Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2015 00:45 - Владетел Крум Български не е хан, а цар автократор
Автор: apollon Категория: История   
Прочетен: 25603 Коментари: 13 Гласове:
18

Последна промяна: 23.07.2016 01:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българските историци са толкова нелепи в догатките си, че се нуждая от чуждото мнение на западен мастит учен или съветски инженер, за да си дадат крайното мнение. Никакви напъни за херменевтичен подход.

Съобразно назрелите превратности за смяна на фалшифицираната българска история следва ясно и категорично да се обърне внимание върху титулатурата на Крум, който по времето на своето властване управлява империята на българите и аварите и не е хан, а цар.
Понятието саракт е ключово за сегашното твърдение, че Крум не е хан, а цар. дори Монтен се възхищава на опитите на владетеля да достигне до идеалната форма на управление, премахвайки недъзите на поданниците чрез система от ефикасни инквизиционни мерки, възкликвайки:  "В държавата на кан Крум думите лъжа, измяна, предателство, недобросъвестност, скъперничество, завист и клевета са непознати. Това е идеалната държава!" Приблизително 1200 години след управлението на Крум България е достигнала апогея на своите трансцендентални недъзи. Нещо повече, думите лъжа, измяна, предателство, недобросъвестност, скъперничество, завист и клевета са издигнати в апотеоз. 
Но нека забравим съвременните наследства и погледнем как е изглеждала държавата на Крум през очите на късната античност. Крум владее бивши територии на Византия и Римската империя. Наследява солидни провинции и от двете империи. Дръзва да управлява и от двете страни на Дунав без да се създава криза на управлението. Държавата функционира като добре смазан механизъм. Нещо повече, мощта на неговия внук Симеон е изцяло резултантна на благата и силата на неговия дядо Крум.
От гледна точка на римските понятия за суверенност и титулатура владетелите Крум, Борис-Михаил и Симеон са императори, защото управляват върху империята на аварите, Панония  и на Мизия, Сердикия и Малка Скития. Никой техен съвременен владетел не е оспорвал правото им да управляват или е упражнил правото си да ги направи свои васали. От чисто историческа гледна точка те са императори, а самите те са се наричали царе - титла еквивалентна на император. И ако приемем саракта за изходно понятие на разгръщането на точната им титулатура, то това понятие е в основата на тяхното самонаименование от староперсийски, известно като тсар. Абсолютно е невярна тезата, че понятието цар произлиза от понятието цесар  -на някой му се иска маргаритките да са слонове и приема , че те имат хоботчета, вместо цветни шпори.
На следващ етап понятието сарактон е разгледано като царство в този анализ:
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/15/.620445
, оттук следва съвсем логично понятията тсар и сарактон да са генетично обвързани. Такива кански простотии са изписани за това понятие, че мога само да се срамувам от тъпите предположение по звукоподобие, които хрумват на всеки способен и неспособен коментатор на мачове с топка или на коментатори на историческа тематика.
Блюдолизието на българските историци минава всякакви граници в толерирането на подмяната на историческата истина.
image
Монтен като средновековен цитатор на Крум
С благодарност към потребителя Таласин за инспирирането и катализирането на статията.
И така, да не забравяме, че понятието цар е свързано с богаство, сила, мощ, твърдина, а сара на санскрит е отличен, но също така и главна съставка на тялото, точно както царя се възприема за глава на държавата.
В един-единствен каменен надпис Крум е титулуван архонт увиги.
Самите византийци в своите писания наричат Крум с титлата архонт, с което признават присъствието му на политическата сцена като независим самодържец. Но с нея отричат правото на пълен суверенитет и зависимостта му от цариградската патриаршия. И макар властта на Крум да е независима, Константинопол поставя условия за зависимост от василевса. Ето защо стремежа на Крум в по-късно време е да разкъса на две империята на василевса и сам да го постави в условия на несъстоятелност да управлява една разкъсана на две своя империя. Това почти се случва при Пресиян.
Сам Теофан Изповедник признава за Крум, че глава на славянските архонти, което сами по себе си е косвено признание на титлата му на император, респективно цар:
image
Особено важен е следния надпис на Маламир за дядо си Крум:
image

