Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 03:13 - Наполеоновата мистерия, в която вярвам
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2213 Коментари: 5 Гласове:
0



Не би имало спор ако наречем Наполеон най-висок връх в патриотичното чувство на французите от гледната точка на регионалния национализъм и чиста проба завоевател и поробител в глобален мащаб.
Наполеон е пример в историята на човечеството за възможността да върши много дейности наведнъж и също като колосален пример как комплексите на ниския човек могат да достигнат видоки компенсационни върхове.
За жалост въпреки историческата близост на персонажа до нашето съвремието, неговия ореол е така митологизиран, че е трудно да се отдели лъжата от реалната историческа действителност. Факт е единствено голямото преклонение на френския народ към своя император, достигнал по онова време размерите на същински фанатизъм.
Харизмата на императора е владеела цяла Франция през така наречения Наполеонов период от нейната история. Нищо не е било в състояние да спре и да опази затворник като Наполеон - съвременния покорител на света. Това е последният опит на една личност да завладее цял континент и да остане жив.
Защото мистерията около Напелеон крие истината и представя фактите в светлината, че е бил отровен с отровата талий или арсен, която трайно уврежда и руши клетките на тялото.
Истината е съвсем друга. Англичаните са страхували от Наполеон както от живия, така и легендарния му нежив образ. Не са смеели обаче да си навлекат гнева на смелите френски пирати, което би означавало огромни загуби за английската кралска хазна. Затова затворничеството е било най-приемливо за Англия. След битката на народите при Лайпциг Наполеон е изпратен в изгнание на остров Елба. Наполеон е бил така невъзмутим, че спокойно и необезпокоявано организира първото си бягство от остров Елба. Отплавайки за Франция, Наполеон формира прословутата стодневна реставрация на империята. Окончателният му разгром при Ватерлоо му спечелва доживотна каторга на английския остров Света Елена.  След ентусиазмът и многото врагове, Наполеон отново е свален и откаран на заточенически остров, този път завинаги. Заклетите другари и негови генерали успяват да намерят двойник на наполеон, който отравят с арсен и представят като истинския Наполеон. Живият Наполеон бяга със своята любовница от остров Елба и да края на живота си е необезпокояван в частното си имения в щата Луизиана. За да не бъде върнат на острова от англичаните, до края на живота си той крие истинската си самоличност, но оставя две деца от своята любима англичанка.




Тагове:   наполеон,


Гласувай:
0



1. samvoin - Хм. . . . Интересен размисъл. Аз о...
09.07.2009 04:39
Хм....Интересен размисъл. Аз обаче имам дълбоки резерви към френският национализъм, имал доста завоевателни, шовинистични и имперски стремежи и амбиции през историята и към историята на колониалната държава Франция.
Все пак не отричам че техния народ е родил и съвестни и стойностни хора, най-вече сред историци, юристи и творци, макар да са доста чужди на нашата душевност и същност, а и исторически враждебни към нас като цяло.
цитирай
2. samvoin - Наистина потенциала на Наполеон ...
09.07.2009 04:40
Наистина потенциала на Наполеон Бонапарт, си струва да бъде разгледан и изследван.
Безспорно велика личност.
цитирай
3. анонимен - apolone. . . misli6 li 4e tova e vq...
09.07.2009 08:32
apolone...misli6 li 4e tova e vqrno...ili pokrai obraza na napoleon se sazdavat samo legendi
цитирай
4. rpatel - Много интересно. Да имаш доказа...
09.07.2009 11:25
Много интересно. Да имаш доказателства? Извинявай, че питам за такива неща, ама аз съм професионален историк и не вярвам много на митове и легенди, но ако имаш сериозни доказателства... това би било невероятно откритие! А иначе, че Наполеон е бил невероятен човек, това си е факт. Но също така е факт, че се разправят толкова много истории за него, коя от коя по-невероятни, че е много трудно да откриеш истината.
цитирай
5. apollon - Ако имаше доказателства нямаше да ...
09.07.2009 14:21
Ако имаше доказателства нямаше да има версии за пълния с превратности живот на монарха.
Странна порода са островните хора - за тях не е проблем заточението на остров. Света Елена за Наполеон е била като родната Корсика.
И днес доста често се инсценира смъртта на някой влиятелен човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469947
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031