Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 09:33 - Тайната вечеря e истински шедьовър - но дали е послание
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1819 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2011 01:02


   
image
Тайната вечеря - Леонардо да ВИнчи 

 

След подробни експертизи специалистите стигнаха до извода, че на масата пред апостолите е имало змиорка на грил, гарнирана с портокалови резени.

Доскоро се смяташе, че менюто на тайната вечеря е съдържало хляб и агнешко месо.

Експертите са стигнали до сегашните заключения след реализирането на специални анализи и увеличаване на отделните елементи на творбата.

Били са проучени и разпространените ястия в Ренесансова Италия.

По онова време змиорката в кисело-сладък сос било едно от най-типичните ястия и се смята, че затова Леонардо я е „поставил“ на масата на апостолите.


За мен по скоро картината освен библейската тематика, всъщност е послание от гения на Леонардо и от Ренесансова Италия, гарнирано с нейния многогодишен рибарски опит. Посланието е, че ако хората по света ядат непрекъснато и само и единствено риба в своята храна, това нито ще засенчи имиджа на човека, нито ще приближи човечеството към рибния дълбоководен свят, а просто ще му даде живот, такъв какъвто Господ Исус Христос е планирал за всички люде, за които е погинал и за чиято смърт сме допринесли всички с греха. Знанието обаче не е грях. Но тук има един любопитен факт - Леонардо е знаел изключително рядък факт за живота на Иисус. Вероятно докато е бил в Тибет, Иисус се докосва и до китайския стоицизъм, търпение и усещането за предопределеност - и тук вече идва най-главното - не заради менюто на Ренесансова Италия фигурира змиорката за вечеря и не е на грил, а на скара. Това е защото, докато е бил в Китай, единствената риба обща за Китай и Европа - това е змиорката. И още един факт - по това време, пустинните реки са били доста пълноводни, заради по-близката година на Вюрмското последно заледяване и по пълноводния климат, което значи, че и пустините е имало доста повече оазиси и реки отколкото сега. Тъй като в Библията на много места става въпрос, че Бог изнамира риба в пустинята, в морето и в океана, няма друга риба, която да обитава както морска, така и речна вода, освен змиорката - това е една от най-древните риби с изключителен еврибионтно адаптиран организъм. една от най-вкусните и полезни риби. ДЕликатес за всяка една трапеза - шедьовър на Средиземноморската диета.
Но идва въпроса как Леонардо знае, нещо което Ватикана толкова години не е узнал - една от причините за това е, че Ватикана е скрил много от подробностите около личния живот на Иисус в процеса на канонизирането на човешкото му битие в божествено и това няма как да не бъде факт. Втората причина, в условията на ренесансов подем, венецианските и генуезките търговци, са знаели много повече за света, отколкото всичките тогавашни учени на куп, владеели са огромна материя от знания и са обладавали огромна памет от факти, събития, клюки иса били преноса в обмена на морско-корабната информация. Вероятно престоя на Иисус в Индия и Китай е бил грижливо пазен като информация от най-старите култури на света, които са издали на Леонардо някои свои тайни. 
Най- необичайната от всички е, че Азиатското чудо работи хиляди години и развива мощни цивилизации, заради естеството на своята храна - човек е това, което яде. Затова в библията се съдържат послания около храна и никъде библията не препоръчва яжте бонбони деца и чеда на Бог.
Ето колко важна е рибата змиорка - разпространена от жълто китайско море до Англия - единствения и най-древен еврибионт.
 


var $jsw_div="articlebody"; var $jsw_active=true; var $jsw_pageid=3;



Тагове:   вечеря,   дали,


Гласувай:
0



1. iliada - apollon !!!!
03.10.2008 23:51
Изчетох внимателрно подробния ти анализ върху този факт от картината и съм впечатлена колко е подробен!От друга страна напълно си прав за змиорките.Факт е че при риболов в Африка ,улових змиорка в речни води ,която удивително добре се движеше по пясъка и на първо време я взех за змия!После направи ми впечатление ,че в
пресъхващи рекички /ВАДИЧКИ /през летния сезон , се намираха големи екземпляри от този вид риба!Ловяхме ,а на агнешки суров чер дроб!Беше невероятно като факт- водата свършва ,но рибата змиорка последна !,Навярно теорията ти е вярна изключително жизнена дори след като е в мрежата!
цитирай
2. анонимен - udivitelno
06.10.2008 09:37
naistina neznaeh ,no blagodaria za prosvetliavaneto
цитирай
3. анонимен - udivitelno
06.10.2008 09:37
naistina neznaeh ,no blagodaria za prosvetliavaneto
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470038
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031