Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 12:12 - Единственото насекомо в природата, отглеждано изависимо само от човека
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.09.2009 01:14


Хипотеза и теория за развитието на еволюцията на вида копринена пепереруда (Bombyx mori).

Копринена пепереруда - Bombyx mori не може да се развива самостоятелно в природата и без човешка намеса. Това е единственият вид опитомено насекомо от човека. При 5-6 хиляди години синайските императори започнали да се обличат в специална тъкан, изработена от копринена нишка. Първата императрица облечена с коприна била най-вероятно  Кси Линг Ши. По -късно този обичай за носене на коприна се разпространил и сред аристокрацията. Можем да кажем, че именно китайската аристокрация е причина бубите на копринената пеперуда да не се срещат вече в естествено състояние. Тъй като както повечето пеперуди копринената пеперуда била монофаг, масовото събиране на пеперудите и отглеждането им в специализирани фабрики, довело до рязкото намаляване на вида в естествените му граници на разпространение. Това вероятно се случило преди около хиляда години преди новата ера. Уплашени от своето собствено дело, китайците, а някой предполагат, че и индийците, въвели забрана под страх от смъртно наказание за изнасянето на копринените пашкули. Така това странно животно се нуждаело от две жизнено необходими в своето съществуване фактора - човешката ръка и листата на черницата.
Но защо това се случило? Обяснението е просто за просветлените и сложно за небиолозите . Монофагите са изклъчително зависими в своята еволюция от своят хранителен източник. Човешката ръка подсигурявала този лимитиращ фактор в природата в изобилие. Но какво се случило. Гъсеницата на пеперудата при постоянна температура и влажност, която им осигурявал човека, започнали да преяждат. Копринените пеперуди били толкова тежки, че започнали да не могат да летят на ефективно дълги радстояния. Постепенно видът не можел да се разпротранява свободно заради своята лакомия и заради отличните условия създадени от човека. По късно човекът пък променил начина за отглеждане на черниците като непрекъснатоги кастрел така, че новите филизи да пускат само огромни листа без плодове, за да може ефективно да изхранва лакомите гъсеници. От своя страна гъсениците се отблагодарили на човека с огромни, два пъти по-големи пашкули от естествените, а така също доброто хранене довело до изключително качество на копринената нишка. Така трудът се отблагодарил на човека и рандеманът от пашкули бил по-висок и по-качествен. За период по-малък от 500 години всички естествени пашкули били събрани от естествената им среда, но обилното хранене на пашкулите довел до невъзможност за самостоятелно разпространение на вида и пълната му зависимост от човека. Постепенно технологията на бубарството стигнала такава висота, при която копринената буба се чувствалав най-голяма степен комфортно, разбира се до момента на непосредственото попарване. Тъй като били подложени на естествен подбор, копринените пашкули, които щели да дадат новото поколение и нямало да бъдат попарвани или обождани, били предварително селектирани с най-големите размери и с искряща белота. Така всяко следващо потомство било по-едро и по-качествено. 
Гъсеницата не сттрадала от нищо когато имала на разположение качествена храна, а листата на черницата всъщност съдържали абсолютно всичко необходимо за развитието на насекомото.
Така животното останало в плен на човека и останало в историята като единствения питомен вид насекомо.
И не напразно, ащото най-биологично съвместимата с човешкото тяло и физиология материя, това е коприната.
От горната хипотеза и теория можем да разкрием, че първите два пашкула, пренесени от византийски шпионин на Юстиниан първи, не са могли да се развият нормално, защото византийците не са знаели нищо за производството на коприна и за самото бубарство - тоест  става дума за два вида технологии. По това време Византия като наследник на Рим е във финансова и икономическа криза, което породило желание у имаператорите василевси да се обличат безплатно. Също както и Тиберий забранил на мъжете да носят коприна, заради огромните разходи по нейното закупуване. Така той  се опитал да намали и педерастията, но уви, племенникът му Калигула, бързо отменил това постановление.   













Тагове:   Насекомо,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14519617
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930