Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 20:40 - Одисей и Троя
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2009 09:36




Димитър Георгиев - Даков

Имайки предвид днешната локализация на Троя в близост до Дарданелите, можем логически да заключим, че Одисей е имал две възможности за връщането си обратно. Единият е превилния път в южна посока от Дарданелите, а другия е през самите Дарданели. Можем да си представим колко непознато е било крайбрежието на на Евксински понт за йонийския итакиец Одисей. Очевидно 10-тте години на странстване са били дълга почивка на разгул и живуркане по тогавашните черноморски хотели. Пресъздадени от неговите другари в друга светлина, тези събития добиват характера на премеждия, заточения и мъки по намиране на обратния път за вкъщи. Тъй като още тогава крайбрежието е било на определени места гръцко, името Одесос на град Варна е най-голямото историческо доказателство, запазило и до днес, за точната географска локализация на злополучния маршрут по завръщането на Одисей. Завърналите се с него траки, участници във войната, очевидно се опитали да изхитрят известния със своята мъдрост Одисей, за да ги закара до родните им земи. И сега съвсем логично звучи възстановката, че в Троянската война са участвали племенни групи от двете страни на Босфора и говори за огромните мащаби, които в действителност военния конфликт е имал като отзвук в региона.
С други думи Троя е била нещо като сухоземен пропусквател на търговски кораби, изграещ ролята на морски пират. Нейното могъщество се изразявало археологически при разкопките на Шлиман с петнайсетте пласта на различни поселения, имащи различен племенен произход.
Високата крепостна стена била проектирана по начин, че да бъде непревземаема. Това показва само колко много врагове са имали троянците.
Едно от първите препятствия в пътешествието на Одисей било преминаването през чудовищата на Сцила и Харибда. Много изследователи мислят, че това е протокът Гибралтар. Това обаче е напълно погрешно. Пълният географски еквивалент, така точно и красноречиво разказан от гърците са един след друг следващите протоци Дарданели и Босфор. Няма друго по-точно описание за това произведение на Омир, което отново е пълно и вярно историческо свидетелство за отминали събития. В това отношение Омир е по-велик от Херодот и не той, а самия Омир е бащата на историята. Навярно по това време нивото на Световния океан било по високо, заради интензивното топене на ледниците и вероятно водите на Средиземно море влизали със страшна скорост през Дарданелите и Босфора. Днес подобно явление е нечувано, но то не пречи да е съществувало в древността като своеобразен катаклизъм, какъвто е бил избухването на вулкана Санторини и който също днес няма как да се види или представи в цялата му грандиозност. Вероятно явление наблюдавано през протоците между Азия и Европа е било прелюдия към по-големия потоп на света, предизвикал строенето на Кораба на Ной и загубването на много цивилизации като тази на шумерите.


Тагове:   Одисей,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465874
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031