Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2019 10:30 - Разлика между българи и славяни
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 8032 Коментари: 17 Гласове:
6

Последна промяна: 04.10.2019 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Днес, в интернет форумите особено, се вихри една грозна русофобия и славянофобия. Всичко най-лошо, всичко най-черно идва от Русия, т.е. съответно от славяните, защото руснаците са славяни, а ние българите не сме. Впрочем дори и тук нещата отидоха много напред, защото руснаците дори не са и славяни, според някои идиоти, а угро-фини и монголоиди, с едва няколко процента славянски гени. Всички тези дивотии се изливат върху нещастния и объркан български народ, който вече не знае на какво да вярва и на кой Господ да се кланя.

    Когато няколко пъти съм подхващал темата за разликата между българите и славяните, пред хора подчертаващи тази разлика, други аргументи освен реплики от рода на „Ние не сме славяни, защото не сме руснаци” не съм чувал. За тези хора намесата на политическият фактор в тази тема е неизбежна. Представянето на Русия като империя на злото, а Америка като империя на доброто е толкова повърхностно и лекомислено, както и обратният случай.

    И за да разведрим обстановката ще започнем прегледа на тази интересна комплексна тема с един виц. Срещнали се двама българи в Москва, единият живеещ там от много време, другият току що пристигнал. – А вы за сефте раз в Москве? – попитал важно първият. Ето тази дребна щриха показва една от основните разлики между българите и славяните, като цяло, и в случая руснаците в частност. Това е различното историческо развитие на двете общности за много дълъг период от време.

    Традиционно българската общност е живяла на юг от река Дунав. Това означава в едни земи със стара цивилизация, част от голямата средиземноморската културна зона. В тези земи, между Синьо (Адриатическо) море, Бяло море, Черно море и на север Карпатите в продължение на 6 века (приблизително от 1 до 7 век) доминира римската култура и цивилизация. След това, в продължение на почти 5 века (от 14 до 19 век) доминира османската култура и цивилизация, която освен азиатските си черти е наследила и немалко от организационното и културно наследство на древната Римска (Византийска) империя.

    Същевременно през цялото това време, славяните, древните скити, на север от Дунав, запазват до голяма степен своята собствена организация, древен бит и независимост. Така многото латински думи, които проникват в тракийския, по-късно български език, както и многото османо-турски думи и понятия, навлезли в езика ни от по късно време и до днес съставляват една сериозна разлика в езиково отношение между южните или балканските славяни (българи, сърби, хървати) и т.нар. западни и източни славянски групи. Всички стотици турцизми, които ние българите и до днес използваме в речта си, са непознати за групите на север от река Дунав и носят специфичният характер на нашата българска реч. Приемането на латинските календарни имена на месеците – Януари, Февруари, Март и т.н., като при славяните са запазени по старите имена – Просинец, Сечен, Цветен и т.н. е част от тази голяма картина, която ние обикновено трудно обхващаме. Богатата материална култура по българските земи, каменните и тухлени градежи до всяко градище, датиращи още от тракийско и римско време, мерните единици, разработената административна и данъчна система, също от това време, богатата кулинарна традиция ако щете, са все особености от това различно културно наследство от двете страни на реките Драва, Сава и Дунав и на планината Карпати.

    Всъщност чудното и удивителното в случая е не, че българи и славяни са различни, а че са се запазили достатъчно близки при цялото това различно историческо развитие, през много дълги периоди от време. Този същият извод ще имаме повод да повтаряме при всяка една голяма подтема при изясняването на разликата между българите и славяните, което ще направим на няколко части поради обема на тази комплексна тема.




image





Гласувай:
9



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
01.10.2019 16:19
Някои отричат ролята на езика в тези изследвания, но те имат стойност, защото езикът е основен етнообразуващ елемент!
Разбира се, ти ще си развиеш темата, аз само ще дам моето мнение
Траките, за които Омир в Одисеята казва ,без да ги сочи по име ,че са много народи с един език и живеят около тъмното море/ Черно море/ От последното става ясно ,че визира тях!
В Римската епоха има траки, които са под римско влияние и такива, които римляните наричат русус-тези оттатък Имат предвид лимеса- Дунав
Има теза ,че името рус е с римски произход!
Така едните са под силно латинско влияние, другите-не!
После се е намесила и Османската империя Но нейното влияние не е така силно Ние живеем в затворено общност ,встрани от турците , няма смесване Езиково въздействие има, но етносното е слабо Има толерантност в това отношение и от днвете страни
Но по интересни са Кубратовите Българи Такива са и хърватите, според мнение на техни историци името им идва от Коврат и са Кубратови Българи! Тези Кубратови Българи са връзката между днешните руси и Българи Защото много от тях са останали там и са в основата на създаването на Кивска Рус
Техният път е ясен- От нашите земи на изток по времето на Александър, участие в Согдийската и Кушанската империя и връщане обратно при великото преселение За толкова години на изток има промяна, но не и в съзнанието ,че са родствени с хората тук Затова са и приети мирно и им са се подчинили местните!
Тези хора имат държавнически опит, имали са империи на изток, по пътя си обратно са създавали държави! Силни са и военно, показва го разгрома на най- силната армия тогава И то от една малка част от тези Българи Те, като траките ,не са единни, воюват и помежду си Пример са по- късните войни с хърватите
Ако пита мен, Българи и славяни се вместват в античното понятие траки! Траките не изчезват, сменят си имената, местожителството, като Кубратовите Българи

