Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2009 19:28 - Eтимологията на дилемата "евро" или "евра" - белег за езикова култура
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6164 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2009 20:06


Изкуството на логиката

Димитър Герогиев - Даков

Много често някои по-манерни хора с претенции, казват един път евро, друг път евра. Единно мнение по този въпрос родната лингвистика още не е взела. Чакат се размера на паричните награди и уточняване размера на ордените от БАН за човека, разрешил сложната дилема. Реших да спестя средствата на БАН и на държавата, както и усилията на ред знайни и незнайни доблестни учени, готови всеки момент да напишат дисертации по този повод, за да носят с гордост пред името си титлата на доцент или старши научен сътрудник.
В България аналогията на един лев, който в множествено число става лева, не е валидна за жалостта на хиляди лингвисти и не е приложима към употребата на названието на европейската парична единица. Някой ще кажат, ама защо така, искаме по нашенски, по български и както ни се вижда на нас по удобно. Истината е, че думата лев не е производна, а произлиза от префасонирането на българската дума лъв. Това е и най-близкия етимологичен произход на думата. Когато става въпрос за еврото, неговото название е производно от думата Европа и представлява видоизменена абревиатура на думата за целите на финансовата сфера и с цел по удобното обознаване и изговаряне на името. Думата евро между впрочем е най-често изговаряната дума сред народите в цяла европа. Като производна дума еврото, не може да окончава на -а за думите от множествено число, тъй като това не би имало смисъл, когато и думата не е реален, а провизорен субект. От тази гледна точка думата евро никога не би следвало да се изговаря и пише по начина за нейното множествено число - тоест не би следвало да ке казва "евра". По законите на логиката не е възможно дума използвана за провизорно обезначение на несъществуващ обект от обективния свят, да се членува за множествено число. Ако това стане, то именно по законите на логиката за допуска двойно безсмислие. Така че когато слушате парадиращи личности, които искат да бляснат със своята изискана култура и ги хванете да произнасят думаата евра, можете спокойно да се зарадвате и посмеете на несъзнаваната човешка глупост.




Тагове:   Есе,   лингвистика,


Гласувай:
0



1. teenconfessor - хаха
18.05.2009 19:48
Обезателно ! :D
цитирай
2. apollon - хехе - ако те кефи да се смееш смей се - ...
18.05.2009 19:51
хехе - ако те кефи да се смееш смей се - не е задължително :)
цитирай
3. анонимен - Не!
18.05.2009 19:59
МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО ОТ "ЛЕВ" НЕ Е "ЛЕВА", КАКТО ПИШЕТЕ, А "ЛЕВОВЕ". "Лева" е бройна форма.
Като прочетох за "лева", се убедих, че нямате данни за граматик и не ви дочетох.
Откажете се от тая работа!
цитирай
4. apollon - Бройната форма се използва анон...
18.05.2009 20:04
Бройната форма се използва анонимке - нима казваш два левове или петстотин левове. Акъл море, глава шамандура. Добре че си анонимка.
цитирай
5. apollon - Помествам и едно интересно писмо до мен
19.05.2009 19:18
Лука понеже не ми се влиза пак в Сибир пиша от тук когато ми е по удобно.Поне аз не съм чувала да се употребява евра но щом те е впечатли значи ти си го чувал достатъчно пъти.Аз по скоро се изумявам от объркването дали да се изговаря евро или еуро. Този спора е на високо равнище.Правилно е да бъде евро, защото Европа е тракийско женско име.Правилното му произнасяне е както ние го казваме.Но тъй като английският език се налага като официален /едва ли не/ в техният език е възприето еуро /euro/от Europe.Получило е широка популярност в съюза и по вета.Да проявим инат и да казваме напук евро на чужденци ще изглеждаме доста нелепо. Но да отричаме своето произношение и да възприемем чуждото би било културно самоубийство. Обидно е за нас, защото първоизточника идва от нашия регион от Тракия.Остава да се ползва двойният стандарт.Да казваме еуро в чужбина а в страната евро.Множествено число на евро няма нито у нас ,нито при тях. Широка употреба срещам да се членува: еврото поскъпна ,еврото се вдигна, еврото се покачи и т. н. Не е правилно!Курс на евро валутата се вдигна ....или евро валутата поскъпна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14507945
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930