Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 22:21 - Симеон Велики и Пайсий - двамата посланника
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако приемем, че първият официален посланник на България в Магнаурската школа, то Паисий се явява скромен и неук монах, посланник на Самоковската епархия в Атон. Симеон е изпратен от баща си Борис Покръстител, заради силния вакуум в българското богослужение след покръстването - народа е бил покръстен със сила без да разбира вярата, ужаса е бил нечуван, езичеството е било на крачка от реставрацията. Това е най-големият катаклизъм в българската история. Освен клането на народа, понечил да се опълчи срещу новата вяра на Христос, са били изклани до крак цялата прослойка на васшите жречески магистрати. Изклани са не по обикновен начин от Борис. Тези родове са изклани колективно, фамилно, изклани са без право на потомство, което да възстава мъстейки за своите близки. Изклани са всички родове до крак, свързани със старите колобърски традиции. Най-голямата хомоцидна политика в цяла Европа. Никоя друга държава по това време, преди и след това не е приемала по такъв кървав начин своята религия. Дори и в древен Рим. Разбира се затова в учебниците по история не пише. Това е причината Симеон да няма никаква външна или вътрешна съпротива за цялото си управление. Държава е прочистена от всички свои неблагочестиви поданници. Това е причината неговият миролюбив син Петър, внука на Борис да управлява още 60 години в мир, без да бъде свален от престола, въпреки липсата на тактически и военни умения като баща си и дядо си. Първият пратенник пребивава официално в столицата на Византия/Романия, с идеята, че е нужен на имперските планове на василевсите, да намерият пряк и безкръвен път за превземането на държавата България, както чрез новата  христова религия, която за гърците е съвършено гръцка, така и чрез Симеон, чието вербуване е било основната цел на императорския двор. Вероятно престоя на Симеон в Константинопол е бил неприятен заради дворцовите интриги и това го е карало да потъне в света на книгите. Той храни през цялото свое управление антипатия към Византия, очевидно оправдана.
Щом като Симеон създава собствена книжовна школа във Велики Преслав, можем да си представим неговия книжовен капацитет, без чуждата помощ на византийците. Очевидно ес тавало въпрос за извънредно състоятелен ерудит. Симеон изпълва желанието на баща си. Посланието на Борис към Симеон е да открие път към езика на българите и да го свърже с пътя на езика на гърците или латините, за да може да бъде преведена библията. Трябва да бъде кристално ясно, че по това време е налице превода на Кирил на библията на великоморавски език - по това време той не е бил различен с този на българите и с този на куберовите българи край Солун.
Сиеон сам вероятно разполагайки с превода на библията, прави от глаголическия аналог, нов вариант изписан на по-лесната и оригинална негова азбука, удобна за учене от неукия народ. Нея ние наричаме кирилица, вместо симеоница.
Осемстотин години по-късно цялата тази дилема, кой какво е направил, ще бъде казано негласно и между редовете от Пайсий. Той вече е посланник на църквата на България в Атон. Имайки достъп до скрити писания в Атон в манастира, който е обитавал, Паисий без да иска стига до верни заключения, но вероятно и тогава източниците са били недостатъчни.
Паисий е категоричен в едно. Това е и най-важния извод, поради който Гърция и до ден днешен не предава ръкописа на България. Това е истина, която не е удобна нито на Ватикана, нито за Гърция. Истината е, че българите са първите усвоили славянската писменост преди всички останали народи. А как може един варварски народ да бъде признат както от Ватикана, така и оот Гърция за автор на свмоята писменост, на която днес пише половин Европа. Тогава би следвало част от тази слава да не попадне нито в ръцете на Рим, нито в ръцете на гърците. Не би било възможно. А историческите музеи в България разполагат само с камъни и ред други железа, камънаци и благородни съкровища, но не и с писано слово. Книгата не е катокамъка. Тя помни по-добре и не се заравя от пръстта. Ето тази привилегия е отнета на България. Върната е единствено от Паисий. Очевидно на монаха му се е налагало понякога и апокрифен дори нелегален достъп до скрита литература, което не е подобавало на един светец. Затова той негласно признава огромните трудности и усилия, нужни му за написването на историята на България. При това, макар и от гръцки източници, тази история е удивително точна и великолепно съвпада с именника на българските ханове.
Защо България пожела да върне своята най-ценна книга воригинал ли. Лесно е. Трябваше българската държава да признае, че е лъгала народа цели стотици години, че 24 май е фалшив празник и че Кирил и Методий не са наши светци, а чужди.
Защо Ватикана канонизира Кирил и Методий за светци ли. Защото по добре светци да са образовани гърци, отколко светец да е варварски цар, изклал половин балкански полуостров. А и защото същия пример е и с Калоян. Това са най-мразените царе в Историята на Ватикана, защото те са спрели и изклали цвета на Запада и са провалили политиката на Рим по превземане на Константинопол в траен аспект и също самите те не са се романизирали.










Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470372
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031