Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2009 15:25 - Ленена вода: какво представлява тя и какво лекува?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 30359 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 16.01.2015 19:09


Всеки индивид има нужда от полезното действие на ленената вода. Тя всъщност е много лесна и обикновена течност за приготвяне, но с необикновени свойства. Ленената вода е течността, в която са престояли от един до 10 часа ленени семена. По-дългия период на кълнене на семената неутрализира нейните полезни свойства.
Какво е полезното в ленената вода. Тя съдържа основно полизахариди отделени от кафявата обвивка на семената и незначителна част водноразтворими лигнини. Разликата е, че организма ни не може да разгражда тези растителни полизахариди в лена, тъй като няма нужния набор от ензимни системи за това, за разлика от самото ленено семе който след десет часов престой при температура над 25-30 градуса има свойствата и ензимите да разгражда тези полизахариди като един от ефектите на своята кълняемост.
Не всички видове лен имат семена, които се ослизяват при намокряне. Например семената на L. trigynum, L. tenuifolium, L. corymbulosum, L. alpinum, L. austriacum, L. hologynum, L. bienne, L. hirsutum, L. usitatisimum. Тази група можем да наречем слизести ленове или група 1. Семената на други видове лен не се ослизяват, като например неслизестите ленове (група 2) L.extraaxillare, L. catharticum, L. nervosum, L. nodiflorum, L. flavum, L. thracicum, L. capitatum, L. pallasianum, L. elegans, L. uninerve, L. tauricum.
Различията касаят биохимичният състав на кълняемостта на семената.
Именно наличието на полизахариди, които са лесно разтворими във вода са особено полезни за човека, въпреки че той не разполага с ензими за тяхното разграждане. Защо това е така. Тези полизахариди имат много близко физиологично действие до автогенните полизахариди на човешката мукозна тъкан и ако тя е увредена, вноса на растителни полизахариди улеснява и подобрява функциите в организма. Благодарение на полизахаридите на лена, които не се разграждат в чревния лумен е възможно добре известното антиобстипационно действие на лена върху човешкия организъм. Употребата дори на ексцесивни количества лен, може да доведе до появата на диария. Поради това лена участва в различни лекарствени смеси с цел подобряване на храносмилането, дишането, отделянето на секрети при съответните болестни процеси. 
Лекарствата трябва да се избягват при едновременна консумация с лен, тъй като фибрите в ленените семена абсорбират активните субстанции.
image
Някой може би ще попита какво представлява тази ленена вода? Това е просто водата, в която суровите семена от лен се киснат повече от един до четири часа като перодично сместа се разбърква, за да може водата, в която семената са поставени да се обогати на муцинозни (слизести) вещества.
Свойствата на тази биологична вода са феноменални и дори по-силни от самото ленено семе.
Защо това е така. Причината е прозаична. Лененото семе има твърда обивка, която не позволява на стомашните и чревните смилателни сокове да действат върху него и да извлекат активните му съставки. За това пречат и самите слизести вещества на семето, които неутралицират ефекта на смилателните ензими. Това приспособление на семето на лена, вероятно е повод родът на лена да е разпространен по цялото земно кълбо, успешно разнасян от тревопасите растения.
Ето защо погълнатото ленено семе не може да бъде в необходимата усвояема форма, освен ако не е покълнало и доста време не е пребивавало във водна среда. Поглъщането на сушени лелени семки, каквито съществуват в пълнозърнестите хлябове например, преминават безпрепятствено чревния пасаж и се отделят интактни в средата. Голяма част от лечебните свойства на лена се дължат на слизестите вещества, които са изключително ценни за физиологията на простата, червата, стомаха, отделителната и дихателната система.
От тази гледна точка покълналият лен и ленената вода, съдържаща слузести вещества са показани за лечение и профилактика на язва, колит, бронхит с кашлица, пикочопови заболявания включително и простатит.

