Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2009 23:30 - Местността над Жребичко
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3703 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2010 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Местността непосредствено над Жребичко в източна посока е представена от оголен силикатен терен, със силно ерозирали скали, които притежават странна форма и придават неописуема живописност на гледката. Терасовидното разположение на скалната основа придава на терена леснота за изкачванеи катерене на местността. Размера на местността е около 20-30 декара и над 90 процента е заета от оголени скали и тревисти растителни съобщества. Едва 10 % от повърхността на скалата е заета с дървесна растителност. Полегатостта на терена дава възможност дори и на хора с увреждания да се насладят на живописната местност. Северното изложение на скалите ги предпазва от силното слънчево греене и в ранната до късната пролет тревната настилка на скалите, която изобилства от мъх и лишеи е влажна и задържа до края на пролетта вода. Наличието на трайна ерозия след изсичането на дървесната растителност е оформило забележително силикофилно растително съобщество. Характернти редки преставители на флората са Centaurea montana L., Potentilla detomasii Griseb., Sedum stefco Stef., Genista januensis, Anthemis hiks.
В съседство с местността са разположени крайните старовремски къщи на селото, запазили своята самобитна архитектура и трайно отличаващи се от типичната селска архитектура. Покривите не са покрити с керемиди, а със специални скални плочници, добити от специална слюдеста скала каквато се намира до близкия град Брацигово. Ако изберете дестинацията на село Жребичко за туристически излет, пикник, автомобилна разходка и пребиваване сред природата, никак не бихте съжалявали, защото местността крие своята забележителна очарователност и романтика. Нещо повече. Когато застанете с лице към нея вие можете да видите силуетите на родопските ридове, които в наситен зелен цвят изпикват над хоризонта и се издигат величествено над слънчевия ход. Когато се обърнете с гръб към местността вие виждате цялата Тракийска низина в неповторим блясък и обхват от Пазарджик и околните Бесапарски ридове до тепетата на град Пловдив като  видими са само две от тях. Те наподобяват две тъмнозелени гърбици на камила, кацнали върху ръба на един от скалните ридове на Родопите. В дясно и в източно направление можете да видите огромен железен христиански кръст, който изпъква на скалите и гората и придава допълнително очарование на пейзажа. Оглеждайки целия хоризонт край местността вие ще почувствате незабравимо изживяване, сякаш сте се извисили над равнината и се реете кто орел. Приятно мигове по време на вашите туристически странствания из България. Дори пътуването с кола до селото няма да ви отегчи, освен ако не сте тръгнали с предварително отегчена компания, тъй като пътя за селото лъкатуши през също така живописни и очарователни планински местности, гори и ливади. Единствено близкото гробище би помрачило вашата неземна гледка, но за жалост нужно е да се абстрахираме от сивотата и лошия избор на подобни места в България. Прави ми впечатление, че почти никъде няма свястно избрано местнахождение на тази площ. В този случай то се намира на най-високата точка над селото, може би за да може когато има проливен дъжд, предишните стопани да посетят по своебразен начин къщите си и в най-ниските части на населеното място.



image


image


image


image

image


image


image

Sedum stefco Stef. var.rhodopeum D.Georgieff var.n.

image

Potentilla detomasii Ten. subsp. kalvinia D.Georgieff ssp.n. - Tota planta glanduloso-villosa.image

image

image

image

Интересните скални образувания, пейзажната красота към Тракийската низина, Родопите и Стара планина, както и редките български ендемити от местната флора са основание скалните тераси над село Жребичко да бъдат обявени за защитена местност и природна забележителност.





Гласувай:
3



1. tears - Красиво описано, прииска ми се да ...
24.05.2009 23:33
Красиво описано, прииска ми се да посетя това място. :)
цитирай
2. apollon - Благодаря за милото отношение - да ...
24.05.2009 23:35
Благодаря за милото отношение - да така е - наистина е божествено красиво - тези снимки са на тръгване и не отразяват истинската красота на местността - тази красота съм я запазил за тези, които са повярвали на моите думи и са решили да посетят забележителното с живоописната си гледка селце.
цитирай
3. yuliya2006 - Стоя и сякаш на Олимп съм и цялата ...
25.05.2009 05:33
Стоя и сякаш на Олимп съм
и цялата земя под мен стой.
Красота от бога взета туй е,
несравнима,не рисувана дори.

Стоя и сякаш на Олимп съм,
душата ми ликува,дар.
Блаженство,мир и тишина,
покой неземен,аз съм в него.

Стоя и сякаш на Олимп съм,
невярваща,учудена като дете.
Света пред мен се разтвори
и полетях над него като с криле.

21.06.2007

ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14504031
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19329
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930