Превод: 
Кан сюбиги Маламир) от бога архонт: дядо ми Крум намери с нас тези произведения (?). Баща ми Омуртаг архонтът, като сключи 30-годишен мир, добре живя с гърците и отначало и аз добре живеех, но гърците опустошиха нашите земи и архонтът Маламир, който управляваше заедно с капхан Исбул, отиде с войска срещу гърците и опустоши крепостта Проват и крепостта Бурдизон и земите на гърците и придоби 137 всякаква слава и дойде във Филипопол и гърците избягаха и тогава капхан Исбул заедно с преславния архон направи среща с филипополийците.

Анализ на архонтската титла на Крум
Между титтлите хан и кан не съществуват разлики въпреки изкуствените опити на някои да въведат подобни различия.
Във Византия всички външни владетели били наричани с това име, включително и външните императори, когато Византия пренебрегвала тяхното значение. Първоначално архонтът е управител от най-висок ранг в атинския полис, което в последствие се пренася и за всички останали полиси. Имал срок на управление 9 години и функциите му се разпределяли между няколко личности - тези на епонимния архонт, в чийто ръце била изпълнителната власт, на архонта полемарх, който отговарял за въшната политика и войните, архонт василевс със задължение по религизните церемонии и култове и още шест архонта съдии.
Видно е, че титлата е по-скоро пренебрежителна към външните владетели, отколкото ясно да посочва тяхната независимост, ранг и доблестност.
Щом като Атинския съюз в древността е ръководен от архонт, следва да приемем титлата за най-високо рангова в античността и средновековиего. Византия не приема титулатурата на Рим и не признава понятието император. Вместо това използва гръцкия образец василевс. Той е еквивалент на епонимния архонт.
По стандартите на византийската примикюрна етикеция архонт е най-висшата възможна след василевса титла давана на чужд владетел. Византия е отричала и не е приемала западноримските разбирания за титлата на римския император. Най-толямото признание Крум и приравняването му към царския статут е от страна на византийската историография, която го нарича архонт на архонтите, признавайки всички, издигнати от него архонти и сам него за глава на архонтите, с което изтъква пълната независимост и автократорството на Крумовата власт.

Главни исторически аргументи за най-високия статут на Крум сред автократорите на Европа.
Основен аргумент за висшето автократично управление на Крум е обединяването на териториите на Север и на Юг от река ДУнав. Нападението на Никифор Фока над Крум е опит за имперска реставрация на Римската империя от времето на Траян - опит на Никифор Фока, наказан от Крум с отрязване на главата му. Това е и най-големия удар над империята след убийството на Валент от готите, повод за сериозна политическа криза. Политическият урок, който Крум дава на византийците е, че само равен или по-силен владетел може да отреже главата на императора им, по-точно на василевса им. Екзекуцията е по същество политически акт на унижение на империята.
Обръщение към всички плагиатори и крадливи кучета - статията е авторска и не може да бъде отпечатвана, където и да е, без изричното съгласие на автора.
Автор: Димитър Георгиев- Даков


Допълнение:
Дори и Крум в качеството си на велик владетел-автократор бил културно и езиково зависим в своята система на управление от Византия.
По времето на неговото управление настъпва нов политически акт - Крум става василевс на византийците от темите на Сердон полис, от едноименен надпис е известен архонта Дултроини(ичиргу боила -трети след кавхана или вътрешния военен министър) за темата на Берое с двама свои стратези Янис и Вардан - българско име за воин-пазач, а темата на Тутхон, Ранули, Месембрия и Созопол е управлявана от втория по важност след царя - кавхан боила Иратаис с двама свои стратези Григора и Кордил.
Хамбарлийският надпис е потвърждение на думите на Теофан Изповедник кои са били архонтите на Крум, над които той е властвал. В своята историография византиеца нарича Крум архонт на архонтите.
Цитат на Хамбарлийският надпис, подложен на анализ:
Apo Berohn ke

D........ODUKATUS D-

oultrouhnous essthn

protos o toukos o h[z-]

ourgou boulha d[ha]

to dexhon me[ros k-]

e o Bardanis ke o H-

anhs u strathgu up[o-]

katou autou ke dh[a

t]o arhsteron mer[o-]

s tou saraktou mou

thn Avgialon, thn

Debelton, thn Soz-

opolhn, thn Ranoulin esthn kefalh o H-

ratahs o bohla kauc-

anos ke o Kordulhs ke

o Grhgoras upokato

tou strathgu.






