Постинг
04.09.2009 13:12 -
Повсеместно в България изчезнаха черниците
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 9816 Коментари: 11 Гласове:
Последна промяна: 04.09.2009 13:26
Прочетен: 9816 Коментари: 11 Гласове:
5
Последна промяна: 04.09.2009 13:26
Като бях малък и си ходих на село това бе любимия ми плод, защото само на село се срещаха тези дървета. След замирането на бубарството много селяни не намираха смисъл в тези дървета, които се отглеждаха като суровина за бубарството. Масово и полека лека от тротоарите голяма маса от черниковите насаждения бяха изсечени.
Сега никъде по пазарите няма предлагане на подобен плод. Оказва се, че той е най-екзотичната рядкост за консумация. Така например хора, които живеят само в градовете, не са опитвали черница поне от петнадесет години. Аз лично не съм опитвал черница от 10 години. Но може би не всеки харесва този плод така както аз.
Сега никъде по пазарите няма предлагане на подобен плод. Оказва се, че той е най-екзотичната рядкост за консумация. Така например хора, които живеят само в градовете, не са опитвали черница поне от петнадесет години. Аз лично не съм опитвал черница от 10 години. Но може би не всеки харесва този плод така както аз.
Неолибералният капитализъм е опасен за в...
КАРОЛЕВ И ХЪРСЕВ: БЕДНИ СТЕ, ЗАЩОТО НЕ С...
Русия дълго време толерираше лудориите н...
КАРОЛЕВ И ХЪРСЕВ: БЕДНИ СТЕ, ЗАЩОТО НЕ С...
Русия дълго време толерираше лудориите н...
Освен сочните плодове на черницата, се използуват и пъпките, листата, кората и корените й. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите-затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.
Листата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите.
Пъпките се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечносъдови смущения.
От кората на черничевото дърво става мехлем, с който се мажат по
резни рани, драскотини, леки изгаряния. Приготвя се от стрита на прах кора, разбъркана с зехтин в съотношение 1:30.
Кората на корените се използува за приготвяне на отвара за регулиране на нередовна и оскъдна менструация.
цитирайЛистата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите.
Пъпките се берат през зимата и в ранна пролет. От изсушените пъпки се приготвя отвара при затлъстяване и сърдечносъдови смущения.
От кората на черничевото дърво става мехлем, с който се мажат по
резни рани, драскотини, леки изгаряния. Приготвя се от стрита на прах кора, разбъркана с зехтин в съотношение 1:30.
Кората на корените се използува за приготвяне на отвара за регулиране на нередовна и оскъдна менструация.
2.
анонимен -
i az apolone obi4am tozi plod. . i za ...
04.09.2009 13:39
04.09.2009 13:39
i az apolone obi4am tozi plod..i za kasmet..to4no do nas ima...taka 4e kato mina 4esto si otkasvam
цитирайпоставя се дъсчица от черница в ракия за цвят/наподобява цвета на уиски/ :))))))))))
Преди няколко години си купихме място в едно село и единсвеното дърво бе черница,запазихме си я.Но в градовете-да няма.
Поздрави:)
цитирайПреди няколко години си купихме място в едно село и единсвеното дърво бе черница,запазихме си я.Но в градовете-да няма.
Поздрави:)
4.
анонимен -
обожавам ги!
04.09.2009 16:13
04.09.2009 16:13
О Лука и аз от малка обожавам черниците и белите бубонки! Като деца с приятели ,редовно висяхме по такива дървета да си берем. Има ги все още в града.Бера си понякога свенливо по една шепа ,когато минавам край тях. Но ти си прав по някаква необяснима причина ги пренебрегват.Плодовете им не се продават на пазара. Не мисля ,че е само по търговска причина,защото не се печели от тях. И по рано ги нямаше на пазара. Лошо е че ги изсичат при вас. С глобалното затопляне те ще намалеят, защото предимно по северните части на страната виреят. На юг също има черници но са леко по кисели плодовете им.На север са много по сладки и по едри.
цитирай
5.
анонимен -
ето за какво са полезни
04.09.2009 16:18
04.09.2009 16:18
Освен сочните плодове на черницата, се използуват и пъпките, листата, кората и корените й. Доказано е, че ако сърдечно болните в продължение на месец изяждат всеки ден по 300-400 г черници, разделени на 3-4 приема, работата на сърцето и трудоспособността значително се подобряват, усилва се потентността. Плодовете на бялата черница подобряват зрението. Зрелите имат разхлабващо действие и се препоръчват при запек, а недоузрелите-затягащо и се препоръчват при стомашно разстройство. Сокът и екстрактът от плодовете на двата вида черница имат антисептично действие. С тях се прави гаргара при афти в устната кухина и възпалено гърло.
