Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 12:56 - Какви боклуци ядат българските деца в детските градини?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1624 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 29.08.2009 13:18


В България детските градини не разпологат с диетолози. Тази работа извършват непрофесионално и без заплащане медицинските лица и медицинските сестри в страната без да притежават необходимата квалификация за това дори в един процент от случаите. Домакините на градини също нямат дори и най-малка квалификация какво е полезно за детския организъм от това, което поръчват като полезност на продуктите. Готвачите по градините правят чудеса, за да докарат яденето до необходимия вкус, но качеството на храната е скандално.
На първо място храната, суровините и храненето на децата не се различава от храненето на възрастния организъм, което е кощунство. Правят се обаче опити и старание в посока да се сервира варена и печена, а не пържена храна. На децата почти не се дават ядки, с изключение на овесените и чист мед, с изключение на имитациите му с глюкоза.
Във всяка една детска градина се използва кайма с оцветители, защото друга на пазара не присъства. Мастното съдържание на тази кайма е престъпно високо.
Свидетелство за всички тези факти са съдържанието на хранителни добавъчни суровини означени като Е под различни номера от етикетите на производителите и доставчиците на стоки.
За да се промени по естествен път тази затворена и закостеняла система, всеки родител има право да изисква пълната документация по набора на храните в техния суровинен състав и ръководството на градините трябва да може да осигури достъп до документацията.
Обществена тайна е, че децата от диетологична гледна точка особено във своето рационално хранене в градините не могат да консумират месни продукти и полуфабрикати като кренвирши, салами и кайма. Присъствието на крехко месо е задължително в тяхното меня, обработено и сготвено, съобазно изискванията на детската физиология. Публична тайна е също така е, че децата консумират два пъти седмично крехко месо, а вместо това се заливат от некачествени за детската възраст салами, кайми с изключително ниско качество и месни супродукти със съмнителен произход.
Колбасите и каймата не следва и не е нужно да се включва в месния порцион, но по необходимост се прави. Единствено месната крехтина приготвена по съответния начин е полезна за детския организъм. Не са разрешени тлъстите меса, нещо което практика в градините у нас по доставянето им, макар готвачите да правят всичко по силите, за да отстраняват излишните количества мазнина.
Причината е, че кметствата сключват договори с с определен вид доставчици на корупционен принцип, които задължават домакините да нямат право на избор при поръчването на суровините, вмествайки се в определен в определен набор от стоки и в определен бюджет отпуснат за градината относно хранителния порцион. Така с хиляди стари практики и закостенялости децата на България ядат изключително некачествена храна, която при проверка от страна на контролните органи е годна и може да служи за храна, имайки предвид годността на продуктите, но не и тяхното качество за детската физиология.
Надявам се с този кратък обзор да са ви направили впечатление видовете нарушения при храненето на децата от градините в България. Всички тези факти за публична тайна за българското общество, но предвид дълбоката социална и икономическа криза на страната, все още не се намира ресор, който да възстанови и изправи вредните практики в храненето на българските деца. След това не би ни учудвало повишения брой на алергии и заболявания сред децата, както и повишения боди мас индекс при съвременните бълграски деца незабравяйки и грешките на родителското хранене със сладки субпродукти и високото мастно съдържание на храните за децата.
Като цяло Хеи също е отговорно за хранителните продукти, предназначени за детска консумация, тъй като то осигурява контрол по качеството и състава на тези храни, който на практика не се извършва от тях.




Тагове:   какви,


Гласувай:
1



1. enige - Едва ли може да се очаква всяка де...
30.08.2009 00:46
Едва ли може да се очаква всяка детска градина да си назначи диетолог. по-реалистично наше очакване или изискване е Министерството на здравето да напише наредба/нормативен акт/, в която подробно указва какви видове храни и в какво количество трябва да се дават на децата. При 3 и шестгодишните също има разлики.
цитирай
2. apollon - чудесно и блестящо решение - при...
30.08.2009 00:57
чудесно и блестящо решение - приветствам го
цитирай
3. анонимен - и тук има подобна дискусия
01.09.2009 12:05
http://vasmer.blog.bg/biznes/2009/08/17/koga-shte-iadem-ako-ne-zdravoslovna-to-pone-ne-vredna-hrana.381424

няма много оптимизъм от министерства, 'защитници" и прочее
родният "бизнес" трябва да се подкрепя..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14495012
Постинги: 5337
Коментари: 10423
Гласове: 19325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930