Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 17:21 - Кирил и Методий не са стъпвали в България
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3470 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 21.08.2009 17:40


Превратът в религията по времето на Борис е най-мрачния период в българската история. Колобрите са изклани до крак и спират да съществуват. Суверенът е истински суверен. Всеки външен или вътрешен на България поданник е изпитвал ужас в този период да доближваа границите. Политическият антагонизъм между България и Византия е в пълна сила. Самият монарх Борис заради извършените деяния по жестокото покръстване сам не загубва за малко разума си. Кирил и Методий не са стъпвали в България. Част от куберовите българи са се присъединили към земите на България, друга част от която са самите солунски братя се интегрират успешно във византийския етнос в земите край днешен Солун, а трета част край земите на Охрид и днешна Македония са присъединени трайно от Пресиан и управлявани от Борис.
Слде приемането на християнството Византия тържествува, че изпълнява заветната си мечта по покръстването на варварските си съседи и се опитва да държи във религиозен вакуум българите, като желае да ги принуди да въведат гръцкия език. Кланета и ужас се ширят навсякъде по страната. Целият български елит е изклан, за да се пресече всяка съпротива. Всяко сложно семейство неприело вярата и култ към езичеството е било изклано. Византия е стъписана.
Борис прави още едно колосално нововъведение. Открива книжовна школа в Плиска, опирайки се на учениците на Кирил, от която Симеон прави третия университетски център в света, премествайки я в Преслав. Това е причината след Симеон и неговия син Петър, Иоан Цимисхи да унищожи и подпали Преслав, макар една част от неговата книжнина да отпътува за Киев, друга бива опожарена, а трета да бъде спасена от българите. Причината е, че Византия е против културно-историческия и кижовен растеж на България.
В никоя мисия Кирил и Методий не посещават България, което показва, че те са имали поведението на романизирани дипломати и са изпълнявали указанията на имперския двор.

Хората, които пишат българска история са специалисти по писане на детски приказки, а не историци.
Не е възможно Кирил и Методий да нямат мисия в България и сами да идват в България, когато те самите се подчиняват на дипломатическия етикет и в качество на дипломати от кариерата стриктно изпълняват своите императорски мисии.
Не е възможно тяхната мисия в славянските княжества на Великоморавия и Панония да търпи пълно фиаско и те да се подслоняват в България, когато тяхната родина е Византия.
Изгонените ученици са славяни и се приятяват в България, заради риск за живота си. Както се вижда не интереса на Византия да образова българите е водещ, а по-скоро желанието й да се противопостави на интересите римо-католическата схизматична църква. Като основен враг България не е сред държавите с каквито и да е приоритети във културен и политически план.

image

България по времето на Пресиян и Борис.





Тагове:   Методий,


Гласувай:
3



1. apollon - Кирил и Методий в България [реда...
21.08.2009 17:22
Кирил и Методий в България [редактиране]

Историческата наука все още не е потвърдила окончателно информацията, че братята са посещавали България и са проповядвали в югозападните ѝ краища. Като видни дипломати на Империята те при пътуванията си вероятно не само не биха отбягвали една от най-влиятелните държави в Европа по това време, но предвид българският им корен, интензивните отношения с Византия и ранга им в дипломатичаските среди, съвсем не е изключено сами да са имали посещеня в българсият владетелски двор. От друга страна сведенията за т.н. Брегалнишка мисия и тяхната работа в този български край около 856 г. не могат да се игнорират с лека ръка. Това е напълно логично начало на тяхната дейност и пръв опит потвърдил успеха на начинанието, отговарящо както на византийските интереси така и на плановете на българският владател. Тъй като такава мисия в българските земи, разпространяваща имперското християнско влияние, не може да стане без, макар и неофициалното, одобрение на Борис I не бива да се изключва и възможността там те да са се срещали и с българския владетел, който да им е дал допълнителна мотивация за великото начинание предвид бъдещите му политически ходове. Тогава е съвсем обяснимо внезапното оттегляне на братятя от бляскавата им аристократична кариера и захвещането на едно изключително трудно и осъдено на неуспех без политическа подкрепа дело.

През 881 г. Методий пътува от Великоморавия до Цариград и обратно, но не по обиколния път през Венеция, а по прекия път през България. Тогава той прекосява два пъти сраната и е установена връзка с Борис I. Владетелят бива осведомен как се развива славянската книжовност в централна Европа и е осигурена неговата подкрепата за учениците на Методий.

Опазването и разпространението на славянската писменост е плод на усилият накирило-методиевите ученици, намерили в България закрила от гоненията на немските духовници също говори в подкрепа на това. Не е случайна тезата, че някои от тях най-вероятно са българи от Мизия и Македония, напълно възможно от семейства на българската аристокрация живееща в страната или извъв нея. Тяхната съдба е следена от двора и при гоненията той не остава безразличен и именно в България, а не във Византия например, те намират защита и всестранна държавна подкрепа довела до успешен завършек делото на светите братя.
цитирай
2. анонимен - РЕ:
01.07.2010 11:39
"Хората, които пишат българска история са специалисти по писане на детски приказки, а не историци. "

Е то добре, че сега сте едни историции...как ли щяхме да живеем без вас. Ужас!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468470
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031