Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2019 18:17 - Скити и славяни, траки и българи
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2700 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Навремето чичо Венци Бъчваров, когото съм цитирал и по други поводи, предлагаше простата формула: славяни – скити, траки – българи.  Това ще рече, че т.нар. славяни са преки наследници на скитите, а българите са преки наследници на траките. До каква степен е объркана нашата история, се разбра от факта, че дори тази проста формула много трудно можеше да бъде приета и разбрана.

    След като стана ясно, че траките никъде не са изчезнали, а ние българите сме техните преки потомци, започна едно доказване, че всички в околовръст от няколко хиляди километра на Балканите са траки или някакъв вид техни наследници. Задавах въпроса: „Добре де, след като траките никъде не са изчезнали, с което съм съгласен, къде тогава са изчезнали скитите, този огромен народ, който се простирал от Балканите до Китай?” При този въпрос наставаше изненада и ступор от страна и на най-върлите автохтонисти. Оказа се че нашият светоглед, дали ще го наречем български, тракийски или балкански, си остава дълбоко провинциален и за съжаление ни липсва онази широта на погледът и мисълта, която се среща при славяните. И това е още една от съществените разлики между българи и славяни, която ще разискваме по нататък – провинциалният балкански (български) мироглед и начин на действие и широката славянска мисъл и размах.

    И така, скитите, който са воювали с Египет, Персийската империя, които са воювали с древните македонци на Александър Велики, с легионите на Рим и т.н., са все същите, които по късно са наречени славяни и воюват с тюрки, с монголи, с османци и т.н. Навремето, в капиталният си труд „Траките” 1972 г,Георги Михаилов отбелязва, че скитската армия е най-мощната и многобройна в древността. Това място в неговият труд е дори малко изкуствено хвалебно, зер, да не вземе да се окаже някой ден, че древните траки са българите, а древните скити, техните руски, по онова време, братя.  Облеклото на скитите, изобразено върху предмети на изкуството, от вековете преди новата ера е съвсем същото, което се среща в Русия чак до началото на 20 век. Виждаме, че традициите се запазват в продължение на хилядолетия.

    Всъщност самото име сколоти – скити, най-вероятно преминава в склаби - склави, а оттам по-късно и в славяни. Науката днес дели славяните на три големи групи – източни западни и южни (балкански) славяни. Тези три групи са ясно видими и в древността: източните славяни –Русия, Украйна и Беларус – това са в основата си древните скити. Западните славяни – Полша, Чехия, Словакия това са в основата си древните венети. Те са споменати още от Херодот, в 5 век преди новата ера, като будини (вудини) и са описани като многоброен народ, хора със светли очи и червена коса. Южните славяни – сърбо-хървати и българи, това т.нар. в древността илири и траки, живеещи на Балканите. Разбира се в тази обща картина има много детайли. Например, дали ще отнесем словенците към венетите или илирите, дали украинците не са смесица между траки и скити, дали сърби и хървати не са повече скито-венети отколкото траки и т.н. Важното е, че като в древността, така и днес, това е била една много голяма роднинска група, с известна разлика в материалната култура, езика и обичаите, но и с много прилики.

image

 Изображение на скити върху златен съд, от скитска могила, 4 век пр.н.е., Крим.




Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Да, хубаво и логично обяснение, ...
05.10.2019 00:52
Да, хубаво и логично обяснение, Андрей! Да, родственици са тези народи и трудно може да се постави граница
Интересното е, че Българите ,които идват тук са славяни , а славянските племена, които заварват- Българи!

Интересното е , че и хърватите твърдят ,че са Кубратови Българи и директно извеждат името си от него
С една дума, сериозно и то съвсем, всички сме родственици
Поздравления за постинга!

Лека нощ!
цитирай
2. radostinalassa - Генетично славяните са родствени народи
05.10.2019 12:46
Което не може сда се каже напр. За англосаксите, които имат главно хаплогрупа Р1б, каквато се среща и в 90% от камерунците. Затова следва да се вземе предвид и психотипа, както и моралния облик.
цитирай
3. get - Андорей - упоменатите още в ПЕТИ ВЕК ...
06.10.2019 10:59
Андорей - упоменатите още в ПЕТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА - херодотови "андрофаги" - СКИТИ - ЕРГО, СЛАВЯНИ ЛИ СА?

Защото по вашата логика - излиза АНДРОФАГИТЕ, казано на руски САМОЕДИ - са славяни?

И след като в предходния си пост - МИ ОПРЕДЕЛЯШ ЛИМИТ - ДОСЕЖНО?

andorey написа:
Гет спекулираш с информацията. Ако не си от заблудените, си от платените. Но не смятам да пускам повече от два твои коментара под дадена тема, така че да го имаш предвид.


Ме ОБЯВЯВАШ ЗА СПЕКУЛАТИВНО-ПИШЕЩ твой опонент !
Който бил пишел НЕИСТИНАТА "русите НЕ СА СЛАВЯНИ - ЕРГО, НЕ СА И ЕВРОПЕЙЦИ"?

Да ти припомня ФАКТ - а ако трябва ЩЕ ДАДЕМ ЧЕСТЕН ПРИМЕР-ЦИТАТ ... от житието на ПЪРВИЯ РОСТОВСКИ ЕПИСКОП ?
Живелия и мисионерствал сред местното (... какво? население?) - в което руско-православните "спекуланти" ТВЪРДЯТ!?
"... ЛЕОНТИЯ епископ РОСТОВСКИ - изучил МЕРЯНСКИЯ ЕЗИК за да може ходейки между тях ДА ИМ ПРОПОВЯДВА СЛОВОТО БОЖИЕ?

- Аз ли крия фактите или ... някой друг?
Всъщност - Защо изтри коментара ми ЗА ПРИЧИНИТЕ ДОВЕЛИ - именно "коренизираният" но водещ се за "руски" княз Андр. Боголюбски - предаде на меч и разорение и унищожение - МАЙКАТА НА ВСИТЕ РУСКО-СЛАВЯНСКИ ГРАДОВЕ - Киев, през 1169 г.?

- Все още уважаваний от мен г-н Киряков, отново държа да ви кажа(?) - с лъжи, истина НЕ СЕ ПОСТИГА!
цитирай
4. atil - Някога много отдавна и "ск...
06.10.2019 13:56
Някога много отдавна и "скитите"(гръцка измислена дума)- масагети са били саклани, саки, жители на Евразийската степ, но славяните никога не са били скити. В смисъл че не са били част от пастирската култура и не са били от т.нар. конни народи. От 6 в. пр.н.е. Причерноморските придошли скитите - кипчаци минават на местното булгар-тюркско наречие подобно на съседите си алани(полянци) и сармати(чермиши). Техни потомци са половците, част от които после стават и кумани и даже "татари". народите и етносите не изчезват и не се изпаряват, но или си сменят името(или другите ги наричат с друго име) или влизат в състава на други етноси и народи. Така и траките влизат в състава на няколко народа а не само на българския.
Славяните са коренно източноевропейско население, което се родее със скандинавците, готите, латините и др. коренни европейски арийско-говорящи народи. Такива са били и масагетите, но на индоевропейско наречие остават южните масагети, които влизат в състава на афганистанските и иранските племена.
Но те са близки и до българите, тъй като част от техните предци са единия от двата основополагащи етноса при формирането на древно българския етнос.
цитирай
5. andorey - Гет, опитваме се да изясним нещата, ...
07.10.2019 12:07
Гет, опитваме се да изясним нещата, а не да ги усложним (комплицираме) още повече. Ако ще коментираш нека да е в този смисъл, иначе просто трия, нищо лично.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2150322
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031