Ако приемате сухо ленено семе, течностите в организма имат висок осмотичен коефициент , които не позволява пълното овлажняване и намокряне на сухите семена. Ползите за организма са близки до нула. Термичната обработка на семената в цял вид, също не носи ползи за организма.
Водата, в която са пребивавали ленови семена поне 4 часа е богата главно на муцинозни вещества, които облекчават оплакванията от запек и действат разхлабващо, намаляват болковия и диспептичния синдром при язва на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като покриват раневия дефект и предотвратяват действието на киселината върху язвата. Ленената вода и муцинозните вещества на лененото семе са отлично противовъзпалително средство при възпаление на простатата. Някои водноразтворими витамини също могат да преминат през водата, в която престояват ленените семена в процеса на покълване, което прави ленената вода отлично терапевтично средство.
Особено полезни са ленените муцинозви вещества на семето върху възпалената чревна лигавица при хроничен колит, при ХУХК, при болестта на Крон, при гастрит, езофагит и дуоденит. При пациентите с бронхиална астма, хроничен бронхит и ХОББ действието на лена е само симптоматично, но и то не е малко тъй като сподпомага омекотяването и втечняването на секретите на горните дихателни пътища.

Първо нека да се спра на вкусовите й качества. Ленената вода е сладка и мека на вкус със характерен привкус на подправка от най-мека и слаба дъхавост. Ленената вода е обогатена на железни минерални йони и ензими със семенен произход. В лечебен аспект действа силно омекотяващо на стомаха, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, а също така при хронична идиопатична констипация, особено полезна е при бронхит и астма. Покълналото и намокрено ленено сем не се изхвърля. Консумира се директно или се използва в кулинарията за супи и тестени произведения.
Доверете се на моите експерименти - ще бъдете свежи, меки и силни. :)))

image
image image image image
image image







Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. teenconfessor - Това пробвал ли си го?
23.08.2009 15:29
Това пробвал ли си го?
цитирай
2. apollon - абсолютно съм го опитвал - няма да ви ...
23.08.2009 15:31
абсолютно съм го опитвал - няма да ви тровя я - още повече лена не е отровно растение
цитирай
3. teenconfessor - Обаче не разбрах какви семена от лен ...
23.08.2009 15:43
Обаче не разбрах какви семена от лен трябва да са?
цитирай
4. apollon - сухи семена от лен - кафяви са на цвят ...
23.08.2009 15:44
сухи семена от лен - кафяви са на цвят - закупени от магазина - най-качествени са немските семена от лен - продават се и в България

Довери се на моите експерименти - ще се учудиш как добре действат те
цитирай
5. teenconfessor - Още един нахален въпрос: Ако н...
23.08.2009 21:16
Още един нахален въпрос:
Ако нямам никой от изброените проблеми, в какъв аспект ще ми помогне ? :)
цитирай
6. apollon - би ви помогнало дори и когато нямате ...
23.08.2009 21:33
би ви помогнало дори и когато нямате проблеми - твоите въпроси тийконфесоре - изповеднико на тийн душите, ми помогна да на направ още една полезна тема за ленената вода

Ами тийнкофесорке, ще ти издам една тайна - често младите момичета не знаят как да се поддържат влажни по време на възбудата, а и често пъти възбудата е с ниско качество. Затова ленената вода ще ти помогне да си по-влажна и хлъзгава където трябва - тя ще направи чудеса с теб
цитирай
7. teenconfessor - hahahha
24.08.2009 22:15
браво, подстрекаваш младежта да прави секс.... Да не те чуват даскалите :D хахахах и родителите :D
и междудругото много тъп ник съм си измислила , не ме унижавайте повече :D " тийн " е добре да ми викате на галено. Мерси :) !!! :))))))
цитирай
8. apollon - eдин практически съвет - преди да ...
27.09.2010 17:48
eдин практически съвет - преди да прибавите лененото семе към водата от чешмата, която както печално ни е известно не става за пиене - сложете лена в цедка и го промийте, за да го отървете от прахта и да направите водата добра за консумация без примеси.
цитирай
9. apollon - http://www. medpharm-sofia. e...
13.10.2013 16:42
http://www.medpharm-sofia.eu/files/DIR%204/Bulgarian%20medicinal%20plants.pdf
цитирай
10. apollon - Медицински блог
22.03.2015 22:28
http://tod-harry.blogspot.com/2008/02/blog-post_8870.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465475
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031