Желая ти успех!
цитирай
2. andorey - Здравейте г-н Симеонов, благодаря ...
01.10.2019 17:04
Здравейте г-н Симеонов,

благодаря за стойностния и ценен коментар, както винаги при вас.
Толкова години се занимавам с история и езикознание, а това за името русус - рус, за пръв път го чувам! Много, много любопитно, веднага проверих в речника. Думите рурсус ( русус) и рурсум (русум), действително означават обратно, от другата страна. А руссум означава червен цвят. Много интересно, може наистина да има врузка с названието руси.
Да, не трябва да подхождаме пристрастно при историческите теми, ако искаме да установим историческата истина.
цитирай
3. krumbelosvet - Уви
01.10.2019 19:16
Блог.бг го налазиха активни илитерати и психо-десни...
Постинги и коментари като горните станаха изключение, уви.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Благодаря ви, Андрей и Красимир
01.10.2019 21:29
Е, така чувствам, че не съм си губил времето
Един умен чвек ме съветваше как да се боря с прпятствията по пътя Да правя каквото трябва, а да става, каквото ще!
И наистина, когато престанах да обръщам внимание на негодниците, опитващи се да ми пречат, нещата дръпнаха рязко напред
Така е, кучетата си лаят, керванът си върви!.....

Хубава вечер!
цитирай
5. shtaparov - Разликата между Българи и ...
02.10.2019 03:01
Разликата между Българи и "славяни" е много подобна на разликата между елини и гърци,германци и немци,унгарци и маджари- не е малка както виждаме :)
цитирай
6. leonleonovpom2 - Във връзка с коментара ти, Андрей!
02.10.2019 08:11
Сещам се за писмата на Калоян В тях Бълтари са булгарорум А военизираните/ власите/, добавени от преводача грък, защото в гръцкия, Калоянов превод ги няма-благхорум Така ,че русум лесно преминава в нашия език на руси
Е, хипотеза е ,разбира се!

Хубав ден, Андрей!
цитирай
7. radostinalassa - Връзката между българите и другите славяни никога не е прекъсвала
02.10.2019 15:46
Затова различията в езика, бита, морала, религията , празниците им не са големи.
цитирай
8. dobrodan - Здравей, Андрей,
02.10.2019 21:32
мъничко да добавя: русите наистина не са славяни. И процентът гени, определени като славянски у тях, е около 7%, което лесно можеш да провериш.
Сега по-важното: излязоха кои са славяните - анти и уличи. Ако се позамислиш малко, и сам ще се сетиш кои днешни и тогавашни народи се крият зад тези имена.
Хубавото е, че и едните, и другите бяха българи. Днес никой народ, произлязъл от тях, не ще и да чуе за българството. И с едните, и другите имаме кръвно родство, като едните ние ги доведохме тук (обратно), а другите си бяха дошли вече и донесли новобалканския език от :):):)? Студено, студено! :)
Така наречените "седем славянски племена" наистина са били седем и наистина племена, но почти нищо славянско не е останало сред тях, живеели са по река Ворскла, не на Балканите :).
Търпение... всичко ще си излезе, едно след друго.
цитирай
9. andorey - Нямам време да продължа темата. А и ...
03.10.2019 18:12
Нямам време да продължа темата. А и се чудя как точно да се казва следващата тема. Нещо от рода на - Славянската непримиримост и българската търпимост или Славянският империализъм и българският демократизъм, или нещо от този род.
цитирай
10. get - - господине и МОЯ МИЛОСТ Е ЕДИН ОТ ТЕЗИ ИДИОТИ - СЧИТАЩ МОСКОВИТИТЕ ... ?
03.10.2019 22:00
andorey написа:
Днес, в интернет форумите особено, се вихри една грозна русофобия и славянофобия. Всичко най-лошо, всичко най-черно идва от Русия, т.е. съответно от славяните, защото руснаците са славяни, а ние българите не сме. Впрочем дори и тук нещата отидоха много напред, защото руснаците дори не са и славяни, според някои идиоти, а угро-фини и монголоиди, с едва няколко процента славянски гени.


