Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2009 19:02 - Гората посадена в знак на разкаяние, заради ослепените войници на Самуил
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7672 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 27.08.2009 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Подзаглавие: Историческите, биологическите и математическите загадки на една гора.

Целият постинг не е сказание, а хипотеза по възникването на гората.
Разкалият се българо-византиец Никифор Скифи посадил толкова дървета, колкото хора ослепил, с цел да изкупи поне малко вината си към ослепените. Сведетелство затова е, че повечето от дърветата в местността "Чифлика" в село Белащица са на повече от 1300 години. Тази гора била засадена от Никифор, западно от неговия дворец, като своеобразна спазване на посоката, към която пратил нещастните души на българските войните. Източно от гората се намирал самия дворец, който турците през 1650 година унищожили, вероятно страхувайки се от това място. Сегашната чинарова гора от западен чинар е изключително рядко природно явление. Тя е вторична сукцесия след изсичане на старите чинарови дървета. Тази гора трябва да се дава в учебниците по биология като куриозен случай тъй като много малко дървесни видове могат да образуват вторични гори, при това с такава феноменална гъстота. На юг от двореца е бил построен самият манастир. Точното определяне на първоначалното изсичане на гората е възможно само чрез изграждането на математически модели. Ролята на математиците е да прогнозират с добра математическа точност годините на събитията и точната възраст на първата и издънковата гори и на първата сеч. Аз давам две предположения. Едното е, че дърветата на възраст не повече около сто години са били изсечени, заради омразата към Никифор, който създал гората. В последствие, макар и по-възрастни, дърветата не растели на ширина, което е характерно за чинара, а на дължина, вследствие на променената дървесна архитектоника. Другото мое предположение е, че по времето на събарянето на двореца на Никифор през 1650 е била изсечена и гората. По вероятна е първата теза.
Чинаровата гора в местността Чинарите в семлището на село Белащица е особен природно-антропогенен феномен. Създадена веднъж от човешка ръка и заемаща коритото на речен дол на пресъхващата рекичка, преди около 350 години, тя е изсечена, но заради близкото наличие на река от Родопите и по-нататъшната ненамеса от страна човека, тя израства във висока сечищна гора с дължина на дърветата около 50 метра. Вероятно тук растат най-високите чинари в България.
Броят на дърветата е бил много повече от сегашното им число. Това е така, защото по време на своето пълноводие, реката изкоренила голяма част от широколистните дървета, заемащи по-песъчливи и рохкави почви.
Интересен феномен е, че въпреки заливната дейност на селската река и активните наноси всяка година и особено по време на пълноводие, гората се намира на пониско равнище от самият дол. Този феномен все още има нужда от научно обяснение. Благоприятното местоположение на гората в речен дол е дало възможност за пълното съхраняване на голяма част от първичните насаждения и за бълзия растеж на младите издънкови клони, които въпреки по-младата възраст са няколко пъти по-високи от хилядолетните дървета, засадени далеч от реката и значително изгнили в годините на маловодие. Така например дървото с относителна възраст около 1100 години с дължина около 20 метра е два-три пъти по-ниско от младите издънкови стволове на чинарите в речния дол. Прави впечатление огромната разлика в дължината на дървесните екземпляри растящи на горния ръб на речния дол с тези растящи в речното корито.
Можем да кажем, че наред с горичката Академия, това една от най-старите гори в Европа. За развитието на толкова мащабно лесовъдно насаждение от порядъка на 450 на 200 м очевидно са били заангажирани цяла армада от византийски градинари и слуги по отглеждането на фиданките.
Очевидно след опожаряването и събарянето на двореца на византийския военначалник Никифор, турците са хвърлили око на чинаровата гора, която с изключение на няколко дървета е поголовно изсечена. Причината е била или добив на дървен материал от половин вековната гора, или суеверни и религиозни причини, като по-вероятна да е била първата от тях.
imageimageimageimageimageimage


image
imageimageimage
image
imageimage
image






Гласувай:
5



1. анонимен - za parvi pat 4uvam za takava gora
26.08.2009 19:51
za parvi pat 4uvam za takava gora
цитирай
2. apollon - Еми снимал съм я специално за хората ...
26.08.2009 20:02
Еми снимал съм я специално за хората с проблемно зрение като вас - извинете ме за израза
цитирай
3. apollon - Никифор е бил романизиран българин ...
26.08.2009 20:26
Никифор е бил романизиран българин - сираче, което е откарано и възпитано в Константинопол на 11 годишна възраст. Казват, че сираците не бива да се съдят, но от собствен опит знам, че липсата на родителска любов и възпитание, може да направят от тези хора същински изверги.

Никифор дава идеята на Василий 2 да бъдат ослепени войниците на самуил - най-силните са избрани като роби в императорския двор.
Историята е забулена в легенди. Ослепил е собствения си брат. И въпреки това не можем да го съдим - бил е сирак. Колко е сложен живота.
цитирай
4. apollon - за жалост той го прави - благодар...
26.08.2009 20:29
за жалост той го прави - благодарение на него император Василий побеждава и императора дава на него правото да се разпорежда. Още повече че бил българин и така греха нямало да се запише върху ромейската кръв
цитирай
5. apollon - не скриби - за жалост това е път ...
26.08.2009 20:31
не скриби - за жалост

това е път на чинар от село Белащица в местността Чифлика - за жолст приличат си
цитирай
6. inel379 - Благодаря за този пост!
27.08.2009 02:08
Наистина изключителен феномен!
Страхотен снимков материал!
Поздрав!
цитирай
7. apollon - Линейната геометрия е в Първото ...
27.08.2009 17:09
Линейната геометрия е в Първото Българско царство, но и там след периода на великите ханове следват изключения от дианстическото линейно правило.
Второто българско царство е еклектично царство след криза. За него лайтмотива предателство звучи направо поетично.
цитирай
8. apollon - Ако го наречем дунавско- ще ме за...
27.08.2009 22:10
Ако го наречем дунавско- ще ме заболи главата - Унгария и Румъния веднага ще предявят претенции към Аспаруховата държавност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466706
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031