Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 17:17 - Археологическият туризъм в България и варварството на археологичната култура по нашите земи
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2009 10:02


Археологическият туризъм в България е за оплакване. Като за начало и като аргумент за този извод трябва да спомена, че България е лишена от археологична карта за публично ползване, която да ориентира както чужденците, желаещи да посетят археологически обекти, така и самите българи.
Втори основен аргумент, че в България липсва археологически туризъм е факта, че повечето римски, византийски и тракийски старини са оставени на разрухата на времето без да се реставрират. Вместо това от поколения местното население ползва зидове, камъни и строителен материал от тях, за да достроява обори и жилищни сгради. Всъщност за да не съм голословен трябва да дам примери - като например някои още неизмазани къщи в Хисаря, които показват в зидарията на своите стени парчета от римски тухли. И това е много лесно за обяснение, когато притежателя на имота ползва останките строителен материал от изкопа. Или например унищожената в съвсем скоро време от последните двеста години римска крепост Состра.  Ето това пък е висотата на нашата архуологическа култура. Нито багери, нито хора, нито филми и стоители са благосклонни към археологическите старини по нашите земи.
В този смисъл аз не разбирам каква форма на наглост и безумие е да даваш пари за реклама с мотото "елате да ни видите", вместо да заделиш парите за реклама и ги насочиш към реставрация и инфраструктура на пустеещите археологически обекти. В това отношение ще трябва да разкажа в следващ постинг за съдбата на град Бесапара и за пренебрежителното отношение нас амите историци и археолози към него.
Дълго време историци и археолози оправдаваха своя мързел по изготвянето на архуологическа карта на България за публично ползване с оправданието, че това щяло да стимулира иманярите. Не знам дали изкрадените и пустеещи основи на постройки, разрушени от хилядолетия биха топлили някой иманяр, който на драго сърце насред нощта, сам, ще се опита да разкопае с багер недокосната от човешки ръце и отдалечена от населени места тракийска насипна могила.
Но вие сами се сещате, че най-голямото варварство на високата ни археологична куртура е иманярството.
В България все още всяка една карта, указваща информация за местонахождението на архуологичен обект се засекретява.







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14524527
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930