Хан Крум е единствения владетел владял най-много бивши римски провинции:
Горна и Долна Мизия, Малка Скития, части от Хазария, трите Дакии, Панония и части от Румелия- бившата провинция Тракия.
image
България в края на управлението на Крум Страшни
В текстовете на Теофан Изповедник и Никифор Изповедник се споменава и титлата άρχηγός.












Гласувай:
18


Вълнообразно


1. bojil - Браво- похвала за хубавия матер...
15.03.2015 12:52
Браво- похвала за хубавия материал: изобщо няма да се учудя ако един ден разбера,че Крум е бил много подобен на Монтен по физиономия!
цитирай
2. apollon - Никой никога няма как да разбере как ...
15.03.2015 13:09
Никой никога няма как да разбере как е изглеждало лицето на Крум - няма дори приблизителни сведения.

И макар Монтен да се е възхищавал на Крум, Монтен е високо образован човек на знанието, а Крум отдаден на народа си осакатител и наказател в името на едно общество, което вероятно и до днес води своите здрави основи от времето на Крум.
цитирай
3. argilos - Здравейте!
22.03.2015 16:00
Таласин пробутва за българска история и индийски касти (не просто прослойка), от които няма и следа нито при Крум и законодателството му, нито пък в апокрифи или официози от ПБЦ и ВБЦ, нито в стари български песни.
Поддържам становище Ви, че сарактон от надписа е в смисъл на държавна територия, а не на армия. Назначаването на стратези в различни области отговаря на териториално-административното деление на Тракия още от времето на Птоломей, при който цяла Тракия, т.е. територията южно от Стара планина е разделена на стратегии.
Сари, гар в старопруски, жар е огнище, дом. акти е лъч в гръцкия, от там и сарак, саракте в готския със значение на светлост, сияйност, жаркост, лъчезарен. Сарактон мой е със значение на моята светлост, там докъдето огрява тази светлост, т.е. подвластните и територии.
С това значение на огнище, дом, седалище може да се разбере и названието на мизо-гетската столица Sarmizegetuza Regia (Птоломей).
Възможна е и интерпретация през дрехата сари, чието тракийско подобие цеира е наметалото на пастирите, както го виждаме и в антични рисунки, кореспондиращо и със звездния (зирки) плащ на нощта. По време на илирийско-панонското възстание на двамата Бато, символиката на светски владетел е точно пастир, който разполага и с кучета за да охранява стадото.
Именно в местната, хелeнистична традиция, не в Индия, Афганистан или Персия, а при Ератостен, а по-късно и при Страбон, съществува сравнението на оикумене (селищата, площта и населението) като хламидоеидис, подобна на плащ, като плащ. B традицията на това сравнение може да се изведе сарактон от надписа като описание (каквото е и действително) на държавната площ на българите в някои от старите тракийски стратегии.
Също с местен произход е и Канасубиги от надписите на Муртаг: мерилото, канона (лат. cana, canna, тръстиката, а не хан или кхан), образеца, по който се поставя в подчинение (суб-иги), т.е. крумовото законодателство.
В хамбарлийския надпис, които цитирате не пише архон yбиги, а (хиероглиф D2 кор-хор-кар-хар- или ар-, за лице, личност, водещ) хонувинги, арxонски, първоизточен, начален, изконно, изконен. формуилировката се отнася за установяването отново на българска власт в посочените по-долу области. втората част от думата, т.е. –винги е типично старопруско окончание при образуване на прилагателни, както е и при готското тервинги.
В класическото разбиране на титлата, император е този, който владее и Египет. В този смисъл, не само Крум не е император, но и константинополските василевси от Хераклий нататък не са императори, а не че не знаели били латински.
цитирай
4. apollon - Радвам се, че споделяте тезата ми за ...
22.03.2015 19:53
Радвам се, че споделяте тезата ми за саракта. Това е едно добро начало в общия мироглед към мирозданието.

