Постинг
06.12.2008 21:52 -
Шаран по Секуловска плакия
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 1171 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 07.12.2008 08:44
Прочетен: 1171 Коментари: 2 Гласове:
0
Последна промяна: 07.12.2008 08:44
Добре очистен шаран се овалва в смес от пресно смляни подправки от семена на копър, кимион, девесил както отвън, така и отвътре - след което кухината на шарана се запълва със едро нарязан кромид, орехи и пресен копър, като преди да се затвори е слага вътре лимон и парче масло, за предпочитане е да е масло, а не маргарин. Горната повърхност на шарана, който вече е поставен в тавичка за момента на печене се намазва с гъсто доматено пюре - за предпочитане кисело и преди това сгъстено - в краен случай отцедено - съвременните пюрета са адски рядки и това компрометира всяко достопочтенно кулинарно усилие. След като шарана се намаже отгоре до половината в тавата се сипва също до половината на шарана бяло или червено вино, в което се поставят от 3- до 6 главички карамфил.
Пече се на силна фурна от 400 градуса и после се намаля на 300 градуса за 40 минути.
Консумира се студено.
Посвещавам тази рецепта на дядо си, който нямаше възможност да я опита, а бе много апетитен.
Пече се на силна фурна от 400 градуса и после се намаля на 300 градуса за 40 минути.
Консумира се студено.
Посвещавам тази рецепта на дядо си, който нямаше възможност да я опита, а бе много апетитен.
Търсене