Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 20:33 - Екскурзия за събота и неделя
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5832 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2009 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Местността Белинташ съм посещавал заедно с Ваня Костова от Тоника СВ и нейни приятели(собствениците на Борола). Беше весело защото тя пя и даже си спомням нещо като танци. Мястото е покрито с тучни зелени поляни. Скалата е доста голяма и на някои места стръмна за обхождане, със странни дупки в скалите, накои доста широки, други доста тесни. В подножието на скалите е открита сребърна плочка на божеството Сабазий. Това е единственият досега запазен културно-религиозен обект, потвържадаващ истинността на наименованието Сабазий и на неговата културно-историческа реалност.
Най-внушителен е погледът от върха на самата скала. Долините под скалата оформят безводни и "подобни на пресушени реки" корита със стръмни, но зелени поляни. Пасящите стада по тях се виждат като събрани шарени точици и това напомня за огромното разстояние между долината в низината и самата скала. Сякаш си качен на кораб и плуваш в морето от въздух като кораба е самата скала. Затова много хора описват по странен и почти фантастичен начин преживяванията си на това особено място. Когато стъпиш на него перспективите се променят. Възприятитята ти избуяват и мощно възприемат. Усещаш се странно. Заради голямата посещаемост и свободния режим на посещение на културно-историческата забележителност, много хора са заинтересовани да превърнат Белинташ в втората "Кръстова гора". Такъв интерес има и църквата, която се стреми да има втора и по-лесно достъпна точка, подобна по значимостта на "Кръстова", която да привлича миряни и те да внасят своята лепта в христианската българска общност. Този интерес е разбираем поради по-лесната достъпност на обекта, за разлика от Кръстова гора.
Ако желаете да посетите Белинташ си сложете много здрави и подходящи обувки, защото кмета на Асеноград се е погрижил пътищата в общината му да изглеждат по-зле от булевардите на София по време на бомбардировките. Пътят до светилището е изключително лош, минава се през участъци, където пътна настилка липсва. Като пристигнете виждате само и единствено автентичното скално плато. Няма такса вход, но скоро ще започнат да събират на всички българи осмелили се да опознаят родината. Няма никаква указателна табелка или пояснителен текст с образователна и научна стойност, който да указва или говори за културната забележителност на Белинташ. А всъщност със заповед Министерството на Културата е приело Белинташ за културно-исторически паметник. Вие можете да минете и без тези подробности, когато се присъедините към естествените и автентични форми на скалата и там можете с помощта на въображението да припознаете всякакви близки до вашето съзнание фигури.
Особено неправдоподобни са напъните на много любители да изследват произхода на думата Белинташ. Тъй като по тези земи са господствали Рим и след това Османската империя, нормално е думата да е сложна по своя фонетичен състав и да отразява имената на местността, дадени й от господстващите империи. от тази гледна точка е приет корена "Белин", който има римски произход и произхожда от римската дума bellum. Тя не значи умен, както някой предполагат, а красив. Следвайки хронологията на времето и нормалната приемственост, но също и на културната фузия, се прикрепва към корена и думата таш, която значи на турски скала. Крайният етимологичен превод на името на местността може да се оформи като "красива скала". С други думи всяка империя е оставяла своята следа върху името на местността, търсейки своите белези на вътрешно припознаване в нея.
И до ден днешен няма сериозни научни студии за цялостната история и значимост на природната забележителност, която все още си е останала такава, без в нея с помощта на точни проучвания да се припознава и нейната историческа стойност. С други думи в нея няма кодирана информация, освен единствено кода за красота, която се излъчва от панорамните прелести около местността.


Изглед от върха на Белинташ към вътрешността на Родопите и към долината:
image
image

Щерна на горната повърхност на Белинташ:
image


Паст на звяр очертан от контурите на скалата и пробитите в нея отвори:
image
image
Сребърната плочица на Сабазий. Видно е колко непозната е митологията на траките от племето Беси, след като богът на Виното и Природата със нетипичните символи на змии.
Изображение на Плеядите:
image
image
Скала наподобяваща за някои Сфинкс, а за мен просто главата на един от президентите на САЩ, изберете си сами, но като че ли най-много наподобява Джордж Вашингтон.
image
  imageimageimageimage



Тагове:   местност,


Гласувай:
0



1. dorichela - Както винаги, поста ти е очарова...
10.06.2009 20:43
Както винаги, поста ти е очарователен, поздрав!
цитирай
2. apollon - тенкс Доричела
10.06.2009 21:06
тенкс Доричела
цитирай
3. анонимен - КРАСОТА
10.06.2009 23:04
КРАСОТА, ЗА КОЯТО ИСКРЕННО, ЛИЧНО И СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ
цитирай
4. yuliya2006 - АПО, СНИМКИТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ. . . А ...
11.06.2009 07:57
АПО, СНИМКИТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ...А НАШИЯ КРАЙ Е ПЕРЛА В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ!
БЛАГОДАРЯ ТИ СЛЪНЧЕВ ЗА КРАСОТАТА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
5. timmyd - ммммм
11.06.2009 09:05
въздъх...
цитирай
6. apollon - :)
11.06.2009 09:07
:)
цитирай
7. eien - Поздрави!
11.06.2009 10:23
Хареса ми. Много!
цитирай
8. apollon - Приятно изживяване в полите на Р...
11.06.2009 15:48
Приятно изживяване в полите на Родопите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466411
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031