Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 18:25 - Така наречените летни рибки
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 18:48


Никой не знае какво стана с тях. Природата ли ги уби и ги върна в небитието им? Хората ли нещо им се разсърдиха? Никой не знае. Знам само, че това са едногодишни дъждовни рибки, които се появяваха само през обилните летни дъждове, когато локвите ставаха цели водоеми и събираха толкова вода, че до края на есента оставаха последните стеснени кръгове вода, събрали оцелелите си едногодишни обитатели. 
В науката тези риби са известни като ефемерни сладководни обитатели от разред Cyprinidiformes и са познати за Испания, Африка, Азия, Южна Америка. В България много хора са ги срещали докато ги имаше, но никой не ги описа като нов вид. Сега в България се знае, че тези риби не са характерни за автохтонната ихтиофауна. Народът просто ги наричаше със сполучливото сравнение "ромски" рибки, защото те живееха точно едно лято по времето на най-обилните летни дъждове и след това потъваха в дън земя. Някои по примитивни хора смятаха, че идват с дъжда. Истината е, че имат кратък онтогенетичен цикъл на развитие и хайвера им издържа на значителни температурни разлики и засушаване. Сега обаче след като химическа революция в селското стопанство приключи, тези рибки изчезнаха наистина навсякъде в Южна България. След 1985 година намирането им е почти невъзможно. Промените в климата, пестицидите, химическите отрови от промишлеността, киселинните дъждове ги убиха. Интересното бе, че имаха цвят подобен на цвета на калта и почти не се различат от цвета на мръсната локва, където е тяхното царство на обитание.
За да се развие хайвереното зърно е необходим специфична химична сигнализация от състава на водата в локвата. Чистата сладководна вода в локвата стимулира бързото излюпване на хайвера и появата на малките рибки в локвата. Много хора може още да ги помнят. Те бяха една необикновена лятна атракция. Като някакво чудо на природата, като своеобразно възкресение в края на сухото лято. Те бяха и си останаха един неразгадан, неописан феномен по нашите земи, неизвестен все още за науката, защото нямаше кой да опише тези обитатели на локвите, тъй като много бързо отлетяха от нас и изчезнаха. Може би ние ги убихме. Предполагам ще си спомните възклицанията на вашите баби и дядовци, когато с изненада намираха дребни рибки от порядъка на 1-2 см и се чудеха що за куриоз или провидение е това в разгара на лудналото лято.
Те изчезнаха и почти никой не си спомня за тези живи и чудни създания, ав мен винаги са предизвиквали носталгия по чудесата и по детството.
image


Тагове:   НАРЕЧЕНИТЕ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14509443
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930