Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 10:01 - Проклятието на завоевателя на Рим. Реваншът на траките към римската узурпация на Тракия. От какво умира Аларих I ?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1675 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2009 02:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много историци са обсебени от разследване причините за разпадането на Римската империя, но не по-малко прост за разгадаване също е пъзелът за падането на други цивилизации и империи. И все пак любопитно е как по-близкия до нашето съвремие Рим не оставя в своите хроники, сведения за своето падение. Очевидно причината е, че градът е поголовно избит.
След като превзема Рим. Аларих се насочва към житницата на империята - провинция Нумидия. По пътя очевидно, а вероятно още по времето на обсадата, Аларих се разболява от върлуващата малария в Рим, която поставя цялата войска на колене. Още няма лечение на маларията в Европа и заразата е равносилна на смърт., особено когато се пребивава в заблатени местности. По това време блатата на Тибър са източник на заразата. Заразеният Аларих не може да продължи своя поход и се завръща, като попътя вдига температура. Монархът умира близо до река Бусенто. Aларих умира пълен със заграбените богатства от Рим още в годината на падането на града.
Защо Атила се е страхувал да превземе Рим след Аларих. Страхувал се е от проклятието на Града. Защо единствен път в историята Атила се страхува. Причина е родството на Атила с Аларих.
По времето на Аларих Велика България контролира земите на север от Дунав. По тази причина Аларих е управлявал в Малка скития, защитен от Дунав със столица древния град Иструм в делтата на реката. След военнизирането и окупирането на Мизия от римляните голяма част от траките са бягали отвъд Дунава при своите северни събратя, а други изтикани от римляните са мигрирали на изток към града Иструм.
Иронията която сполетява Аларих е, че макар да произлиза и сам той да е роден в блатист регион около река Дунав, самия той умира от болест разпространена по реките и блатата - маларията. Аларих остава в историята като обединител на мизийските и дакийските траки в късноримската епоха. Очевидно похода му към Рим е своеобазен реванш за прогонване от земите им. Но как Аларих е разбрал за упадъка на Рим. В качеството на военен магистър на Илирия, титла дадена му от Византия, той разполага с важни политически сведения за състоянието на империята. Контролирайки западналата Мизия и Илирия и обнадежден от първия си опит да обсади град Константинопол, Аларих е достатъчно смел да иска повече. Главен показател за неговата светкавина операция и похода, който остава почти ненаказан в сърцевината на римските провинции, са били изпразнените военни казарми и римски крепости в Рациария, Никополис ад Иструм,  Ескус, Мелта, Состра и най-вече съседните Дуросторум, Марцианополис, Дионисополис, Одесос. Тези градове били изпразнени от своята гарнизонна войска, която била изтеглена в Рим да попълни празните редици на императорската гвардия. Така от първа ръка и с очите Аларих станал свидетел на опустяването на най-охраняваното място в империята. Бреговете на Дунав останали незащитени, което дало възможност на избягалите траки да преминат Дунава. Така Аларих влиза във вайжната роля на монарх обединител. С титлата дадена му от Византийците, той нахлува невъзпрепятстван политически в империята на Византия и после в Рим.
Изпразването на римските легиони от Мизия е още по времето на Теодосий първи и се задържа като явление близо четвърт век. ляма роля за това има прехвълянето на войски от Теодосий от Европа в Африка за борба с Вандалите. Той е последният и най-енергичен император на римската империя. Това е другият факт по опразването на мизийските римски казарми. Така транслоцирани, малка част от войниците се завръщат обратно в Мизия. 
Аларих вижда своя съдбовен час, когато Мизия е свободна от военно присъствие.
Като съседни държава гетската формация на Аларих и Велика България са имали контакти. Атила е бил съвременник на Аларих. Възможно е те да са се познавали. Страхът на Атила може да е бил породен от болестта възлуваща по земите на Рим. А може и вече да са станали роднини, ако Аларих е бил женен за ханска българка. Ето защо Атила е така предпазлив да не напада града Рим, воден от поверието, че завоевателят му няма да живее дълго.
image
image
В крайна сметка траките успяват да се реваншират на Рим, за поробването на тяхната родина и изпращането на хиляди тряки като роби из провинциите на империята. Няма как да не следваме подобна логика. Превърналото се в клиентелно на Рим одриско царство, макар загубило своя държавен статут успява да запази народностната си тракийска маса и като човешки потенциал остава непокътнато. Това противоречи на тезата на проф. Димитър Ангелов, че римското владичество по земите на Тракия силно е изтощило тракийския етнос и той е станал малцинство сред другите етноси. Подобно твърдение е абсурдизъм. Противно на него говори и успешния поход на Вестготите или още гетите, които като тракийско племе превземат Рим. Можем само да се смееш на грешните историографски писания на нашите историци, които са опитвали да изкарат корените на българския етнос прославянски и пробългарски, но не и тракийски и по този начин да изпълнят известни геополитически задачи относно приобщаването ни към други славянски народи. Има и една друга сегашна истина. Всеки българин, който се вгледа в другите славянски националности, не може да види прилика, нито по език, нито по говор, нито по обичаи, нито антропологически прилики, които да ни сближават кръвно и максимално със славяните.



Тагове:   траки,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466239
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031