Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2009 12:36 - Калигула
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2167 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2009 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Калигула Счита се, че помрачението на съзнанието при Калигула е дошло от прекаран тежък енцефалит. Историята не помни друг по-зловещ диктатор. Може би само Нерон, Сула, Тигелин, Тиберий и още няколко други му правят достойна конкуренция. Причината за енцефалитното заболяване може да бъде ухапването от един комар. Каква нелепа съдба - заради ухапването на един комар са загинали хиляди невинни римляни. Колко са малки понякога подробностите, а какво влияние могат да окажат. При енцефалита всички функции на съзнателната дейност могат да бъдат заличени и на тяхно място могат да доминират инстинктите и биологическата вегетация. Особено при енцефалит без лечение. Когато си глезеник на съдбата, всички дарове могат да бъдат овъзмездени с особено висока цена.
Независимо от отрицателната си личност, независимо от недостойните си прояви, понякога титлата прави човека, макар и човек да е празен, лишен от съдържание. В този смисъл Калигула и Клавдий са чудене пример за това (макар че в историческата наука се водят дълбоки спорове, затова че Клавдий не е бил малоумен, а е имитирал малоумие). Нещо повече. Независимо от своята смърт Калигула продължава да бъде император на Рим и до ден днешен и за в бъдеще. Такава е славата на инператорската участ, макар и злочеста.
Етимологията на името Калигула произлиза от умалитулната форма на думата ботуш, с други думи буквално преведено Ботушко. Заради специалните ботушки на малки син на Гай, любимеца на армията, войниците му дали в знак на обичта и към сина му прякора ботушко.

 



Тагове:   Калигула,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - apolone. . . neron ne e li bil po lo6 ot ...
12.06.2009 13:19
apolone... neron ne e li bil po lo6 ot kaligula..e pone taka sam 4ela..
цитирай
2. iliada - apollon!
12.06.2009 23:20
Беше ми интересно да прочета толкова интересни подробности от живота на този владетел ,който с името си станало нарицателно и със скандалното си, чудовищно поведение е останал в историята,въпреки краткото си царуване.
Неговия егоцентризъм и неубоздан нрав всъщност е провокирал съдбата ,а може би и болестта..........всъщност нищо не е сигурно напълно,само факта на ранната насилствена смърт.
Чудесно поднесена информация!
Благодаря ти!
цитирай
3. анонимен - Всички крале и императори са луди!
13.06.2009 14:26
Психическите заболявания са все още блато за науката!Извън случаите когато те са вродени или предизвикани от получени тежки травми са непредсказуеми и обратими.Може Клавдий да не се е правил на малоумен.От време на време да е идвал на себе си. Всъщност английският крал Джордж също е изпадал в лудост периодично и се е връщал към нормалното си състояние. Турдо е да се каже кое състояние на човек е нормално!За нормално се приема общо прието поведение за обществото.Да възприемаш правилно заобикалещата те действителност. Да, но когато си толкова разглезен от раждането си и обожествяван в зряла възраст,всички ти се кланят не ти противоречат, изпълняват и най-безумният ти каприз и ти се усмихват винаги, дори ако извършиш тъпотия - не е трудно за всеки да откачи! Нито ще има поведение характерно за обществото, нито ще възприема дайствителността правилно.Това не е нормален начин на живот в никоя епоха.Кралете са "ненормални" заради положението което заемат.И каквото им идва отвътре дали ще са жестоки ,благи, творчески настроени или войнствени завоеватели- това ще споходи кралството в тяхната епоха! Затова е възникнала републиката. Защото е лудост всички хора да се водят по капризите и хрумванията на един човек!! И да се надяват единствено на шанса краля им да се случи, мъдър за да води страната към възход.Повече хора, подбрани по професии, авторите и качества за депутати които се сменят точно преди да откачът е по разумен вариант. Знам не ви изглежда идеален вариант. Но за съжаление поне за сега по добър от този модел няма.Знаете какъв е резултата от работата на един парламент, въпреки подбора, смените и разумните цели и намерения. Помислете си колко по страшно е ако имаш един луд управник ,докато е жив 20-30г. След него дойде още по лудият му син за 20-30г .И напълно безумният му внук и така нататък....Аз поне не бих искал да живея в онези епохи!За вас не знам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14505932
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930