Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 01:39 - Животните имат всичко онова, за което човек си мисли, че им липсва дефинитивно
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2452 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2008 09:11


Защо научното и човешкото мислене е така лицемерно

Официалните теории, които господстват в научните и обществени среди по целия свят в настоящия момент, а винаги са обсебвали и въвеждали в заблуда човешката общност, намират, че животните не могат да се специализират, не могат да предават опита си на поколенията, с което да формират колективен поведенчески опит, а така също и не могат да променят средата, в която пребивават или трайно обитават. Животните не са склонни на съзнателни процеси, а тяхното поведение е програмирано от инстинктите породени от вродени изготвени механизми на предварително реагиране - безусловни, несъзнателни рефлекси и опосредстваните, условни рефлекси. Нещо повече твърди се, че животните са първосигнални и отговарят само на дразнителите от околната среда със свойствените им безусловни и условни реакции. В тази връзка се изхожда и се екстраполира доказания и догматично наложен факт с конкретни научно доказани и уравниловъчни примери, че човекът е единственото съзнателно същество. Тази висока чест за човешкия вид обаче едва ли показва, че в най-добрите случаи, човек е съзнателен само в 5 процента от своя континуум.

Истината обаче е напълно противоположна на всички тези твърдения и за нея ще бъде изложено само едно неуспоримо доказателство. Истината се корени в противоположната теза. Именно тя е, че животните могат да се специализират, могат да играят родови, видови, групови роли,могат да предават предишен опит през поколенията и могат да боравят с инструменти. и аз мисля, че е обидно да обяснявам защо. 

Макар да нямат добре развита сигнална и съзнателна дейност, което се дължи главно на невъзможните контакти за предаване на информацията, заради различните системи на общуване, животните са подчинени на същите познавателни и когнитивни възможности както и човека.
В този смисъл животните имат зачатъци на душевни и мисловни изживявани.

Доказателство че животните носят душа е факта, че съзнание и език у човека  не би биха възникнали.
И ако в животните нямаше зачатъците на психична, културна. Не бива да се мисли така,че с появата на човека са се появили всички.


Ако това ново направление влезне в теорията и пратиката на човешкия социум, тогава са необходими и специални законови мерки - ако в животното няма душа, няма как да се появи и душата на човека.

Животните имат душа и наченки на съзнателни процеси, които са наблюдаеми при определени видове. ДО известна степен това обяснява дълбоката връзка и желание на човека да общува със своя домашен любимец, възникване на дълбока привързаност от взаимен характер между животното и човека, по такъв начин, както тя съществува между двама души. И тук е редно да напомня, че доста неразвити според нас индиански общества, което отново показва и нашата собствена непознаваемост и арогантна пренебрежителност, смятат, че животните претежават дух, към който се обръщат, с който разговарят на специален ритуален език. Дали точно липсата на познаеваем от наша срана език на животното, ни пречи да усетим, видим и докажем неговата душа. и колко жалко е, че сме толкова слепи . Защото както съм тръгнал, мога  да стигна и по далеч в личното си и напълно неангажиращо мнение, че и растенията имат душа.

В този смисъл е редно да има не само закон, но и така липсващата ни култура и възпитателна нравственост да бъде табу насилието и малтретирането на животни, тяхното ненужно и жестоко избиване, може би спешно трябва да се забрани отсичането на дървета за целите на строящите се сгради, за целите на хартиените нужди, за целите на безцелието. И дървото е жив организъм, но хората вманиачени в своите нужди, предпочитат да имат визията за него като нежив обект, защото така е по-лесна неговата експлоатация.

 


Тагове:   човек,   мисли,   Онова,


Гласувай:
0



1. анонимен - ....Елица
17.01.2011 12:07
напълно съм съгласна с теб-имам 13 г.котка/обожаваме се взаимно/-и толкова
добре се разбираме-ражда при мен,когато и е зле-пак е до мен,а и аз когато
имам нужда винаги е до мен-случвало се е да съм болна и тя да е била по 3 дни до
мен-неотлъчно-абе с две думи животните си имат душа-чувстват и съпрежививяват с нас,а как само разбира когато и говоря или и се карам-даже имам чувството,че аз не я разбирам,докато тя мен-винаги-дори ми улавя настроенията,и то не само моите-има си предпочитания и за хората,които идват в
къщи/някои харесва-други-не/-непогрешима котешка интуиция бих казала..

От животните човек може да научи много неща-стига да има желание
цитирай
2. apollon - tochno taka
17.01.2011 13:00
tochno taka
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471328
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031