В "Хамбарлийски надпис" пише o Kroumos o apxon
, а не хонувинги: справка
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81
Имаме леки проблеми със зрението, което може лесно да се коригира с лазерна рефракция.

Съгласен съм за владеенето на Егиипет при спора на Марк Антоний с Октавиан. Но нека не боравим с болезнени фикции. Императори са наследниците на източната римска империя, защото те през по-голям отрязък от време владеят Египет. С превземането на Константинопол Крум е целял подобно признание. Чашата Череп от главата на Никифор Фока е заявка за такава претенция към императорската власт и за могъществото равно на имперското - знак на унижение, неповтаряно дотогава от нито един владетел. Едва Симеон сбъдва мечтата на прадядо си.
цитирай
5. argilos - http://www. protobulgarians. ...
25.03.2015 12:19
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Titlata%20kanasuvigi%20-%20Shumen%202010%20-2.gif
Въпросният надпис не започва с Крум, а с архонувинги, т.е. архонска/и. Втората част –винги от думата е окончание за образуване на прилагателни в старопруския, така както е и при името тервинги.
Изречението гласи: войската архонска излезе срещу Адрианопол.
Крум е архонт български. Никаква друга титла не се споменава за него нито в родни епиграфски паметници нито в чужди сведения. Фактически caesar, както е в традицията на диоклциановата тетрархия. Създател на канона, закона български, функция, присъща на Caesar augustus или василевс. Може би канасубиги на Мортаг се отнася именно до този закон: от лат. cana, canna –тръстиката мерило + лат. суб иги, т.е. на закона подчинен Мортаг от бога архонт.
Възможнa е и друга интерпретация на канасубиги: от кана- превивам, гъна (както е в хетитското каниния – превивам; хетитското кина-пречупвам) суб иги под иго, т.е. caesar с което изрично се подчертава власт и върху други народи.
Сарактон мои е моя светлост и нищо повече: от старопруското сари - жар и гръцкото akti-лъч, т.е. лъчезарност.
цитирай
6. apollon - Цитат "Крум е архонт бълга...
25.03.2015 14:37
Цитат "Крум е архонт български. Никаква друга титла не се споменава за него нито в родни епиграфски паметници нито в чужди сведения. Фактически caesar, както е в традицията на диоклциановата тетрархия. Създател на канона, закона български, функция, присъща на Caesar augustus или василевс. Може би канасубиги на Мортаг се отнася именно до този закон: от лат. cana, canna –тръстиката мерило + лат. суб иги, т.е. на закона подчинен Мортаг от бога архонт. "

Напълно съгласен - по добре не би могло да бъде казано. Точно това е и тезата, която е развита на страниците на блог.бг и вие сте я разбрали отлично.
цитирай
7. apollon - Специален
26.03.2015 20:53
Специален поздрав за четящите този постинг

https://www.youtube.com/watch?v=sAouQH-34hs
цитирай
8. bojil - http://www. protobulgarians. ...
27.03.2015 14:58
argilos написа:
http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Titlata%20kanasuvigi%20-%20Shumen%202010%20-2.gif
Въпросният надпис не започва с Крум, а с архонувинги, т.е. архонска/и. Втората част –винги от думата е окончание за образуване на прилагателни в старопруския, така както е и при името тервинги.
Изречението гласи: войската архонска излезе срещу Адрианопол.
Крум е архонт български. Никаква друга титла не се споменава за него нито в родни епиграфски паметници нито в чужди сведения.....
.....
канасубиги на Мортаг се отнася именно до този закон: от лат. cana, canna –тръстиката мерило + лат. суб иги, т.е. на закона подчинен Мортаг от бога архонт.
Възможнa е и друга интерпретация на канасубиги.....
.......
Сарактон мои е моя светлост и нищо повече: от старопруското сари - жар и гръцкото akti-лъч, т.е. лъчезарност.

