Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2008 00:49 - Как незнанието на Българина му пречи да различи съседните мандарини по качество и произход - турски или гръцки
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2008 00:58


Българинът тъй като няма почти никакви познание в училище за тропическото земеделие и култури, не може до края на живота си да разбере простата разлика между гръцката и турска мандарина. Освен това пропагандата в България винаги е постулирала, че България е рай на Балканите. И тъй като рая може да бъде само един, логично е само България да бъде този рай. Интересно, че тази пропаганда е обогатила повече турците отколкото самите българи, но какво да се прави - дори и пропаганда не знаем как да водим, силно страдайки от синдрома на Бай Ганьо. Цялата тази грешна пропаганда не пречи на Гърция да бъде рай на Балканите по отношение на средиземноморските култури. 
Каква е основната разлика между гръцките и турските мандарини. Основната разлика е по съдържанието на плодов сок, въздух и дебелина на кората. Гръцките мандарини са с тънка кора и обилен плодов сок, като между сърцевината и кората не съществува въздушна възглавница. Това е така защото климатът на Гърция колкото и да е сух, търпи силни континентални влияние и е доста по-влажен от този в Анадола, което е причина за оформяне на два вариетета по отношение на плода, а с други думи казано - на два сорта. Турските мандарини са дебели и грапави, със сочна  и по яркооцветена кора, с въздушна възглавница между месната сърцевина и кората, с обилие от семки. Всичко това показва значителната разлика между мандарините с гръцки и турски произход. Това е така, защото Анадола е много по-суха територия, където сушите са продължителни и жарки. Това наред с климатичните особености се е отразило трайно върху качеството на плода. В същото време високите температури в Анадола и изразеното безветрие обуславя "въздушната възглавница" като приспособление за намаляване на транспирационните водни загуби на растението и излагане на репродуктивните части - семената, на директно температурно въздействие. Обратно  - силно накъсания релеф на съседна Гърция и широкия й излаз на море предопределя значима въздушна циркулация над найната територия. 
Следователно е нужно да се издигне надпис и над народното събрание - Юроде не купувай турски стоки. Избери гръцкото, христианското ако щеш, защото турските общности се поддържат и богатеят на нашия неук гръб, а ние правим точно обратното на това, което е записано над вратата на народното ни събрание, защото може би има нещо в кръвта, а и в мандарините може би, което ни кара да не спазваме принципа - "Съединението и взаимната подкрепа прави силата". 


Тагове:   как,   МУ,   мандарини,   незнанието,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14522443
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930