Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 09:55 - Приложение на TAZEPAM в общата клинична практика
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3993 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2009 10:27


D. Georgieff

При сравняване на фармакокинетиката на отделните представители от групата на бензодиазепините е естествено вниманието на лекарите да се насочи към такива препарати характеризиращи се с липсата на активни метаболити . Това определя едно по-краткосрочно действие и минимален кумулиращ ефект . Пример за такъв продукт е Oxazepam. известен като Tazepam - търговска марка на Polfa / Тархомински фармацевтичен завод/. Лекарствената форма е от 10 мг. за перорално приложение . Една опаковка съдържа 50 таблетки и цената му за пациент е 3,30лв.

Oxazepam е широко разпространен медикамент и досега са известни 67 фирмени названия. Въведен е през 1960 г. И продължава да се използва с много добър успех и досега.

 Фармакологичен анализ на Тазепам :

Тазепам е фармакологичен активен метаболит от окислението на диазепама, в резултат на това тaзепам има много по-меко фармакологично действие от диазепам. Съдържанието на кислороден атом в молекулата на диазепама определя значително по-малко странични и нежелателни реакции в сравнение с тези присъщи при диазепама.
Тазепам е идентичен по химична структура с диазепам, но в молекулата си съдържа един кислороден атом повече, което значително намалява липофилността на лекарствената молекула, с което се обяснява по по-умерените фармакологични ефекти на тазепам и заначително по–редуцираните неблагоприятни симптоми след приема на лекарството в сравнение с всички останали представители на бензо-диазепиновата група. Лесното метаболизиране на тазепам чрез глюкоронизация без да се ангажират окислителни ензимни реакция способства за добрата поносимост на препарата при пациенти с тежки чернодробни заболявания. Тазепам се елиминира лесно през бъбреците, има по-кратък полуживот и фармакологичното дейст-вие е с петократно по-къса продължителност отколкото диазепам, тъкмо обратното, плазмения полуживот на диазепам се удължава при стари хори и пациенти с тежки хепатални дисфункции. В резултат на представения фармакологичен анализ може да се обобщи, че тазепам е подходящ поради умерените си ефекти както в млада възраст, така и при възрастни пациенти с множество придружаващи заболявания и дори при пациенти с тежки чернодробни заболявания.
За да се преодолее първоначалната парадоксална реакция на сънливост при прием на препарати от бензодиазепиновата група особено при млади пациенти и хора с активен и динамичен стериотип на живот е редно Тазепам да се предписва в комбинация с аскорбинова киселина –
vit. C в дози до 300-500 мг. който значително редуцира нежеланите странични реакции и снижава седиращия потенциал на Тазепам, което прави възможно по-лесната адаптация на пациента към действията на медикамента. Чрез комедикацията на аскорбиновата киселина се цели по-бързото окисление на молекулата на тазепама, а също така ензимните чернодробни системи се адаптират по-лесно към метаболизирането на редовния прием на медикамента. Подобен ефект на аскорбиновата киселина върху лекарствения метаболизъм с редукция на медикаментозната седация е клинично наблюдаван и при небензодиа-зепиновия анксиолитик Атаракс (Невролакс).
За да се избегнат лекарствено-индуцираните когнитивни нарушения в рамките на нежеланите странични ефекти и при пациенти над 65 години е препоръчителна комедикацията с Винпоцетин 5 мг в дневни дози 15-30 мг.

Пациенти с тревожни, обсесивни и депресивни разстройства следва да бъдат лекувани освен с показаната седираща терапия в резултат на съпътстващи многообразни вегетативни симптоми и инсомния, така и с комедикация на антидепресантни средства. Апсолютно грешен е терапевтичния подход на изписване на мощни бензодиазепини като Диазепам, Ривотрил, Антилепсин, Алпразолам и други без пациентите да са провели дори един продължителен терапевтичен курс с антидепресант.
Тъй като метаболизма на всички антидепресанати ангажира чернодробните ензими, съвмествата употреба на антидепресанти и бензодиазепини създава значителни затруднения при съвместното им чернодробно елиминиране и оттам сложното медикаментозно интерфериране с удължен полуживот и на двата медикамента. В този аспект комедикацията с Тазепам и който и да е антидепресант е особено удачна, тъй като Тазепам не ангажира цитохромните ензими за своето метаболизиране и след хепатално глюкорониране се излъчва лесно през бъбреците. Заради взаимното потенциране на седацията от бензодиазепини и антидепресанти добавянето на аксорбинова киселина е особено актуално във връзка с посочения принос на последната по отношение на лекарствения метаболизъм .
В заключение Тазепам е лесен и безопасен при самостоятелна или съвместна употреба без да създава пречки в лекарствения метаболизъм при комедикация с други медикаменти. Тазепам може да се използва за титриране и усилване на седативния ефект при други психоактивни препарати, за които е свойствена слаба или недостатъчна седираща активност. Наличието на кислороден атом в молекулата на Тазепам допринася за бърз и кратък терапевтичен ефект, по-слаб рецепторен афи-нитет към ГАМК-рецепторния хлорен йонофорен комплекс, по-лесна разтворимост и по-бърз живот на полуелиминиране в сравнение с Диазепам. Препаратът Тазепам се отличава със силно редуцирани нежелани странични ефекти сравняван със своя мощен предшественик Диазепам.

Литература:

  1. Ламбрев, И. 2005. Selecta medicamentorumсправочник за лекари, фармацевти и стоматолози. София. Първо издание. Стр. 539-542.

  2. Узунов, П. (ред). 1999. Справочник за лекарствените средства. София. Медицина и физкултура.

  3. Узунов, П., А. Белчева ( ред.). 1996. Фармакология. Стара Загора. Издателство Знание.




Гласувай:
0



1. анонимен - apolone. . . vmesto da pi6e6 takiva ...
20.06.2009 10:17
apolone... vmesto da pi6e6 takiva ne6ta..6to ne vzeme6 da izvar6i6 edno dobro delo...pomogni mi..imam problem...imam pani4eski ataki... kak da se spravq s tqh... ne6to ujasno sa..nali si psiholog ..trqbva da znae6 kak da se spravq s problema..
цитирай
2. анонимен - pisah ti. . no mi otgovori. . neznam ...
20.06.2009 14:15
pisah ti ..no mi otgovori..neznam dali gi polu4ava6...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471010
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031