Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 11:44 - Алиментарна теория за развитието на интелекта при човека
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4936 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2008 12:18


Човешкият мозък, за разлика от човешкото сърце не може да използва като енергиен ресурс мазнините като хранителен ресурс - така обилно застъпен в месната храна. Ето защо освен ловните инстинкти и техниката на ловуване месната храна не е в състояние да доведе до гигантски скок в интелектуалното развитие в структурното и биохимично осъвършенстване на човешкия мозък. Този етап на развитие на развитие на човешкия интелект не е станал далеч в еволюцията на човека, тъй като огромния стимул за развитие на асоциативните връзки между мозъчните центрове е възникнал с изчезването на мегафауната по териториите на Евразия и може да се датира преди около 10000 години. Нещо повече отчитайки елементите на изолазията при някои затворени аборигенни общества на индиански племена в джунглата, които имат изключително нисък коефициент на интелигентност и императивно са подчинени на законите на групата и шамана, можем да кажем, че този процес е настъпил още по-скоро преди 8-9 000 години и още повече, че този процес е бил неравномерен по териториите на земята и че силно е зависел от обмяната на информация между отделните социални групи. Всъщност от преди 6000 години  са най-старите златни свидетелства за развитие на цивилизационни практики именно по нашите земи във Варненския акропол. Скалните творения по стените на пещерите на неоантропите също са доказателство за оформянето на съзнателни зачатъци, но съвсем не са пример за наличие на истинна съзнателна дейност, а по скоро желание на индивида да пресъздава обективната реалност, такава каквато тя съществува и на равнището на детското развитие. Следва също така да се спомене, че социалното начало в развитието на човека е имало огромно значение, но не и първостепенно, защото само и единствено с приемущественото развитие на индивидуалния интелект е могло да се задейства силата на социалния фактор в човешкото развитие.
С други думи катастрофалното измиране на мегафауната освен своята климатична, външна компонента, трасира и маркира появата на значим и солиден интелект у неоантропите.
Какво основно доказахме до този момент от всички изложени съждения - месната храна не е достатъчен биохимичен фактор, който може да стимулира развитието на интелект при така оформилата се тенденция на уваличаване на мозъчния и черепен обем. Промяната в изобилното месно меню на неоантропа идва драстично с намаляване популациите на мегафауната и смяната в типа на хранене у човека. С други думи намаляване на обема на кътните зъби не е еволюционно стара тенденция, а израз на съвсем млади еволюционни тенденции, които също могат да бъдат датира със давност близка и сходна до тази на появата на интелекта. Опитахме се да докажем, че възникването на интелекта е еволюционно младо явление, чието слабо звено е било онтогенетичното му развитие и даденост у индивида, като неговия прогрес изцяло е зависел от способността на индивида за обучение и предаването и задържането на социалния опит на групата, както и на индивидуалните наблюдения. Изчезването на мегафауната от друга страна е основния стресогенен фактор за появата на закрепен в поколенията интелектуален зачатък и мисловни възможности кодирани в ДНК. Склонността за обучение е основният критерий за възникването на интелекта, тъй като тя е израз на функционираща морфофизиологична способност на мозъка, както и размера на IQ. 
Важен момент преди изложението на биохимичните алимертарни аргументи е как интелекта зависи от съзнанието. Съзнанието е част от интелекта, но не и негова ключова проява, тъй като интелекта може да съществува на фона и само на съзнателни зъчатъци. Все пак степените на съзнание, определят косвено и степените на интелект. И именно когато говорим за появата на интелекта има предвид неговите най-ниски степени на съзнание и най-ниски степени на интелект над определена консенсусна граница за целите на настоящия анализ. В конкретния анализ, намирам че за поява на качествено нова степен на интелект следва да се говори при средна граница над 50 и нагоре.
Как растителната храна променя еволюцията и биохимията на човешкия мозък. За целите на дадена еволюционна промяна е неоходима винаги ресурсна и енергийна обезпеченост - в противен случай промяната не може да бъде осъществена. Именно такъв енергиен ресурс е растителната храна. Благодарение на събирачеството, чията практика като начало е трудно да бъде датирана, но вероятно има древни корени, човек е могъл след залеза на мегафауната все по-често да употребява плодова растителна храна - бързите захари в растителните плодове са изключително силен глюкозен стимулант за мозъчните биохимични процеси, което дава за кратък момент силна енергийна обезпеченост на мозъчните процеси. Едва в по-късен етап, новия тип събирачество на зърнени житни растения по степите дава възможност за употреба на бавно разградими захари и трайно поддържане и обезпечаване на мозъчничните процеси с енергиен ресурс успоредно с присъствието на месна храна. Разнообразните хранителни стимули и техните химични сигнали са довели до мащабна биохимична еволюция на мозъчните процеси.


Тагове:   теория,


Гласувай:
1



1. анонимен - Apolloon
28.11.2008 20:00
С тази теория ти си на път да ме откажеш от месната храна която така много обичам!Толкова
много хорра се опитваха и не успяха ,но ти като ,че ли ще успееш!
Благодаря ти!
цитирай
2. apollon - Благодаря ти че така високо ме цениш ...
28.11.2008 20:50
Благодаря ти че така високо ме цениш - аз ценя твоите усилия да ми правиш анализи от дебелата книга за душата - днес я видях - завидно дебела и стряскаща е - за да се ровиш в нея заради мен с такава любов е чоивидно че до болка ме уважаваш и обичаш.
цитирай
3. анонимен - Apolloon
28.11.2008 21:16
наистина много те уважам ,но като ,че не си го разбрал досега?:)
цитирай
4. apollon - пълни глупости - просто не искам да ...
28.11.2008 21:21
пълни глупости - просто не искам да достигаш максимума на обожание, за това съзнанетлно страня от теб непричинявайки ти болка
цитирай
5. injir - Гледах научнопопулярен филм, в ...
14.10.2010 01:29
Гледах научнопопулярен филм, в който се засяга тази тема - храната и нейната роля в развитието на сивото вещество. Стигат до извода, че отглеждането на жито в Европейския континент и наличието на тази храна изиграва положителна роля в умственото развитие на онези племена и народности, които са я употребявали . Проучването е интересно.
цитирай
6. apollon - благодаря ти за наблюдението- у...
14.10.2010 01:32
благодаря ти за наблюдението- успокоих се,че не съм писал пълни глупости - може би е редно да дадеш линк към това бижу което си гледал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467771
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031