Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2019 11:20 - Празник
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1255 Коментари: 6 Гласове:
19

Последна промяна: 25.05.2019 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24 май е НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ ПРАЗНИК. Винаги много съм се дразнил, когато наричат 24 май Ден на славянската писменост. Точно това тръбят днес по всички медии и особено по телевизиите. Историческата истина е, че глаголицата и кирилицата са български азбуки и нямат нищо общо с никакви славяни. Всъщност повечето така наречени славянски народи (поляци, чехи, словаци, лужички сорби, словенци, хървати, босненци, черногорци) от векове пишат на латиница. Дори белорусите отначало са писали на латиница в Жечпосполита, преди да преминат на кирилица в Руската империя. Глаголицата е българска писменост и всички приемат, че тя е дело на Светите братя Кирил и Методи, за които има достатъчно данни, че са били Български благородници и дори от Български царски род. За създател на кирилицата се смята Св. Климент Охридски, за който е безспорно, че е българин. Къде има тук славяни? България е била страна цивилизатор на цяла Източна Европа, където е разпространила както религията, така и писмеността си. Днес на кирилица пишат в Македония, Сърбия, Русия, Беларус, Украйна и много народи в Кавказкия регион и Средна Азия в Руската федерация, дори в далечна Монголия. Румънците, които също не са славяни, са писали на кирилица до средата на ХІХ век, преди да преминат на латиница. Така неславянските страни и народи, които използват кирилицата, са многократно повече от тези, които биват наричани славянски. Вече се доказа, че българите и нашите еднородни братя в Македония нямаме славянски, а източноирански (арийски) произход. Русите в Киевска Рус също не са били славяни, а варяги, викинги. Още по-малко са славяни днешните руснаци в Русия. Вече съм писал подробно в този блог, че това са изкуствено славянизирани угрофински племена. Единствената причина 24 май да бъде наричан Ден на славянската писменост е желанието на родните политици и журналисти да се подмазват на Русия. По този начин обаче те единствено демонстрират своята неграмотност, защото по произход нито българите сме, нито руснаците са славяни.

Това за хора като мен е абсолютно неприемливо и обидно. Не защото това е различно от моето мнение, че няма славянска, а само българска писменост. Това изкривява историческата истина за делото на Св. Св. Кирил и Методи и е проява на национален нихилизъм, която принизява българския принос в световната цивилизация.

24 май е Деня на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!
Това е нашата най-голяма национална гордост. Честит празник, БЪЛГАРИ!

image





Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. toti55 - Поздрави!
24.05.2019 13:50
Честит най-светъл празник!

Успех!
цитирай
2. born - Честит празник /макар и на патерица/ !
25.05.2019 15:13
Не бива да се дразниш от други, различни от твоето становище. Приеми го просто като приятелски съвет. В края на краищата всеки има правото на свое лично третиране на фактите. Още повече относно събития отпреди стотици години ...
цитирай
3. laval - Въпросът не е
25.05.2019 17:23
в това, че е различно от моето мнение, а защото изкривява историческата истина. Това е проява на национален нихилизъм, която принизява българския принос в световната цивилизация.
цитирай
4. born - А може би историческата истина има ...
25.05.2019 23:11
А може би историческата истина има известни проблеми с истинността поради пристрастност от наша страна.
цитирай
5. barin - Здравей, Лазаре. Правилно е да се ...
26.05.2019 06:24
Здравей, Лазаре. Правилно е да се каже, че 24 май е най-българския празник. Подходящ е за празник на образованието.
Поздрави!
цитирай
6. laval - Ами
26.05.2019 21:36
аз не се сещам да има по-български празник от този.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099775
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961