки, за да пишат своите каменни надписи, като ориентир и за враговете си.
Крум е избран от аристокрацията, за да потуши бунта между двата враждуващи рода Дуло и Вокил.
По-късно жадна за кръв аристокрация, ще бъда обуздана със законите на Крум.
Видно е едно - провинилите се ханове, направили държавен преврат са убивани за кратко време и детронирани. Историците смятат, че последния хан от рода Дуло е убития от Кормисош Севар. След периода на узурпация няма друг убит хан от рода Дуло. Историците също предлагат, че Крум идва от Панония и владенията на Аварския хаганат, а неговата крумова династие не е нищо друго освен опит да се прикрие липсваща истина. Така се развиват две хипотези - Крум е от рода Дуло и син на Кардам. Аристокрацията възтановяване реда на монархическото право.
Другата теза е по-достоверна. За да прекрати враждата на двата рода Дуло и Вокил, ханската аристокрация взима външен българин от оногурите в Аварския хаганат. За тази тези свидетелства силните различия в религията между Крум и владетелите от рода Дуло. Аристокрацията решава проблема издигайки независим и неутрален кандидат начело на държавата, с което се спира братоубийствената война.
Това обяснява и защо в качеството си на "полуаварин" и на отлично запознат и вътрешнополитическия живот на Аварския Хаганат, Крум напълно превзема това съседно държавно управление след съкрушителния удар на Карл Велики. Благодарение на тази офанзива и военна-стратегия почти цяло Влашко попада в пределите на България. Икономическата мощ, материалните блага и човешкия ресурс от тази държава понататък ще окаже живителна сила в борбата на България с Византия.















Тагове:   Хан,


Гласувай:
2



1. bratignat - Срещнах твърдение, че като хрис...
17.09.2009 14:59
Срещнах твърдение, че като христяни - родът Дуло, пазят мир с Византия, поради христянска етика, което е меко казано, смешна теориш, която няма да срещнем в сериозни изследвания. Причините за мирът са политически - на Изток продължава Великото Преселение на народите и мощништ Хазарски Хаганат извършва набези срещу България (Аспарух загива в битка срещу Хазарите). По късно следва активизирането на Аварския хаганат по северозападните ни граници. През цялото това време (до към смъртта на хан Тервел -721) Византия в буквален смисъл е на ръбът - губи най-богати те си провинции Египет и Диаментия, а Арабския Халифат извършва две обсади срещу Константинопол. Когато опасността от северните съюзници ан България е отминала, Византия навлиза в силен период. Да се говори, за спазване на христянски морал е смешно и по друга причина - историята на средновекоието, в частност българската.
цитирай
2. apollon - естествено, че е смешно - да се тв...
17.09.2009 15:43
естествено, че е смешно - да се твърди каквото и да било в този тъмен период е смешно, като изключим очевидното. В този период може само да се предполага. Думите на византийските хронисти рисуват нашата история по начина по-който те са искали - това ще бъде докато българските историци не намерят други източници и извори, а доста западни библиотеки стоят неизследвани.
В текстът става съвсем друго на въпрос - българите, които са не са християни са с много по-христианско поведение от самите византийци. Това има предвид и самия Пресиян с надписа си на гръцки, където хули цялата им държава и народ. Това наистина е един грандиозен беле за царственост и увереност в човешкото и политическо превъзходство.

цитирай
3. анонимен - какви християние бре....
25.10.2009 01:44
основният фонетичен корен на името българин е БуГ-аР. както добре е запазено и в сърбохърватския и македонския говори/езици. Друг пример BuKaRest тоест Буг/к/х ар йест- южна Румъния е силно заслена и повлияна от хора движили се и служели на Господ-ар Бог-ар..... Волга реката пък е друг вариант на изписване на етно името Бу/огар. има обаче и река Буг в западна Украйна днес. Вулгар е чутото и записано от гърци, а после са се присмивали на бугарите, защото последните не са имали рицарски турнири, хетери-проститутки, ловни забавления- ненужното убиването на животни е наказвано, философски разговори- пиянски оргии и т н като именно ханския двор е давал примера. замислете за това какво точно изрича всяко дете започващо да казва Аз Бу Га-та . Освен това хановете са само външната страна и охраната на истинската, релана власт на колобрите - движещата сила за цялото човечество. Това, че за днешното и тогавашно еврейство християнството е средство за създаване на външен, защитен кръг на еврейското вярване, не значи, че светоглед разчиташ на месии, спасители и подобни външни посредници пред релаността на живота ( ж=к...- кивота) е одобрен от истиснките учители и лидери на човечеството- основателите на днешна България. Тъй като фактите за това, че прабългарите НЕ са били идолопоклоници и многобожници единствено остава пренапиване на историята- видите ли те били прели тайно християнството. А те не само не са го приели, а проклятията им, заради причинените страдания и ограничения тепърва ще се стоварват върху християнската паплач, забравила, изменила и продължаваща да губи и малкото чувство за справедливост оставено и от времето, когато е знаела на кои хора да вярва- пример- кой предал Левски- поп( тоест свещенослужител) Кръстю( ,слушателя, който не е разбрал само от думата поп, да се сети и със даденото му името комбинацията е - кръстовия свещенослужител), дали е измислена версия? А за да те свързват с велики дела и да приемат името на етноса ти за върховен повелител на вселената- Бог ар е повече от смислено доказателство за това дали с насилие или с желание е приемана властта на Българите.... Който спазва прабългарските повели и останалите, незасегнати от всякакви включително християнски, еврейски или мюсюлмански глупави, макар и вършени с любов и надежда ритуали, показани правила на живота може и тепърва ще добрува и ще живее в мир и щастие. Един съвет не забрвяйте пълната поговорка: китайците казват когато искаш да нахраниш човек, не му давай риба , а го научи да си я лови..... като ( поради рани причини) изпускат края....... , а най- добре го научи как да я отглежда.... - последното е от един народ на властници , които направили много държави, без НИТО веднъж да секат монети...които как ли щяха сега да са от полза във финансова криа?
цитирай
4. apollon - интересно и задълбочено мнение за ...
25.10.2009 08:30
интересно и задълбочено мнение за бугарите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465990
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031