Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 19:38 - Защо Варна и Одеса са двата града на Одисей
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1406 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.08.2009 11:43


Причината е логична. По бреговете на Черно море, а не по Средиземноморието е плавала компанията на Одисей. Затова два черноморски града носят името му, като достойни негови спирки в Одисеята му през древността. В действителност град Одеса е кръстен на тракийския град Одесос, с който е в непрекъснати икономически връзки. Одеса е кръстена така по настояване на Екатерина Велика. Гръцкото Одесос за град Варна се запазва зааради трайното поселение на гърците в него. Те съхраняват и традицията да бъде наричан по този начин, запазвайки истинността на хилядолетната история на града. За византийците крепостния град Одесос е перлата на Черноморието, най-богатата и укрепена византийска крепост на Черно Море. Доказателство за това е, че чрез дипломатически преговори на два пъти градът е спасяван лично от византийския император. Веднъж по времето на нашествията на хуно-българите, Юстиниан подписва мирен договор в град Одесос с Атила. Така градът е спасен от разруха. И втори път по времето на Константин Погонат, Одесос с мирен договор е запазен в границите на империята, но в непосредствена близост с Плиска и България. При Симеон градът е окончателно в български ръце наред с цялата имперска флота в него. Така България развива морското дело в пълен разцвет. Град Одесос е разполагал с най-силното лоби в императорския двор, щото византийските императори два пъти да го спасяват от българите. 

Димитър Георгиев - Даков

Когато нямаме история, нямаме дори какво да разкажем на децата си. Те растат в своебразен културно-исторически вакуум. До този момент няма добре формулирана теория за това откъде произлиза името на града.  А това е градът с най-древно поселение в Европа. Въпреки това е унизително, че не знаем историята по произхода на името на този впечатлителен град.
От времето на тракийско-гръцкото поселение на града, той е носил името Одесос. Така е известен и във всички исторически източници. Популярност това название намира по времето след Троянската война. Имайки предвид днешната локализация на Троя в близост до Дарданелите, можем логически да заключим, че Одисей е имал две възможности за връщането си обратно. Единият е превилния път в южна посока от Дарданелите, а другия е през самите Дарданели. Можем да си представим колко непознато е било крайбрежието на на Евксински понт за йонийския итакиец Одисей. Очевидно 10-тте години на странстване са били дълга почивка на разгул и живуркане по тогавашните черноморски хотели. Пресъздадени от неговите другари в друга светлина, тези събития добиват характера на премеждия, заточения и мъки по намиране на обратния път за вкъщи. Тъй като още тогава крайбрежието е било на определени места гръцко, името Одесос на град Варна е най-голямото историческо доказателство, запазило и до днес, за точната географска локализация на злополучния маршрут по завръщането на Одисей. Завърналите се с него траки, участници във войната, очевидно се опитали да изхитрят известния със своята мъдрост Одисей, за да ги закара до родните им земи. И сега съвсем логично звучи възстановката, че в Троянската война са участвали племенни групи от двете страни на Босфора и говори за огромните мащаби, които в действителност военния конфликт е имал като отзвук в региона.
С други думи Троя е била нещо като сухоземен пропусквател на търговски кораби, изграещ ролята на морски пират. Нейното могъщество се изразявало археологически при разкопките на Шлиман с петнайсетте пласта на различни поселения, имащи различен племенен произход.
Високата крепостна стена била проектирана по начин, че да бъде непревземаема. Това показва само колко много врагове са имали троянците.
Едно от първите препятствия в пътешествието на Одисей било преминаването през чудовищата на Сцила и Харибда. Много изследователи мислят, че това е протокът Гибралтар. Това обаче е напълно погрешно. Пълният географски еквивалент, така точно и красноречиво разказан от гърците са един след друг следващите протоци Дарданели и Босфор. Няма друго по-точно описание за това произведение на Омир, което отново е пълно и вярно историческо свидетелство за отминали събития. В това отношение Омир е по-велик от Херодот и не той, а самия Омир е бащата на историята. Навярно по това време нивото на Световния океан било по високо, заради интензивното топене на ледниците и вероятно водите на Средиземно море влизали със страшна скорост през Дарданелите и Босфора. Днес подобно явление е нечувано, но то не пречи да е съществувало в древността като своеобразен катаклизъм, какъвто е бил избухването на вулкана Санторини и който също днес няма как да се види или представи в цялата му грандиозност. Вероятно явление наблюдавано през протоците между Азия и Европа е било прелюдия към по-големия потоп на света, предизвикал строенето на Кораба на Ной и загуването на много цивилизации като тази на шумерите.
Произходът на името на град Варна е строго прабългарски. Той произлиза от древен прабългарски град в Пакистан, наречен Varnu, а в по ново време се нарича като съвременния град Bannu в северозападната гранична провинция на Пакистан.
Жалко, че до този момент нито един историк не откри и не доказа този истински етимологичен произход на топонима Варна.


Тагове:   Одеса,   Одесос,


Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 10886495
Постинги: 5201
Коментари: 10105
Гласове: 18158
Архив
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031