Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 22:55 - Печели ли България от съсед като Византия?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 976 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 13.08.2009 16:37


Печели ли България от съсед като Византия?
Благодарен съм на хората, които ме четат, бих искал да уточня, че аз се радвам на вниманието само нанай-добрите, специални и даровити и на най-тъпите читатели. При мен няма средно положения. От цялата палитра имам честа да ме удостояват с внимание само тези две тоналности от целия спектър, за което най-вече съм благодарен на едната тоналност. Всички, които знаят, че говоря за тях, ще се сетят сами какво имам в предвид конкретно.
Особено съм благодарен на един мой читател, който изтъкна и друг път чуван от мен аргумент, че ако през цялата си история не сме имали толкова силен враг като Византия, това би направило съпротивата на България непълноценна и нейната имунна защита слаба, поради което отдавна тази държава да се е затрила от лицето на земята.
На пръв поглед това е гениално съждение, звучи логично и ако човек приеме непредубен тези добре звучащи аргументи,би лесно се съгласил с тях на прима виста. Би било добре това да е така, но всъщност това не е така.
Както знаете вечният антагонизъм между Византия и България в продължения на десетилетия отслабва техните съпротивителни сили и те стават жертва на нахлуващите от изток араби. Това е културен и политически антагонизъм. Това е напредвара кой е по добрият. Това е феноменален сблъсък на две култури и два светогледа.
И аз не смятам, че Византия е обогатителя, напротив, тя е силата която дърпа страната България назад. Аз мисля, че идеята за монотеизма на Тангра, е обогатила идеята на цялото източно православие, че всичко произходжа от Бог баща и от него произлизат атрибутите на троицата. С други думи в теологичен аспект троицата е сведена и произхожда от Бог баща. Генеалогично тази концепция е по вярна. Римокатолическото християнство поставя равни права на Бог баща, Бог син и светия дух и буквално разтроява същността на божия абсолют, като дава също така и равна права и на трите субекта, защото те са идентични, равнозначни и единосъщно-равносилни. Няма да можем да видим и идеите в пълният им блясък на старобългарското православие, защото и те са изгубени в турския огън, а то е един от стълбовете на цялото източно православие.
Както е известно не гръцкото Евангелие, а българското прекосява границите на необятна Русия. Ценните идеи на българската религиозна философия имат нужда да бъдат разкрити в пълнота от българското богословие и наука.

На пръв поглед може да си проличи, че Византия е била развития съсед, подбомогнал в политическото съревнование развитието и устояването на България. Получило се е обаче обратното. След избиването на българските колобъри от Борис които са били и своеобразни магюосници в обикновения смисъл на думата, празната ниша, която те оставят води до приблизителен сто годишен мир и благоденствие. След това обаче мястото им се от прослойки в обществото, които не са подготвени за целите на държавността. Българската държавност след клането на Борис е завинаги променена, духовенството заместило колобърите и жреците също е друг светоглед.
България губи от съседството си с Византия, защото е нападана с подлост, унищожавана е по време на военните византийски кампании, отделно е нападана от трети страни, заради поети от тях дипломатически ангажименти със Византия. България воюва на три фронта - един византийски, втори северен и трети добавен в последствие с нейните сръбски съседи и славяни от запад. Не на последно място византийският огън гори и книжнината на България - няколко пъти на Преслав и други градове, а също и на Търново. Битките са били нечестни. С други думи Византия е пречела на развитието на България с презумцията, че тази държваа е създадена върху изконната византийска, ромейска земя.



Тагове:   Византия,


Гласувай:
3



1. raylight - Византия
12.08.2009 23:01
ни връща във феодализма. Обогатява културата и науката ни, но ни разлага социално -икономически
цитирай
2. apollon - съгласен тотално
12.08.2009 23:03
съгласен тотално
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469552
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031