Хубави са Вашите сравнения и съпоставки- харесвам принципите заложени в тях но все пак мисля че разискваните думи,които несъмнено имат аналози в другите индоевропейски езици са изконно Български,а в изследванията на shtaparov.blog.bg са разкрити техните паралели:

1. Саракт= Сарахт (с прех. Х-К както в Каган-Хакан)= Сарат (с отпадане на добавеното "Х",както в Брахман-Браман,Вехто-Вето и пр.)= Царат (Царщина: дума образувана подобно на други такива като Принципат,Комитат и пр.).
2. Канас (а не "Кан" или "Хан") е единна титла,връзка с която наистина има думата Хан (Кан),но тя означава всъщност Сан (оттам Сановник) и Чин (виж Чиновник). Крайното й значение вече е установено,но се очаква да бъде разкрито и публикувано в някоя от следващите статии.
Че Крум е бил Каназ (Къняз,Княз) имаме домашен извор- препис на Манасиевата хроника (имам снимка на страницата),в която си е писано Крум Княз. Не вярвам средновековните Българи да са забравили каква титла е носел техния собствен владетел. Добавката към титлата определено е Убиги (Юбиги,Ювиги)- виж аналогичните кушански титли Явуга и Канеаш (Каняш,Каняз),а значението й е У Биги (У Бага,Во Бога)- виж shtaparov.blog.bg. Но явно някога титлата Каназ (Къняз,Княз- в случая дори Велик Княз) е била равнозначна на титлата Сар (Цар),понеже единия и другия по своята същност са императори на конфедеративно структурираната държава Велика България или Великобългария,чието име било подобно на днешното име Великобритания.
цитирай
9. apollon - Интересна гледна точка
27.03.2015 15:30
Божиле харесвам позитивното ти мислене, но нега да се уточним. Преписът на манасиевата хроника ряпа да яде пред епиграфските паметници на Бешевлиев. Причината: ясна като белия, хляб, като бялото сирене, като белите бедра на девица. Ако трябва да обясня защо, по добре би било да стана паршутист. Просто у унизително за мен, но ако се наложи ще обясня.
Има още едно уточнение - не съществува титлата княз - тя е сто процентен аналог на канас- каназ.
Който пълни главите на българския народ с несъществуващи титли е голям престъпник.
И още едно последно доуточнение в божиловото изложение - няма преход
Саракт= Сарахт (с прех. Х-К както в Каган-Хакан)= Сарат и толкова ли е трудно да разберете, че езика на тези колони е писан на гръцки, защото официалния език на държавата дори и по време на Крум е бил гръцкия. Не може на бялото да се вика черно.
Това е все едно на нашия български, македонците да твърдят, че е македонски. А пък после се сърдим на македонците, че само техните магарета били мъжки.
цитирай
10. apollon - Дори и Крум в качеството си на велик ...
27.03.2015 16:20
Дори и Крум в качеството си на велик владетел-автократор бил културно и езиково зависим в своята система на управление от Византия.
По времето на неговото управление настъпва нов политически акт - Крум става василевс на византийците от темите на Сердон полис, от едноименен надпис е известен архонта Дултроини(ичиргу боила -трети след кавхана или вътрешния военен министър) за темата на Берое с двама свои стратези Янис и Вардан - българско име за воин-пазач, а темата на Тутхон, Ранули, Месембрия и Созопол е управлявана от втория по важност след царя - кавхан боила Иратаис с двама свои стратези Григора и Кордил.
цитирай
11. apollon - Ето една изключително ценна статия ...
14.06.2015 14:43
Ето една изключително ценна статия за значимостта на политиката на Крум
цитирай
12. apollon - Евала и Селви Бинев -и той е ногу г...
23.03.2017 01:34
Евала и Селви Бинев -и той е ногу гулям архонт
цитирай
13. apollon - Искам да прочетете и това разказче, където свежия гласец изпод съсухреното тяло на Божидар говори
23.03.2017 01:35
http://zahariada.blog/history/2017/03/22/velikiiat-kan-krum.1517198
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466329
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031