Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 15:21 - Творението на Тао и аз неговия поклонник, привлечен от исломанията
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1757 Коментари: 0 Гласове:
1



Идвало ли ви е някога наум, че един от всеки 10 човека на планетата живее на остров? Има дори и дума за "силно влечение и страст към островите"- исломания. Дали иде реч за райски местенца или за убежища на последните пирати,  за огромни територии или за забравени от от Бога земи, островите най-често си имат някаква причудлива, изпълнена с мистерия история , която си струва да бъде споделена. Това е една класация на 7-те най-необикновени острови.

Островите Питкерн са известни най-вече като дом на наследниците на бунтовниците от кораба "Баунти" и няколкото таитянци, които ги придружавали - събития, които са разказвани в много книги и филми.  Историята -
Под ръководството на капитан Уйлям Блай английският кораб "Баунти" след трудно пътуване покрай нос Хорн  в края на 1788 г. достигнал бреговете на остров Таити (Френска Полинезия) в Тихия океан. Екипажът трябвало да натовари калеми от така нареченото "хлебно дърво", което да превозят до Карибските острови, където да бъдат засадени и да започнат да се отглеждат успешно. Моряците се справили с тази задача за няколко месеца, но животът  в Пасифика им се бил усладил, така че когато през април 1789 г. трябвало напуснат Таити, част от моряците вдигат бунт, свалили Блай и верните му привърженици в лодка, оставяйки ги на произвола на съдбата, а корабът с  метежниците се върнал в Таити. Капитан Блай и неговите хора успели да се доберат до Англия, което означавало, че за бунта вече се знае и  че всички ги очаква бесилката. Затова "Баунти" предвождан от Флетчър Крисчън с още осем бунтовника, шест таитяни и дванадесет полинезийки тръгва да търси убежище и през януари 1790 г. го намира - труднодостъпния, ненаселен, но плодороден остров Питкерн. Днешните жители на Питкерн са потомци на английските моряци и полинезийките, които били в свободно и неконтролирано съжителство помежду си и рядко се знаело кой е бащата на новороденото дете. И до ден днешен в това затворено общество всички са роднини, женят се помежду си и са толкова привързани към своя остров, че не желаят да го напуснат окончателно. Днес всички обитатели на Питкерн наброяват едва 50 човека (от девет семейства), което  превръща острова в най-малкото владение на света. Останките от  "Баунти"  могат да бъдат видени на брега след като са открити са едва през 1957 г., а таитянско-европейските наследници говорят уникален език, наречен "Питкерн", който е странна смесица от английски и таитянски.
image

image

 

 

Палмира е странна комбинация от идиличен островен рай и мистериозен извор на суеверия. Дългата му история включва множество разкази за заровени пиратски съкровища, трагични смъртни случаи, корабокрушения, военни операции и масовото напускане на територията на острова. А най-скорошната потресаваща случка е смъртта на двойка туристи, които са изядени от мечка гризли. Много хора смятат, че островът е прокълнат, a дори и най-рационалните хора биват силно изумени, когато научат за броя на нещастните случи, които са известни на острова от откриването му през 1700 г..

image

image






Остров Буве е най-отдалеченият необитаван остров в света. Общата му площ е от 59 кв.км., които в основната си част са покрити от лед и където почти нищо друго не вирее, освен мъхове и лишеи, а единствените животни са тюлените, пингвините и морски птици. И за него са разказват необичайни истории - откривателят му Жан Батист Буве дьо Лозие открива и втори, съседен на него остров, който обаче повече никой не вижда. През 1960 г, на Буве е открита спасителна лодка, без обаче каквито и да е пътници.
image

image


 

Тристан да Чуня е най-отдалечената островна група, на 2816 km. от Южна Африка и на 3360 km от Южна Америка, дълбоко навътре в Атлантически океан. Недостижимият остров е дом на най-малката нeлетяща птица. Само 272 човека живеят на острова. През вековете островите са били обвинявани като причина за множество корабокрушения. През 1960 г. населението е било евакуирано при вулканично изригване, което е довело до разрушаване на огромен брой сгради на острова.
image


image

 

Бишъп Рок държи рекорда в Книгата на Гинес за най-малкия остров в света.Известен е с удивителния си фар, построен през 1858 г. , който е и единствената постройка, която гордо се извисява над земната повърхност сред безкрайната синева на океана. Първият фар, който е рухнал, преди още да бъде завършен. Настоящият е успял да оцелее  на ветровете и морските течения приблизително за цял век. Някога  престъпници са били оставяни на острова само с къшей хляб и вода, където да намерят смъртта си.
image

image

 

 

 

Науру е най-малката островна държава в света -21 кв. км. и 13 хиляди души население. Тя е и третата най-малка страна в света след Монако и Ватикана. В миналото икономиката е разчитала основно на износа на гуано(птичи изпражнения, натрупани от животни в продължение на хилядолетия) , след изчерпването на които икономиката рязко се свива.



image

image

 

 

Дубай е дом на фамозно известните група от построени от човешка ръка острови, а между другото, и най-големите в света. Изграждането на тези острови във формата на палма или на земното кълбо представлява най-грандиозният проект на пренасяне на земна маса. 

image

 

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14520698
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930