... като генезис ЗА НАРОД СЪСТАВЕН ПРЕДИМНО ОТ ФИНО-УГРИ + ТЮРКИ , с пренебрежимо малко ЕВРОПЕЙСКО ПРЕДСТАВЕНО НАСЕЛЕНИЕ!
Тоест ВЕЛИКО-РУСИТЕ(МОСКОВИТИ) като ГЕНЕЗИС, са НЕ-ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД!

А защо вие следвате - ПРОРУСКИЯТ, тоест ПАНСЛАВИСТКИ И ПАГУБЕН ЗА НАС СЛАВЯНИТЕ-БЪЛГАРИ политически и не-научен наратив: РУСИ=СЛАВЯНИ?
И втората ви спомагателна теза: БЪЛГАРИ=СЛАВЯНИ, от което ЕРГО: РУСИ+БЪЛГАРИ = ЕДИН НАРОД?

Най-добре ще разберем: КЪДЕ СЕ ЛЪЖЕМ? - прочитайки Карел Чапек:

"Русите всичко около себе си обявяват за СЛАВЯНСКО - за да могат в последствие да го нарекат, РУСКО."

... а и не само е, Чапек, а и едни Маркс и Енгелс - които също живо са се интересували от същия проблем: ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД ЛИ СА МОСКОВЦИТЕ - започнали да се САМОНАРИЧАТ от 17-ти век насам, РУСИ-ВЕЛИКО?
цитирай
11. leonleonovpom2 - Е, Гет, Не съм съвсем съгласен с тебе ...
04.10.2019 07:13
Е, Гет, Не съм съвсем съгласен с тебе Границата на Европа минава по Урал Южтата е съвсем условна и често я променят Ситурно и билото на Кавказ Е, не може в една трета от територията на Европа да живеят неевропейци То и в Лондон 60% от насерението е неевропейско Следователно и англичаните скоро ще са такива? Пресилено е твърдението ти Руснаците са преимуществено бели, руси , синеоки Това , ако не е европейско население, тогава европейци са китайците, монголците и филипинците!
Хубав ден!
цитирай
12. atil - Близки са били българите скити, ...
04.10.2019 12:04
Близки са били българите скити, сармати, хуни, алани, неври и др. със славяните да.
Едно че са обитавали една и съща древна родина и друго, че в първоначалният етногенезисе на древнобългарския етнос участват и "праславяни" - източни арийци.
Те са коренно европейско население и няма причина заради Русия или някоя друга страна да имаме негативно отношение към тях.
цитирай
13. get - До господин Киряков - подписващ се Андорей!?
04.10.2019 19:07
С чиста съвест ВИ СЛАГАМ МИНУС ПОД ПОСТА ВИ - под който изтрихте два от моите ЯВНО НЕУДОБНИ ЗА ВАС КОМЕНТАРНИ ОПРОВЕРЖЕНИЯ?

Второ - съвсем добронамерено искам да ви предупредя:
Опростенчеството в науката - води до краен резултат - опрастчаване на четящата подобни материали публика!
цитирай
14. radostinalassa - Аз съм възмутена
04.10.2019 19:23
Генетичното изследване , проведено от американците показва, че 70 - 80% от русите са със славянски гени . И те просто мълчат за това, защото така им е удобна. Ако разкажат за своите гени, по - добре да се гръмнат.
цитирай
15. andorey - С чиста съвест ВИ СЛАГАМ МИНУС ПОД ...
04.10.2019 19:53
get написа:
С чиста съвест ВИ СЛАГАМ МИНУС ПОД ПОСТА ВИ - под който изтрихте два от моите ЯВНО НЕУДОБНИ ЗА ВАС КОМЕНТАРНИ ОПРОВЕРЖЕНИЯ?

Второ - съвсем добронамерено искам да ви предупредя:
Опростенчеството в науката - води до краен резултат - опрастчаване на четящата подобни материали публика!


Изтрих ги без изобщо да ги чета, понеже виждам че няма смисъл. А няма смисъл и другите да ги четат.
цитирай
16. andorey - Нищо в тази информация не ме смущава ...
04.10.2019 21:02
Нищо в тази информация не ме смущава и не противоречи на написаното от мен. Скити и траки са били изгонени още по на север от римляните и тогава те от своя страна са изтласкали угро-финитена север и на запад. За това ще стане въпрос в следващия постинг.
И още едно допълнение - понеже американците живеят днес там, където едно време са живели индианците, все едно да кажем, че всички американци са индианци и носят индиански гени...??
цитирай
17. andorey - Гет спекулираш с информацията. Ако ...
05.10.2019 11:24
Гет спекулираш с информацията. Ако не си от заблудените, си от платените. Но не смятам да пускам повече от два твои коментара под дадена тема, така че да го имаш предвид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148698
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031