Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 14:07 - Войската на Аларих, с която погубва Рим. Логиката на аргументите.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2743 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.08.2009 15:46


Димитър Георгиев - Даков

Можем да наречем падането на Рим от траките на Аларих  "възмездието на убитите градиатори" - възмездието за хилядите убити варвари в Колизеума и римските провинции. Как обаче да възприемаме армията на Аларих. В историята определенията като малка или голяма войска са относителни понятия. Тя не е била нито малка, нито голяма, а просто армия, образувана от обединените сили на гетските племена на Юг и на Север от Дунава. Това племе е било разкъсано от двете страни на реката по време на римската окупация на Мизия. По-точно понятие е, че Аларих е разполагал с една нередовна, събрана като нередовна и изцяло необучена войска. Тя се калява и обогатява по пътя към Рим чрез непрестанните плячкосвания и обири на мирното население или на войската изправила и се пред пътя й. Но по пътя си из земите на Тракия тя очевидно се обогатява на доброволци и броя й расте. След първата обсада на Рим от общо трита на Аларих опита да превземе града, много други варвари се обединяват в неговите редици и затова хрониците от този период не упоменават, че траките са в основата на превземането на Рим. След първата обсада околни племена влизат във войската на Аларих и техния брой при третата обсада е още по-голям. Въпреки всичко липсата на съпротива от страна на Рим и до днес остава загадка. Походът на Аларих се разпространява мъниеносно в империята. Целият чуждестранен гнет се обединява под неговото знаме в израз на солидарност. Омразата към Рим е била непосилна дори за самия него. По всичко изглежда след първата и втората обсада, града Рим да е превзет отвътре с помощта на варварите роби, залостени във вратите на града, които се организират и помагат на братята си отвън. Това очевидно е парализирало римската армия. Изглежда за повече от два месеца са спрени доставките за града и всички провизии в него свършват. Паниката сама е предала града в ръцете на неговия похитител Аларих.
Западът обиден от източната окупация на вестготите и на създаването на тяхното царство на мястото на разпадналата се западна римска империя, ще запомни управлението на варварите като пръв и последен опит да се наложи източна власт по техните земи.
Не съвсем накрая трябва да изведем най-солидния аргумент. Макар подбрана от два народа - този на гетите и този от страна Аларих - германите, формированието на Аларих има белезите на войска. Това става особено след победата при Адрианопол при така наречената Първа Готска война. Там обединението на вестготи, остготи, гети и германи добива самочувствие за истински военен сблъсък с империята.

Римската империя след нападението на Аларих:
image
Рим:
image



Гласувай:
1



1. apollon - ами добре, че бе ти да ме украсиш с ...
08.08.2009 14:28
ами добре, че бе ти да ме украсиш с коментара и знанията си - благодаря ти наистина
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470646
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031