Листата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите. от Мони
цитирайЛистата се използуват при леки форми на диабет. Берат се в началото на лятото и се сушат на сянка. Съдържащият се в тях вит. В2 помага за задържането на гликозата в тъканите. от Мони
taka e Monti
цитирайИ аз имам в двора си черничево дърво (в с. Черниче) с едри, много сладки, бело-розови плодове.
Над нас, над Кресненския пролом, в с. Ощава расте прочутата черна черница "Шандудия". От нея бабите правят компоти и сиропи за детски афти.
А мъжете събират черничевите плодове и произвеждат черничева ракия.
По нашия край има доста черници...
Поздрави!
цитирайНад нас, над Кресненския пролом, в с. Ощава расте прочутата черна черница "Шандудия". От нея бабите правят компоти и сиропи за детски афти.
А мъжете събират черничевите плодове и произвеждат черничева ракия.
По нашия край има доста черници...
Поздрави!
Войнов, първо се радвам, че си от съседното на дядо ми село Ощава поне доколкото това личи от думите ти. Това за миг ме накара да сезамисля колко е красив ровния ми край. Забравих за миг, че Пирин е в България, но то е от обида, че някои смятат яне Сандански за престъпник, а пък той подари Пирина на България още докато беше в турско.
В литературата са известни Бялата и черната смокиня - Morus alba i Morus nigra, но има и само розови и розово-бели варианти на плодовете.
цитирайВ литературата са известни Бялата и черната смокиня - Morus alba i Morus nigra, но има и само розови и розово-бели варианти на плодовете.
Аз пиша доста неща за нашия край ;) :)))))))))
За Янето - Царот на ПиринЕ, пиша в "Песента на ръждивите вериги" - още е в редакция, в разказа "Неранза" - има го в блогрола, в разказа "Даскалът" и сега последната дето я завършвам "Енциклопедия на живота в Симитлийска община" и в др. разбира се...
Радвам се, че си от нашия край!
Поздрави!
ПП. Разгледай горепосочените и си кажи думата на лични.
цитирайЗа Янето - Царот на ПиринЕ, пиша в "Песента на ръждивите вериги" - още е в редакция, в разказа "Неранза" - има го в блогрола, в разказа "Даскалът" и сега последната дето я завършвам "Енциклопедия на живота в Симитлийска община" и в др. разбира се...
Радвам се, че си от нашия край!
Поздрави!
ПП. Разгледай горепосочените и си кажи думата на лични.
10.
анонимен -
РЕЦЕПТИ С ЧЕРНИЦИ :)
26.06.2011 15:48
26.06.2011 15:48
от черничевите плодове (бели или черни) ставт много хубави конфитюри и компоти :)
Конфитюр от черница
1 кг. черници
1 кг. захар
50 мл. коняк
1 ч.л. лимонтозу
Плодовете се посипват със захарта и коняка. Оставят се да престоят 5-6 часа, след което се варят на умерен огън до получаване на необходимата гъстота. Разбърква се от време на време за да не загорят. Конфитюрът може да се подправи с индрише или портокалови кори. Накрая се прибавя лимонтозу. Разбърква се добре и се насипва в сухи и затоплени бурканчета.
Компот от черници
* 5 кг черници
* 1.2 кг захар
Плодовете се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат в бурканите. Напълнените буркани се заливат с горещ захарен сироп (по 110-120 г захар на буркан) затварят се и се стерилизират в продължение на 20 минути
:) да ви е вкусно !
цитирайКонфитюр от черница
1 кг. черници
1 кг. захар
50 мл. коняк
1 ч.л. лимонтозу
Плодовете се посипват със захарта и коняка. Оставят се да престоят 5-6 часа, след което се варят на умерен огън до получаване на необходимата гъстота. Разбърква се от време на време за да не загорят. Конфитюрът може да се подправи с индрише или портокалови кори. Накрая се прибавя лимонтозу. Разбърква се добре и се насипва в сухи и затоплени бурканчета.
Компот от черници
* 5 кг черници
* 1.2 кг захар
Плодовете се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат в бурканите. Напълнените буркани се заливат с горещ захарен сироп (по 110-120 г захар на буркан) затварят се и се стерилизират в продължение на 20 минути
:) да ви е вкусно !
ili njama da izchesnat
цитирайТърсене